Näin verkkohuijarit iskevät – valeilmoituksen 4 tunnusmerkkiä

Verkossa tapahtuvat huijausyritykset ja tietojenkalastelu ovat yleistyneet ja muuttavat koko ajan muotoaan, joten sähköpostiviesteihin, netissä vastaan tuleviin ponnahdusikkunoihin ja oudoista numeroista tuleviin puheluihin ja tekstiviesteihin tulee aina suhtautua vähintään varauksella.

Suuret ja tunnetut verkkosivustot ovat huijareiden silmissä kiinnostavia alustoja, sillä kävijämäärät ovat merkittävät ja palvelut herättävät käyttäjissään luottamusta. Huijausyrityksiä tulee tietoon säännöllisin väliajoin eri toimialojen verkkopalveluissa – kuten pankkialalla. Niitä on mahdotonta estää etukäteen, sillä huijarit ovat suoraan yhteydessä käyttäjiin.

Myös Oikotie Asunnot oli viime viikonloppuna huijausyrityksen alustana. Yksittäiseltä välittäjältä kalastetuilla tunnuksilla tehtiin palveluun väärennettyjä ilmoituksia, joiden tarkoituksena oli ilmeisesti pyytää kuluttajilta takuuvuokramaksuja ennakkoon. Väärennetyt kohteet poistettiin, kaikkiin kiinnostuneisiin otettiin yhteyttä ja varoitettiin lähettämästä rahaa tuntemattomille. Tietoomme ei tullut yhtään tapausta, joissa huijaus olisi onnistunut loppuun asti ja rahaa olisi liikkunut.

Näin huijarit toimivat vuokra-asuntosesongin ollessa kuumimmillaan

Huijarit etsivät palvelussa ilmoittavien vuokranantajien tiedot julkisista ilmoituksista tai heidän verkkosivuiltaan. Tämän jälkeen he lähettävät palvelun nimissä aidonnäköisen teksti- tai sähköpostiviestin, jossa käyttäjää pyydetään esimerkiksi tarkistamaan ilmoituksensa tiedot linkin kautta. Kyseinen linkki ohjaa kuitenkin huijaussivustolle, jonka url-osoite mukailee alkuperäistä verkko-osoitetta. Myös kirjautumisnäkymä on joko identtinen tai erehdyttävästi samannäköinen kuin palvelun todellinen kirjautumisnäkymä. Huijaussivustolla pyydetään välittömästi kirjautumaan, ja näin he saavat tunnukset ja salasanat haltuunsa. Käyttäjätunnukset saatuaan huijarit kirjautuvat sisään palveluun ja tehtailevat väärennetyillä tiedoilla useita houkuttelevia vuokra-asuntoilmoituksia, joiden ainoana tarkoituksena on kalastella vuokralaiselta takuuvuokria tai muita ennakkomaksuja.

Tietojenkalasteluviestejä ja valeilmoituksia on vaikea tunnistaa, sillä huijauksen eteen on yleensä nähty paljon vaivaa. Nämä asiat on kuitenkin hyvä tietää, jotta hälytyskellot ehtivät soida ajoissa.
Valeilmoituksen 4 tunnusmerkkiä:
1. Vuokra-asuntoilmoitus kuvineen ja tietoineen vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.
2. Vuokrahinta on alueen hintatasoon tai asunnon kuntoon nähden hämmästyttävän alhainen.
3. Vuokraehdot ovat poikkeuksellisen hyvät yleiseen käytäntöön verrattuina.
4. Vuokranantaja kiirehtii takuuvuokran maksamista ennakkoon ja luo yleistä kiireentuntua.

Älä koskaan suorita vakuusmaksua ennen kuin olet varmistanut asunnon olemassaolon ja mieluiten myös käynyt sitä katsomassa. Vuokravakuus maksetaan joko vuokranantajan määrittelemälle tilille tai sitä varten tehdään erikseen oma vuokravakuustili. Yleinen käytäntö on, että avaimet asuntoon saa vuokravakuuden maksun jälkeen. Vakuustilin voi tehdä pankissa, josta saa tarvittavaa apua. Lue lisää asunnon vuokrauksesta Vuokralaiset ry -sivustolta.

Sähköposteissa osoite voi näyttää oikealta, mutta voit tarkistaa linkin ohjauksen viemällä kursorin linkin päälle.

 

Kalasteluviesti vai palveluviesti?

Oikotien lähettämien palveluviestien linkit ohjaavat aina https://asunnot.oikotie.fi/ -alkuisille sivuille. Tarkista osoite aina selaimen osoiteriviltä. Emme koskaan pyydä salasanojasi sähköpostilla tai tekstiviestillä, emmekä kiirehdi muuttamaan salasanojasi tai uhkaile niiden sulkemisella. Viestimme ovat aina suomeksi. Jos epäilet, että käyttäjätunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, vaihda heti salasana ja ota yhteyttä Oikotien asiakaspalveluun. Voit aina palauttaa salasanasi täältä. Hyvät salasana- ja tietoturvakäytännöt ovat tärkeässä roolissa huijausten estämisessä, joten luo vahva salasana ja käytä eri palveluissa aina eri salasanaa. Tällainen on hyvä salasana.

Huijausviesti voi näyttää esimerkiksi tältä:

Sähköposteissa osoite voi näyttää oikealta, mutta voit tarkistaa linkin ohjauksen viemällä kursorin linkin päälle.

 

Huijausviestit eivät aina välttämättä tule sähköpostitse.
Tämä esimerkki on WhatsAppista.

Hyvät salasana- ja tietoturvakäytännöt sekä tietoisuus verkkohuijareiden toimintatavoista ovat tärkeässä roolissa huijausten estämisessä. Otamme Oikotiellä kaikki huijausyritykset vakavasti ja teemme jatkuvasti töitä niiden ennaltaehkäisemiseksi.

Teksti ja kuvat: toimitus