Remonttia varten voi ottaa vakuudetonta kulutusluottoa tai vakuudellista kulutus- tai asuntolainaa.

ENSIN perusasiat: remonttia varten voi ottaa kolmenlaista lainaa. Se voi olla vakuudetonta kulutusluottoa tai vakuudellista kulutus- tai asuntolainaa.

Käytännössä lainaratkaisu valikoituu remontin sisällön ja laajuuden mukaan. Pienempään pintaremonttiin saa kulutusluoton, ja isommissa peruskorjauksissa remonttilaina kannattaa leipoa asuntolainaan.

Vakuudeton kulutusluotto sopii remonttiin silloin, kun lainan ottaja ei halua tai pysty tarjoamaan rahoittajalle vakuuksia. Halvemmaksi tulee vakuudellinen kulutuslaina.

Kaikkein edullisin on asuntolainaan sidottava remonttilaina. Siinä korot ovat kulutusluottoja selkeästi matalampia ja ne ovat osittain verovähennyskelpoisia.

EROT LAINAKULUISSA ovat suuria, selviää HS:n neljästä pankista ja yhdestä rahoitusyhtiöstä pyytämistä esimerkkitarjouksista.

Esimerkiksi vakuudellisessa 25 000 euron kulutusluotossa viiden vuoden maksuajalla hintaero halvimman ja kalleimman rahoittajan välillä on lähes 4 440 euroa.

Hintaero on vielä suurempi 126 500 euron asuntolainaan sidotussa remonttilainassa, jossa on 20 vuoden laina-aika: pankkeja kilpailuttamalla voi säästää lainakuluissa lähes 5 200 euroa.

Rahoitusyhtiö Santanderin kulutusluottoliiketoiminnasta vastaava johtaja Ville Rinkinen selittää suurta hintaeroa kulutuslainassa sillä, ettei se vaadi asuntoa lainan vakuudeksi. Yhtiö lainaa suuriakin summia ilman vakuuksia. Joustavuudesta saa siis maksaa.

”Asunnon antaminen vakuudeksi ei monesti ole edes mahdollista. Toinen syy on se, että palvelemme kaikkien pankkien asiakkaita ja hinnoittelu on kaikille sama”, Rinkinen sanoo.

PANKIT taas muistuttavat, että lainan hinta on aina tapauskohtainen. Siihen vaikuttavat muun muassa asiakkaan maksukyky, luotolle tarjottavat vakuudet ja asiakassuhteen laajuus.

Asuntolainaan sidottavan remonttilainan saamiselle pankit sanelevat erityisiä ehtoja: remontin täytyy olla luonteeltaan perusparannusta, eli remonttikohteessa pitää kajota myös rakenteisiin, kuten uusia kylpyhuoneen vedeneriste.

Jos päätyy rahoittamaan remontin asuntolainana, pitää ottaa uusi asuntolaina jo olemassa olevan asuntolainan rinnalle.

Vanha ja uusi asuntolaina voidaan myös yhdistää. Tällöin vanhan asuntolainan hinta saattaa kuitenkin nousta, koska korko määrittyy lainan yhdistämishetken hinnoittelutilanteen mukaan. Lainojen yhdistäminen ei siten kannata, jos korkotaso nousee.

KULUTUSLAINA on ainoa vaihtoehto, jos halutaan rahoitusta niin sanottuihin vuosikorjauksiin. Vuosikorjauksia ovat muun muassa asunnon maalaus, tapetointi, lattiapintojen uusinta ja aikaisempaa tasoa vastaavien keittiökalusteiden hankinta.

Kulutusluottoa saa Danske Bankista ja OP:sta enintään 15 000 euroa, S-Pankista 20 000 euroa, Nordeasta 25 000 euroa ja Santanderilta 50 000 euroa. Korkoja ei voi vähentää verotuksessa.

SÄÄSTÄMÄLLÄ voi pienentää korjaushankkeeseen tarvittavaa lainamäärää, siitä aiheutuvia kustannuksia ja lainaan liittyvää riskiä, muistuttaa OP:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Huttunen. Myös S-Pankin kehityspäällikön Päivi Huttusen mielestä säästäminen on fiksu tapa toteuttaa kodin uudistuksen rahoitus. Aina riittäviä säästöjä ei kuitenkaan ole, jolloin kulut täytyy maksaa lainarahalla.

”Moni mieltää lainan ottamisen pelkkänä kuluna, vaikka todellisuudessa ihminen kasvattaa siinä varallisuuttaan. Se on käänteinen säästämisen muoto”, Päivi Huttunen sanoo.

Omilla säästöillä on merkitystä varsinkin, jos remonttihanke ja siihen liittyvä rahoitustarve on suuri. Kaikkia säästöjä ei välttämättä kannata tuhlata, koska pahan päivän varalle on hyvä olla rahaa tilillä.

Santanderin Ville Rinkinen suosittelee remonttia suunnitteleville rahoitusmahdollisuuden kysymistä myös suoraan remonttia tarjoavista yrityksistä.

”Rahoitusehdot ovat monesti kilpailukykyisiä oman pankin vakuudettomaan lainaan verrattuna, ja tällöin koko remonttipalvelun rahoitusta myöten saa hoidettua yhdestä paikasta.”

 

Lisää HS Kotiosan artikkeleita täältä.

Sijoitusasunnon tuotto koostuu kuukausittaisesta vuokratuotosta ja asunnon arvonnoususta. Keskitytpä sijoitusstrategiassasi kumpaan tahansa, sijainti on keskeisessä roolissa tuoton tavoittelussa. Sijaintia valitessa kannattaa huomioida esimerkiksi alueen vuokrataso ja asuntojen markkinointiaika. Vanha lausahdus, ”Sijainti, sijainti, sijainti”, pitää siis edelleen paikkaansa.

Asuntosijoittajia neuvotaan usein etsimään asuntoa kasvukeskuksista, yliopistokaupungeista sekä näiden keskustojen läheisyydestä, mieluiten junaradan varrelta. Suurimmissa kaupungeissa vuokralaisen löytäminen on yleensä helpompaa ja asunnon arvonnousu todennäköisempää. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen, sillä Oikotien vuosien 2016–2017 tilastoista selviää, että kaupunkikohtaiset erot voivat olla hyvinkin suuria. Kun vertailimme Suomen suurimpia kaupunkeja, esiin nousi eroja esimerkiksi alueiden vuokratasossa ja asuntojen vuokrattavuudessa. Asuntosijoittajan kannattaa siis tutkia kaupunkeja hyvinkin tarkkaan ennen asunnon ostamista. 

 


Pääkaupunkiseudulla on korkein vuokrataso 

 

Paikkakunnan yleinen vuokrataso vaikuttaa asunnosta saatavaan vuokratuottoon. Mikäli asunnon kulut, kuten vastike ja remonttikulut ovat kohtuullisia, tuo korkeampi vuokra luonnollisesti suuremmat kuukausittaiset tuotot. Vuonna 2017 keskimääräiset neliövuokrahinnat vaihtelivat Suomessa 12,30 eurosta 23,60 euroon. Koko maan keskimääräinen neliövuokrahinta oli 17,30 euroa. 

 

Keskimääräiset neliövuokrahinnat kaupungeittain:

 


Pääkaupunkiseudulla neliövuokrahinnat ovat maan korkeimpia. Helsingissä asuntoja vuokrataan keskimäärin 23,60 eurolla per asuinneliö, Espoossa 19,60 eurolla ja Vantaalla 19,50 eurolla. Vuodesta 2016 neliöhinnat ovat nousseet eniten Jyväskylässä, missä nousua oli 13 prosenttia. Lahdessa hinnat nousivat 9,1 prosentilla ja Oulussa 9 prosentilla. Koko maassa hinnat ovat nousseet 8,8 prosentilla.


Nopeasti vuokrattu asunto tuo suurimmat tuotot

 

Korkea vuokrataso ei kuitenkaan takaa suuria tuottoja, mikäli asuntoon ei löydy hyvää vuokralaista. Mikäli asunto on pitkään tyhjillään, pienenee luonnollisesti myös asunnosta saatava tuotto. Oikotien tilastoista selviää, että sijainnilla voi olla suurikin vaikutus asunnon vuokrattavuuteen. Vuonna 2017 vuokra-asuntojen keskimääräinen markkinointiaika oli 34 päivää ja ajat vaihtelivat kaupungeittain 24 päivästä jopa 51 päivään.

 

Keskimääräiset markkinointiajat kaupungeittain:

 

 

Suomen suurimpia kaupunkeja vertaillessa nopeimmin asunnot liikkuivat Turussa, jossa vuokralainen löytyi keskimäärin 24 päivässä. Seuraavaksi listalle kipusivat Tampere 26 päivällä sekä Kuopio ja Helsinki 29 päivällä. Vuodesta 2016 markkinointiajat ovat lyhentyneet jokaisessa kaupungissa. Suurin muutos näkyi Lappeenrannassa, missä asunnot vuokrattiin vuonna 2017 keskimäärin 15 päivää nopeammin kuin edellisenä vuonna.

 

Täsmävinkit sijoitusasunnon ostajalle:

 

 • Osta asunto kotipaikkakunnaltasi 
  Vaikka eri paikkakuntien vuokrausajat vaihtelevat, paikallistuntemus auttaa arvioimaan kaupungin sisäisiä alueita ja niiden suosiota vuokralaisten keskuudessa. Hyvän sijainnin tunnistaa kattavista palveluista, mainioista liikenneyhteyksistä ja uudiskohteista.
   
 • Ennakoi arvonnousua
  Selvitä kaupungin kaavoituskatsauksesta, onko alueelle tulossa lähivuosina uusia palveluita, kuten uusi kauppakeskus tai uudet liikenneyhteydet, jotka saattaisivat nostaa asuntojen hintoja tulevaisuudessa.
   
 • Älä ylitä vuokratasoa
  Mikäli vuokralaista ei tunnu löytyvän asuntoon, laske vuokraa. On järkevämpää vuokrata asunto halvemmalla hyvälle hakijalle, kuin odottaa kuukausia henkilöä, joka maksaisi markkinatilanteeseen nähden ylihintaa asunnosta.


Aloita sijoitusasunnon etsintä tarkastelemalla Oikotiellä myynnissä olevia kohteita.

Vuokranantajan oppaasta löydät lisää vinkkejä oikean vuokralaisen löytämiseen ja lisätietoa asunnon vuokraajan velvollisuuksista ja oikeuksista.

 

Espoon Nöykkiöön rakentuu uusi, moderni kerrostalokohde. Tyylikkäät kodit rakennetaan metsäisen puistoalueen ääreen, jylhän kalliorinteen kainaloon, josta uusi taloyhtiö on saanut nimensäkin. Jos haaveilet huolettomasta asumisesta lähellä luontoa, voi uusi kotisi löytyä täältä.

Sijainti Nöykkiön Eestinlaaksossa hurmaa ulkoilmaihmiset – keskuspuisto ja upeat ulkoilumaastot alkavat kotipihalta. Kävely-, juoksu- ja hiihtolenkkien lisäksi upea luonto tarjoaa paljon iloa ja yhdessä tekemistä arkeen.  Sieniapajat, kuntoradat, luontopolut, suunnistajien kiintorastit ja geokätköt varmistavat, että ulkoilmaihmiset löytävät Nöykkiöstä aina hauskaa tekemistä. Niin ikään maastopyöräilijät ja koiranomistajat löytävät omat suosikkipaikkansa. Perheen pienimmille uuden kodin ovelta avautuva puisto tarjoaa loputtomat seikkailumahdollisuudet ja aito liikunnanilo löytyy itsestään.

Alueella on useita päiväkoteja sekä suomen- ja ruotsinkieliset koulut. Suomenojan inspiroiviin sisustusalan kauppakeskuksiin on vain parin kilometrin matka. Kauppakeskus Isoon Omenaankin on matkaa vain 5 kilometriä. Bussi Matinkylän metroasemalle kulkee 10 minuutin välein.

Jylhäkallio on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja ei ihme, että kysyntää on riittänyt. Luonnonläheinen ja rauhallinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valmiit palvelut, avarat asunnot tarjoavat juuri sellaista elämänlaatua, mitä monet tällä hetkellä tavoittelevat. Työ vie kaupunkien keskustoihin. Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että sinne pääsee helposti ja vaivattomasti. Vapaa-ajalla halutaan kuitenkin tarjoa mahdollisuus liikkua puhtaassa luonnossa. Urbaaneille luontoihmisille Jylhäkallio on täydellinen paikka. Hiljentyminen, luonnon ihailu, yhdessä ulkoilu ja vuodenajoista nauttiminen tuovat oikeanlaista vastapainoa hetkiselle työelämälle kaupungin sykkeessä.

Toimivat ja hyvin suunnitellut yhteistilat kuuluvat moderniin kerrostaloasumiseen. Jylhäkallion kerho- ja harrastetila, pesula ja kuivaushuone, yhteiset saunaosastot, jokaiseen huoneistoon kuuluvat lämpimät irtaimistovarastokomerot sekä lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarasto lisäävät arjen helppoutta. Omina osakkeina myytävät lämmityspisteellä varustetut autopaikat sijaitsevat pihakannen alapuolelle sijoittuvassa autohallissa. Taloyhtiön takapihalle tulee viihtyisä oleskelualue turvallisine leikkipaikkoineen. Pihan liikenne-, jalankulku-, oleskelualueet lisäävät viihtyisyyttä.

Jokaisesta kodista tulee uuden asukkaan näköinen, kun pintamateriaali- ja kalustevalinnat tehdään ennen varsinaista rakentamista. Kaikki materiaalit tulevat olemaan hyvin korkealaatuisia. Esim. Arensin keittiöt hurmaavat vaativammankin uudesta kodista haaveilevan. MaxBuildin ammattilaiset auttavat räätälöimään kunkin tarpeisiin sopivan ja näköisen unelmien kodin. Jylhäkallion tulevat asukkaat saavat käyttöönsä maksuttoman 3D-suunnitteluohjelman, johon jokainen asunto on mallinnettu. Valittavina on useita, upeita vaihtoehtoja eri huoneisiin ja yksityiskohtiin. Ohjelmalla pääsee kurkistamaan 3D-maailmaan ja miltä uusi koti tulee näyttämään valmiina! On ihanaa kokeilla, miten sauna, parketit ja listat, kylpyhuoneen kalusteet allaskaapeista hanoihin, laatat, keittiön kalusteet kodinkoneista vetimiin ym. yksityiskohdat vaikuttavat kodin ilmeeseen. Uutta kotia suunnitteleva saa varmasti heti mieleisensä ratkaisut omaan kotiinsa.

Tutustu uuteen Jylhäkallion asuinalueeseen täällä.

Materiaalit ovat esillä MaxBuildin Idea Loungessa Tapiolassa, jonne uutta kotia suunnittelevat ovat aina enemmän kuin tervetulleita katsomaan tulevan kotinsa ratkaisuja!

MaxBuild. Vaikuttavaa rakentamista.