Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti. 

 

Mikkelin Asuntomessujen kuvatuin kohde lienee messualueen laidalla oleva veistoksellinen Wave. Linjakkaan luontoon sopeutuvan rakennuksen arkkitehti on Seppo Mäntylä. Honkataloille huviloita ja vapaa-ajanasuntoja suunnitellut Mäntylä suunnitteli kaarevakattoisen hirsitalon kallioleikkauksen kupeeseen.

Kuva Maija-Riitta Mustonen
Kuva Maija-Riitta Mustonen

Veistosmainen Wave piiloutuu lähes täydellisesti kallioleikkauksen taakse.

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Arkkitehti Seppo Mäntylä suunnitteli linjakkaan rakennuksen jyrkälle tontille. Wave syntyi luonnon muotojen innoittama. Ulkoapäin kaarevakattoinen talo on sisätiloiltaan suoralinjainen ja selkeä, kuten talon pohjista huomaa.

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Kodin sisustusratkaisut on talon omistaja suunnitellut yhteistyössä Suunnittelutoimisto Pulman Maija Puhakaisen kanssa. Tapasimme Maija Puhakaisen ja keskustelimme miten Talo Wave sisustettiin.

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Kuva Maija-Riitta Mustonen
Kuva Maija-Riitta Mustonen

Minkälainen kohde Talo Wave oli sisustaa?

"Kyseessä oli haastava, mutta todella mielenkiintoinen kohde. Talon arkkitehtuuri on hyvin voimakas, eikä sitä voinut ohittaa sisätilojen suunnittelussa. Tavoitteena oli hillitty sisustus, joka ei kilpaile tai riitele arkkitehtuurin kanssa."

Kylpytilojen ja vierashuoneen väliin jää arkiolohuone. Sisustustuotteet A&A Design.

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Vaikuttiko talon muoto sisustusratkaisujen valintaan?

"Vaikka talon julkisivussa on paljon kaarevia linjoja, sisätilat ovat hyvin selkeät. Haastetta sisustamiseen toi kumminkin suuret ikkunapinnat ja ehjien seinien puute, mikä saneli hyvin pitkälle kalusteiden sijainnin."

Tumma keittiö on vaaleiksi sävytettyjen hirsiseinien vastakohta. Talon ulko- ja sisätilat sulautuvat saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Lattiat ovat Parlan tammilankkua.

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Miten sisustuksessa on otettu huomioon ympäröivä luonto ja maisema?

"Olohuoneen korkeaan tilaan olisi houkuttanut valita suuret ja korkeat nojatuolit. Emme kumminkaan asukkaiden kanssa halunneet peittää maisemaa, minkä vuoksi päädyimme valitsemaan matalat kalusteet. Maisema on hyvin hallitseva elementti, joten asunnon värimaailma pyrittiin pitämään neutraalina ja luonnollisena."

Päämakuuhuone sijoittuu kulman taakse olohuoneesta ja näkymä avautuu terassille ja Saimaalle. Sisustustuotteet A&A Design.

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Olivatko asukkaat mukana sisustusvalinnoissa?

"Asukkaille oli hyvin tärkeä saada heidän näköisensä koti ja he olivat tiiviisti mukana suunnittelutyössä."

Vierashuone sijoittuu talon suojaisemmalle puolelle kallioleikkauksen kupeeseen. Tuoli A&A Design.

Kuva Tommi Hynynen
Kuva Tommi Hynynen

Miten asuntokohteen sisustaminen eroaa muista suunnittelukohteista?

"Koska sain sisustaa myynnissä olevan talon sijasta asukkaiden tulevaa kotia, ei suunnittelutyö juuri poikennut muista kohteista muuten kuin, että sain olla mukana projektissa aivan ensimmäisistä pohjapiirustuksista viimeistelyyn asti."

Sauna- ja pesutilojen hirsiseinät ja kattopanelointi on käsitelty tummaksi. Lattian puuritilä on upotettu laattapinnan kanssa samaan tasoon.

Kuva Maija-Riitta Mustonen
Kuva Maija-Riitta Mustonen

Kuva Maija-Riitta Mustonen
Kuva Maija-Riitta Mustonen

Kuva Maija-Riitta Mustonen
Kuva Maija-Riitta Mustonen

Olohuoneesta avautuva terassi jatkaa kotia osana luontoa.