Arkkitehtitoimisto Lim and Lu suunnitteli Hongkongiin taidetta ja lemmikkejä rakastavalle pariskunnalle loft-kodin, jossa järjestetään myös workshopeja, maalaus- ja kokkauskursseja sekä isoja illallisia. Loftissa tassuttelevat ja seuraavat maailman menoa myös neljä koiraa ja yksi kissa. 

Bulldog ja mustat ikkunankarmit upeassa loft-asunnossa

Loft-asunto on rakennettu entiseen kirjapainoon, ja se sijaitsee Hongkongin lounaisosassa. Alueella on monia teollisuusrakennuksia.

 

Vaalea sisustus upeassa loft-asunnossa

240 neliömetrin asunnon ikkunat avautuvat kaikki samaan suuntaan. Tila oli alunperin täysin avoin, mikä oli haaste arkkitehdeille, joiden tuli löytää paras mahdollinen tilanjako ja valonkulku asukkaiden toiveet ja toiminnot huomioiden. 

 

Punaiset ovenkarmit loftin ateljeessa

Avoin tila on jaettu suurin piirtein kahtia: sisäänkäynnin luo sijoittuvat erilaiset workshop-tilat. Intiimimmät tilat, kuten makuu- ja kylpyhuone ovat syvemmällä asunnossa.

 

Loftin jykevä teräsovi ja minimalistinen eteinen

Asuntoon astutaan sisään jykevästä, teräksisestä liukuovesta, joka on peräisin kirjapainon ajoilta. Punainen kenkäkaappi ja penkki muodostavat eteisen askeettisen sisustuksen.

 

Teräksiset, mustat ikkunankarmit toimivat loftissa tilanjakajana

Sisäikkunoiden ja lasiovien käyttö edesauttaa luonnonvalon kulkua. Teräksiset, mustat kehykset ovat sopivasti teollisuushenkiset.

 

Loftimaisuutta henkivät näkyville jätetyt, punaiseksi maalatut putket

Kokonaisuutta piristävät näkyville jätetyt, punaiseksi maalatut putket. Laminaattilattia on kestävä ja lemmikkiystävällinen. 

 

Valoisa loft suurilla ikkunoilla

Valkoiset seinät ja ikkunakehykset korostavat valoisuutta. Loft-koti on kuin tehty paljon matkustaneen asukaspariskunnan matkamuistoja ja elämän varrella kerääntyneitä huonekaluja varten.

 

Mustat keittiön alakaapit loftissa

Aikaisemmin New Yorkissa asunut pariskunta toivoi, että Ison omenan henki näkyisi myös nykyisessä kodissa.

 

Loftin keittiö on mustavalkoinen

Arkkitehtien mukaan sisätilassa yhdistyvätkin Hongkongista poimitut elementit newyorkilaiseen loftimaisuuteen.

 

Kylpyhuoneen harmaa ja ruskea henkivät industriaalisuutta

Ruskea laastipinta ja kylpyhuoneen betonia muistuttavat laatat sointuvat mainiosti yhteen asunnon teollisuushenkisyyden kanssa.

 

Kylpyhuoneen sininen tehosteseinä toimii kontrastina ruskealle ja harmaalle

Vieraskylpyhuonetta piristää raikas sininen. 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.