Viime kesän Asuntomessujen Paras Talo – yleisöäänestyksen suosikiksi nousi Lakka Kivitalojen LakkaLaine. Äänestyksen toinen sija meni Ollikaisen Hirsirakenne Oy:n rakentamalle hirsirakennus Villa Kapeelle. Kolmannelle sijalle nousi Tiilerin valmistama Tiilerikoti.

Kärkikolmikkoon pääsi niin ikään kivitalo ja hirsitalo kuin tiilitalokin. Voittajakolmikko nappasi myös Paras Piha – ja Paras Sisustus – äänestyksien palkinnot.

– Huomiota herättävää on, että kolme palkittua taloa ovat keskenään kaikki eri materiaaleista valmistettuja ja mukana on messujen suurin talo sekä lähes pienin omakotitalo. Tämä kertoo, että messusisältö on ollut monipuolista, ja kaikille kävijöille on löytynyt omaa makua vastaava suosikki, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

Asuntomessujen kävijätutkimuksen vapaan palauteosion tuloksista poimittujen vastausten perusteella Kasarikoti palkittiin Vuoden sisältöteosta. Kasarikodin sisustuksen olivat suunnitelleet Metropolia Ammattikorkeakoulun sisustusarkkitehtiopiskelijat. Museoesineiden valinnasta vastasi Vantaan kaupunginmuseon henkilökunta.

– Metropolian opiskelijat olivat tehneet todella perusteellista ja huolellista työtä. Saimme jo messujen aikana kävijöiltä aivan spontaania palautetta, jossa kiiteltiin kohdetta mielenkiintoiseksi ja osin jopa uskomattoman tarkaksi ajankuvaksi 80-luvulta. Tässä on mielenkiintoinen idea tuleville Asuntomessuille, toimitusjohtaja Heiskanen toteaa.

Asuntomessut järjestettiin Vantaan Kivistössä 10.7.–9.8.2015 ja siellä vieraili noin 138 700 kävijää.

 

Ollikaisen Hirsirakenne Oy:n henkilökunta iloitsi Villa Kapeen menestyksestä toimitusjohtaja Tero Ollikaisen (toinen vasemmalta) johdolla.

 

Paras Talo – yleisöäänestyksen voitti kohde numero 22, LakkaLaine. Päivi ja Timo Laineen rakennuttamassa talossa äänestäjiä miellyttivät kohteen tilaratkaisut, ulkonäkö, laatutaso ja valoisuus.

 

LakkaLaine voitti myös Paras Piha – yleisöäänestyksen keräten 13,63 prosenttia äänistä. Äänestystulosten mukaan iso terassi ja pihasuunnitelma nostivat LakkaLaineen voittajaksi. Talon pihalla katse pääsee kulkemaan vapaasti terassilta nurmialueelle ja istutuksiin. Avara terassi liittää piha-alueen ja sisätilan yhteen.

 

Kohde numero 26, Ollikaisen Hirsirakenne Oy:n rakentama perinteinen hirsirakennus, Villa Kapee, jonka ulkonäkö ja valoisuus viehättivät messuvieraita.

 

Villa Kapee on sisätiloiltaan avara ja sisustus on moderni.

 

Paras Talo – äänestyksessä kolmanneksi sijoittui kohde numero 41, Tiilerin rakentama Tiilerikoti, jonka Leena ja Jukka Matinvesi rakennuttivat itselleen eläkepäivien kodiksi. Talon tila- ja sisustusratkaisut olivat erityisesti kävijöiden mieleen.

 

Tiilerikoti voitti myös Parhaan Sisustuksen äänestyksen. Kohteen käytännöllisyys, maanläheiset värinsävyt sekä maalaisromanttinen sisustus olivat äänestäjien mieleen. Tiilerikodin sisustuksen suunnitteli Helene Nieminen Country White – sisustusliikkeestä. Sisustussuunnittelun lähtökohtana oli ajatus modernista mummolasta.

 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.