Asuntoilmoituksen yleisin vika on liian kova hinta – ylihintaisia asuntoja ei tulla edes katsomaan

Myynti-ilmoituksen pitäisi olla napakka ja kuvissa pitäisi näkyä siisti asunto, jossa ei ole liikaa tavaraa

ASUNTOKAUPPA käy pääkaupunkiseudulla vilkkaasti. Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat nousivat helmikuussa 2,7 prosenttia edellisestä vuodesta.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mikä tahansa asunto menee kaupaksi mihin hyvänsä hintaan. Yleisin syy sille, miksi asunto ei mene kaupaksi, on liian korkea hintapyyntö.

Kuvan tiedot koonnut: Päivi Huotari/HS, grafiikka: Minttu Linjala/HS Lähde: Kiinteistönvälitysliiton Keskusliitto

”Ylihintaisia asuntoja ei tulla edes katsomaan”, sanoo Myyntiturvan kiinteistönvälittäjä Jarmo Orell.

VÄLITTÄJÄNKÄÄN antamaan hinta-arvioon ei voi aina luottaa. Remaxin kiinteistönvälittäjä Hanna Lehtikangas neuvoo aina kysymään välittäjältä, mihin tämän antama arvio asunnon hinnasta perustuu.

”Onko välittäjällä todella kokemusta juuri siltä alueelta? Mihin hintaan hän on asuntoja myynyt? Saako myyjä nähtäväksi tilastoja alueen hinnoista?” Lehtikangas sanoo.

TOISEKSI TÄRKEIN asia asunnon myymisessä on ilmoitus. Ilmoituksen pitäisi olla kunnossa heti, kun asunnon markkinointi alkaa.

Hyvässä ilmoituksessa on napakka esittelyteksti, jossa on asunnon ja taloyhtiön perustiedot sekä tiedot alueen palveluista. Ilmoituksen kuvat antavat asunnosta hyvän kokonaiskäsityksen. Hyvissä myyntikuvissa näkyy siisti asunto, jossa ei ole liikaa tavaraa.

Remaxin Lehtikangas neuvoo miettimään myös kuvien järjestystä:
”Jos on makea asunto, mutta rumassa talossa, ilmoitukseen kannattaa panna ensimmäiseksi asunnon sisäkuvia. Ulkokuvakin on oltava, mutta kannattaa korostaa asunnon parhaita puolia.”

Ja kun ihmiset kiinnostuvat asunnosta, he haluavat päästä katsomaan.

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Riitta Martiskainen muistuttaa, että myyjän pitäisi päästää asiakkaat katsomaan asuntoa silloin, kun se asiakkaille sopii.

”Ihmiset ovat nykyään niin kiireisiä. Moni tekee vuorotyötä eikä pääse yleisnäytölle.”

ENTÄ JOS ei tule yhtään tarjousta?

Sitten kannattaa miettiä, onko hintapyyntö sittenkin liikaa. Orell muistuttaa, että markkinat kertovat aika nopeastikin, onko hintapyyntö liian korkea. Tavallisen asunnon myyntiaika pääkaupunkiseudulla on muutamasta viikosta enintään muutamaan kuukauteen.

Remaxin Lehtikangas arvioi, että eniten kiinnostusta uutta kohdetta kohtaan tulee ensimmäisten kolmen viikon aikana.

Myyntiajan pituudella on väliä. Kun asunnolla on lyhyt myyntiaika, toteutunut myyntihinta on todennäköisesti lähelle alkuperäistä hintapyyntöä.

Jos sitä vastoin myyntiaika venyy ja hintaa joudutaan pudottamaan, lopullinen myyntihinta voi jäädä selvästi alle pyynnön. Se voi jäädä jopa sen alle, millä asunto olisi myyty, jos sen hintapyyntö alunperin olisi ollut kohdallaan.

JOS ASUNNON myynti syystä tai toisesta venyy, kannattaa harkita myös sitä, että ottaa ilmoituksen hetkeksi pois ja panee sen takaisin hieman uudistettuna ja parempaan ajankohtaan.

Osa välittäjistä on sitä mieltä, että joulukuu ja heinäkuu eivät ole erityisen hyviä kuukausia myydä asuntoa mutta Kiinteistömaailman Martiskainen muistuttaa, ettei ole olemassa yhtään kuukautta, jolloin joku ei etsisi asuntoa.

”Kaikki kuukaudet ovat siinä mielessä yhtä hyviä”, hän sanoo.

Fakta

Eikö asunto mene kaupaksi?

Tarkista ainakin nämä:
• Onko hintapyyntösi realistinen tässä markkinassa? Palkkasitko välittäjän vain sillä perusteella, kuka antoi korkeimman arvion hinnasta?
• Onko myynti-ilmoituksessa kaikki tarvittavat perustiedot? Onko esittelyteksti hyvä?
• Onko ilmoituksessa riittävän hyvät kuvat? Näkyykö kuvissa liikaa tavaraa?
• Pääsevätkö ostajat katsomaan asuntoa silloin, kun heille itselleen sopii?
• Onko asunto ehjä ja siistissä kunnossa, kun ostajat tulevat? Olethan muistanut tuulettaa?

Vinkkejä antoivat kiinteistönvälittäjät: Riitta Martiskainen Kiinteistömaailmasta, Hanna Lehtikangas Remaxista ja Jarmo Orell Myyntiturvasta.

Lisää HS Kotiosan artikkeleita täältä.