Näin valitset oikean kokoisen maton kotiisi

Matto-ostoksille lähtiessä meillä saattaa olla tarkka mielikuva siitä, millaisen maton haluamme kotiimme. Tiedämme värin, materiaalin ja ehkäpä maton hoito-ohjeetkin. Sen sijaan maton optimaalista kokoa ei useinkaan ole etukäteen mitattu, vaan uusi matto ostetaan samassa koossa kuin edeltäjänsäkin. Näillä vinkeillä vältät sudenkuopat ja valitset kotiisi oikean kokoisen maton!

Matto olohuoneessa.

Suomessa tyypillinen olohuoneen maton koko on usein 160/170 x 230, joka on mattotoimittajien yksi vakiokoista. Useimpiin olohuoneisiin koko on kuitenkin liian pieni ja sen sijaan, että matto kokoaisi istuinryhmän kauniiksi ja ehjäksi kokonaisuudeksi, se saa huoneen näyttämään rikkonaiselta ja sekavalta.

Olohuoneen matto on oikean kokoinen silloin, kun sohva ja nojatuolit mahtuvat asettumaan reilusti maton päälle ilman, että maton ja sohvan väliin jää näkyviin lattiaa. Näin kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ilman turhia tilaa jakavia rajoja. Yhtenä nyrkkisääntönä voidaan pitää myös sitä, että maton tulisi olla reilusti leveämpi kuin itse sohva, jolloin maton reunat ylittävät sohvan kulmat molemmin puolin. Jos istuinryhmä on keskellä isoa huonetta, kalusteet voivat olla myös kokonaan maton päällä.

Mikäli matto sijoitetaan lähelle seinää, on sen suositeltava etäisyys seinästä noin 20-30cm, jolloin lattia muodostaa matolle kehyksen. Hyvin isoon huoneeseen voi myös ostaa kaksi vakiokokomattoa rinnakkain. Varsinkin ryijymäiset nukkamatot toimivat näin hyvin, sillä pitkä nukka peittää mattojen saumakohdan ja kokonaisuus näyttää ehyeltä. Kahta pienempää mattoa on myös helpompi siirtää ja tuulettaa kuin yhtä isoa ja painavaa mattoa.

Matto ruokahuoneessa.

Ruokapöydän alle sijoitettavan maton tulisi ulottua pöydän reunojen ulkopuolelle vähintään 60 cm, jotta tuolien jalat pysyvät matolla myös tuoleja siirrettäessä. Valitse etenkin lapsiperheissä pöydän alle materiaali, joka on helppo puhdistaa. Villa on lämmin materiaali jalkojen alla ja se toimii ruokapöydän alla hyvin johtuen villan sisältämästä omasta rasvasta. Rasva estää lian tunkeutumisen syvälle kuituun ja se helpottaa suuresti maton puhdistusta.

Matto eteisessä.

Eteis- ja käytävämattojen vakioleveys meillä on yleensä max 80 cm, kun taas käytäväleveyden täytyy olla vähintään 120 cm. Pitkässä eteiskäytävässä näin kapea matto saa aikaan kiitoratamaisen vaikutelman, jolloin tila vaikuttaa myös entistä kapeammalta. Valitsemalla maton leveydeksi 100 cm, voimme visuaalisesti leventää kapeaa käytävää ja muokata tilaa näyttämään huonemaisemmalta.

Jos käytävä on kovin pitkä, valitse kaksi erillistä mattoa yhden pitkän sijaan. Aina parempi jos toinen matoista voi olla hieman toista leveämpi tai erimuotoinen. Mittatilausmatot ovat toki neliöhinnaltaan kalliimpia kuin vakiokoot, mutta satsaaminen kannattaa paremman lopputuloksen saavuttamiseksi.