Tule joulu kuparinen – joulukoristelun trendit 2022

Perhe koristelee joulukuusta

Perinteinen joulukoristelu vai pinkkejä ankkoja ja robotteja? Maanläheisiä värejä ja luontoaiheita vai kasapäin kimallusta? Kaikkea tätä on joulusisustus vuonna 2022.

Punainen, pehmeä ja pörröinen joulu on edelleen muodissa, mutta sen rinnalle on noussut myös aivan uudenlaisia joulutrendejä. Trendit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden taustalla on nähtävissä laajempia yhteiskunnallisia muutoksia.

– Erilaiset asumis- ja perhemuodot ovat muuttaneet joulun viettämistä aiempaa moninaisemmaksi ja sallivammaksi, ja tämä näkyy myös siinä, miten koteja koristellaan. Toiset haluavat hyvin perinteisen joulun ja toiset nimenomaan irrottautua perinteistä, kertoo Stockmannin suunnittelija Päivi Lyytikäinen.

Samoilla koristeilla läpi juhlasesongin

Juhlasesongin koristeet

Syksyn juhlakausi alkaa jo hyvissä ajoin ennen joulua halloweenin, isänpäivän, itsenäisyyspäivän ja pikkujoulujen juhlinnalla. Päivi Lyytikäisen mukaan joulukoristeita ei enää hankitakaan vain muutamaa pyhäpäivää varten, vaan monia koristeita käytetään läpi syksyn. – Korona toi pitkän tauon tapaamisiin. Nyt kun on taas mahdollista kokoontua yhteen, esimerkiksi juhlaviin kattauksiin panostetaan pitkin syksyä, hän kertoo.

Juhlavien kattausten lisäksi tänä vuonna satsataan tunnelmavalaistukseen. Kynttilät kuuluvat perinteisestikin joulusomistukseen, mutta Päivi Lyytikäisen mukaan ne ovat tällä hetkellä aivan erityisen iso trendi. – Kynttilöitä kootaan nyt yhteen näyttäviksi sommitelmiksi esimerkiksi tarjottimille.

Kynttilöiden lisäksi valoa tuovat erilaiset sisä- ja ulkotilojen valonauhat. – Jouluvaloista on tullut kausivaloja, jotka laitetaan jo aikaisin syksyllä pimeyttä karkottamaan. Useimmat näistä ovat nykyään led-valoja, jotka eivät vie paljon energiaa, kunhan muistaa sammuttaa ne yöksi.

Lämpimät sävyt istuvat muuhun sisustukseen

Lämpimän sävyiset joulukoristeet

Päivi Lyytikäisen mukaan joulukoristelun trendit seuraavat yleisiä sisustustrendejä. Lämpimät beiget ja greiget ovat korvanneet pitkään muodissa olleet harmaan sävyt esimerkiksi seinämaaleissa. Nyt lämpimät sävyt ovat löytäneet tiensä joulukoristeisiinkin. – Pitkään vallalla olleen hopean ovat korvanneet lämpimät ruskean ja kuparin sävyt. Myös kulta ja erilaiset punaisen sävyt ovat edelleen isoja juttuja joulusisustuksessa, hän kertoo.

Jos vanhat viileänsävyiset koristeet riitelevät uuden lämpimän sisustuksen kanssa, Lyytikäinen vinkkaa hyödyntämään koristeet joululahjojen paketoinnissa. – Periaate on, että kaikki käytetään loppuun, hän summaa.

Lyytikäisen mukaan kierrättäminen ja vastuullisuus kuuluvat muutenkin tämän päivän joulusisustamiseen. – Markkinoille on tullut vastuullisia joulukoristebrändejä ja Reilun kaupan joulukoristeita. Suuressa roolissa on myös uuden ja vanhan yhdisteleminen. Trendejä seuraava sisustaja ei hylkää suvun vanhoja koristeita vaan hyödyntää ne luodakseen kontrasteja.

Kimallusta, luontoaiheita ja hassuttelua

Kimmeltävät ja värikkäät joulukoristeet

Selkeiksi joulukoristelun trendeiksi Päivi Lyytikäinen mainitsee yhtäältä kimaltavat joulukoristeet ja toisaalta luontoaiheet.

Luontoaiheet näkyvät esimerkiksi kasvien oksina läpinäkyvien sisustuspallojen sisällä, pörröisinä eläinkoristeina ja huovasta valmistettuina tuotteina. – Lämpimät ruskeat ja hohtavat metalliset sävyt sopivat hienosti yhteen luontoaiheiden kanssa, hän vinkaa.

Toisaalta trendikkäitä ovat myös kimmeltävät koristeet. – Tarjolla on räikeitä pinkin sävyjä, mutta toisaalta myös hyvin hillittyjä, utuisia ja maitokahvimaisia roosan sävyjä. Myös valkoista näkee edelleen paljon.

Lyytikäisen mukaan joulukoristelu voi tänä päivänä olla karnevalististakin. – Pinkit ankat, diskopallot, robotit, paloautot ja harrastusvälineet, kuten jalkapallot, ovat esimerkkejä hassuttelevasta joulukoristelusta. Jouluna ei tarvitse olla niin vakavaa!

Päivi Lyytikäisen viisi vinkkiä kodin joulukoristeluun

Trendikkäästi paketoitu joululahja

  • Kiinnitä seinälle oksa ja ripusta joulukoristeet siihen.
  • Kokoa kierre- ja pilarikynttilöitä komeiksi kokonaisuuksiksi.
  • Rakenna näyttävä sisustus isoilla koristeköynnöksillä ja kransseilla.
  • Kokoa tarjottimelle asetelma luonnosta poimituista kävyistä ja oksista.
  • Ryhmittele pienet koristeet yhteen asetelmiksi, jotta ne pääsevät oikeuksiinsa.

 

Lisää vinkkejä ja inspiraatiota sisustamiseen löydät täältä!