Maarit Oikarinen on flipannut jo kahdeksan asuntoa yhdessä puolisonsa kanssa. Tässä artikkelissa hän jakaa kahdeksan vinkkiä aloitteleville asuntoflippaajille.
Maarit Oikarinen ja puolisonsa ovat juuri tehneet kahdeksannet asuntokaupat. Nyt ei kuitenkaan puhuta pariskunnan omista kodeista vaan kohteista, jotka he ovat ostaneet remontoidakseen ne uuteen uskoon ja myydäkseen voitolla eteenpäin.
Asuntokaupassa liikkuu paljon rahaa. Näiden tamperelaisten asuntoflippaajien ensisijainen motivaattori raha ei kuitenkaan ole. Heitä ajaa rakkaus lajiin: Remontin suunnitteleminen tuottaa puhdasta iloa ja remontointiin uppoutuminen lumoaa. Oman kädenjäljen näkeminen tuntuu palkitsevalta, ja mikä tärkeintä, remonttikohteessa vietetty aika laatuajalta puolison kanssa.
Vinkit aloittelevalle asuntoflippaajalle x 8
Seuraavaksi Maarit Oikarinen jakaa kokemuksen tuomat oppinsa aloitteleville asuntoflippaajille.
1. Satsaa sijaintiin.
Asuntoflippauksen juju on välttäväkuntoisen asunnon ostaminen, remontoiminen hienoksi ja myyminen eteenpäin. Kuulostaa tietenkin tuottoisalta, mutta välttävässäkin kunnossa oleva asunto on suuri hankinta. Itse asunnon lisäksi remontoiminen nielee rahaa, aikaa ja vaivaa, ja lopuksi asunto pitää vielä markkinoida ja myydä. Asuntokaupassa riskit ovat niin suuret, että aivan ensimmäiseksi Oikarinen kehottaa aloittelevaa asuntoflippaajaa panostamaan huolella sopivan kohteen etsintään.
Kaikkein tärkeimmäksi kriteeriksi hän nostaa asunnon sijainnin. – Jos asuinalue ei ole haluttu, ei kannata ostaa, hän linjaa. Vaikka on tyypillistä, että flippausasunto hankitaan omaksi kodiksi, pitää asunnon olla myös fiksu investointi. Jos alue ei vedä väkeä, ei kohteen arvo nouse. Tällainen hankinta ei puhuttele ostajia, vaikka asunto olisi kuinka hienoksi remontoitu.
Oikarinen ja hänen puolisonsa ovatkin rajanneet hyvin tarkasti alueen, jolta etsivät flipattavia kohteita. Kaikki heidän ostamansa ja myymänsä asunnot ovat sijainneet Tampereella, osa Kalevan ja osa Tammelan alueella.
Lue myös: Näiltä Tampereen asuinalueilta kannattaa nyt ostaa koti
2. Tutki taloyhtiön paperit huolella.
Sijainnin lisäksi Maarit Oikarinen kehottaa aloittelevaa asuntoflippaajaa tutustumaan huolella taloyhtiöön.
– Yhtiö on hyvä, jos isoja remontteja ei ole tulossa ja hoitovastike on kohtuullinen. Jos yhtiöllä ei ole omaa tonttia, kannattaa varmistaa, ettei tontin vuokrasopimus ole heti umpeutumassa, hän vinkkaa.
Lue lisää taloyhtiön suurista korjaushankkeista, vastikkeista ja tontin omistusmuodoista.
3. Aloita helpommasta päästä.
Aloittelevan asuntoflippaajan voi olla vaikeaa hahmottaa, kuinka työläs urakka kokonaisen asunnon remontoiminen on. – Remontin organisointi on todella, todella haastavaa. Kokonaisuuden hallitsemisen vaikeus voi tulla yllätyksenä, Oikarinen sanoo omasta kokemuksestaan. Työvaiheita on paljon ja ne kaikki on aikataulutettava fiksusti, jotta homma etenee. – Tee aivan ensimmäiseksi purku loppuun asti ja vie kaikki jäte pois asunnosta, hän vinkkaa. – Varmista, että ulkopuoliset ammattilaiset pääsevät tulemaan työmaalle silloin kun heitä tarvitaan, hän sanoo viitaten muun muassa sähkö- ja putkiasentajiin, joiden töitä ei voi tehdä itse ilman lupia.
Oikarinen muistuttaa myös, että jotta asuntoflippauksessa olisi mieltä, on tärkeää sekä osata remontoida että tykätä hommasta. – Me olimme hankkineet remontointikokemusta muualta jo ennen kuin ostimme ensimmäisen flippauskohteemme, hän kertoo. Pariskunnalle remontoiminen on mieleinen yhteinen harrastus ja vastapainoa aivotyölle.
Asuntoflippausta aloittelevalle Oikarinen suosittelee ensimmäiseksi hankinnaksi pientä ja helppoa kohdetta. – Me aloitimme flippauksen asunnosta, jonka kylpyhuone oli vastikään remontoitu. Näin pääsimme aika paljon helpommalla, hän kertoo.
4. Tunne kohderyhmäsi.
On vaikeaa remontoida ja myydä asunto, jos ei tiedä, millaista ostajaa tavoittelee. Sijainti, kerrosluku ja pohjaratkaisu vaikuttavat olennaisesti siihen, kenelle asunto voisi soveltua kodiksi. Oikarinen kannustaakin aloittelevaa asuntoflippaajaa miettimään asunnon kohderyhmän huolella.
Kaikki pariskunnan kohteet ovat olleet kaksioita. – Useimmat kohteemme olemme myyneet ensiasunnon ostajille. Ostajien joukossa on ollut myös isä, joka hankki sijoitusasunnon tyttärelleen, sekä kakkosasunnon Tampereelta hankkinut espoolainen pariskunta.
Lue myös: Missä Tampereella on halvinta asua? Katso Tampereen asuntojen neliöhinnat asuinalueittain
5. Laadi riittävän väljä budjetti.
Oikarinen painottaa, että liian suurta taloudellista riskiä ei kannata koskaan ottaa. Jos asunto ei menekään kaupaksi toivotulla hinnalla, sen joutuu myymään tappiolla. Remontissa taas tulee usein vastaan yllätyksiä, ja yllätykset maksavat. – Työt voi joutua tekemään asbestitöinä tai asunnosta paljastuu kosteusvaurio, joka viivästyttää remonttia, hän konkretisoi. Siksi flippaajan oman taloudellisen tilanteen on oltava kunnossa.
Oikarinen ja puolisonsa ovat ostaneet flippauskohteet pankkilainalla, mutta rahoittaneet remontit omasta pussistaan. Oikarinen kertoo, että pariskunta säästää siinä missä voi, mutta panostaa aina laadukkaisiin materiaaleihin. Vuosien ja kahdeksan remontin myötä he ovat oppineet vertailemaan hintoja ja arvioimaan remonttikulut sangen tarkasti etukäteen. – Teemme ennen remonttiin ryhtymistä karkean suunnitelman kuluista – karkean siksi, että liian tiukka budjetti loisi kovan stressin.
Ja juuri stressiä pariskunta ei halua asuntoflippauksesta ottaa.
Lue myös: Asumisen lainat
6. Seuraa trendejä.
Aloittelevaa asuntoflippaajaa Maarit Oikarinen varoittaa sortumasta huonoihin ja halpoihin materiaaleihin. – Potentiaalinen ostaja näkee jo kauas, jos materiaalit ovat kehnoja, hän sanoo.
Remonttikulujen minimoimiseksi hän kannustaa mieluummin katsomaan, mitä asunnossa voisi säästää. – Parketin voi kenties hioa ja lakata vaihtamisen sijaan tai lautalattian kunnostaa, hän konkretisoi. Pariskunta on remonteissa säilyttänyt vanhaa myös tyylin takia. Alkuperäiset komerot henkivät asunnon historiaa ja hienot tapetit inspiroivat suunnittelemaan koko asunnon värimaailman niiden ympärille.
Oikarinen on huomannut, että laadun lisäksi ostajia houkuttelee trendikäs ilme. Hyvästä värisilmästä ja trendien seuraamisesta onkin asuntoflippaajalle paljon iloa. Hän pitää muodinmukaisia, mutta melko neutraaleja värejä ja materiaaleja turvallisena valintana, koska ne puhuttelevat monia. – Mitä useampien kiinnostuksen asunto herättää, sitä paremman hinnan siitä voi saada.
Jotkut asuntoflippaajat ovat valinneet toisenlaisen taktiikan ja remontoivat erityisen näyttäviä kokonaisuuksia. Niiden ei ole tarkoituskaan puhutella monia. – Silloin etsitään monien potentiaalisten sijaan sitä yhtä oikeaa ostajaa, joka on valmis maksamaan unelmiensa asunnosta, Oikarinen selittää.
Lue myös: Sisustustrendit 2024
7. Tarkkaile asuntomarkkinoita.
Hyvän flippausasunnon tunnistavat muutkin, ja parhaista kohteista kilpaillaan. Oikarinen kehottaa aloittelevaa asuntoflippaajaa hoitamaan laina-asiat ajoissa kuntoon, jotta voi jättää ostotarjouksen heti, kun sopiva kohde löytyy. – Olemme itse tehneet ostotarjouksen jo asuntonäytöllä, hän kuvailee kaupankäynnin ripeyttä.
Oikarinen kertoo, että asuntomarkkinan kuumimpina aikoina ostajat tarjosivat flippausasunnoistakin pyyntihinnan ylittäviä summia. Aloittelevaa asuntoflippaajaa hän kehottaa pitämään pään kylmänä hintakilpailussa, jos mielii jäädä voitolle.
Viime aikoina asuntomarkkinoilla on ollut hiljaisempaa. Asuntoja on ollut myynnissä tavanomaista vähemmän ja hinnat ovat pysytelleet totuttua matalammalla. – Kun asuntokauppa on hitaampaa, on helpompi löytää kohteita hyvään hintaan, Oikarinen vinkkaa. Koska markkinatilanne elää, asuntoflippausta aloittelevan kannattaa seurata asuntomarkkinaa tarkasti ja muuttaa strategiaansa tarvittaessa.
8. Varaa aikaa markkinointiin ja myyntiin.
Neljä ensimmäistä asuntoa Maarit Oikarinen ja puolisonsa myivät itse, mutta seuraavien neljän myyntiin he pestasivat välittäjän. – Asunto-osakkeiden myyminen on melko yksinkertaista, ja myyminen oli myös ihan mukavaa hommaa, Oikarinen kertoo.
Välittäjään he päätyivät kahdesta syystä: jotta remontista ja asunnosta olisi helpompi päästää irti, ja jotta aikaa ja vaivaa säästyisi. – Viesteihin vastaaminen vei aikaa, näytöt piti järjestää, pankin kanssa asioida ja kauppakirjat laatia, Oikarinen luettelee. Välittäjän ansiosta myynti on hoitunut vaivattomammin.
Vapautuneelle ajalle onkin tullut käyttöä, sillä usein pariskunta on ostanut seuraavan remonttikohteen heti edellisen remontin valmistuttua. – Joskus olemme jopa myyneet ja ostaneet samana päivänä.
Nyt pariskunta on flipannut kahdeksannen asuntonsa. Poikkeuksellisesti seuraavaa kohdetta ei kuitenkaan ole tiedossa. – Asuntojen hinnat ovat vielä alhaalla, mutta kääntymässä nousuun, joten mietimme strategiaamme uusiksi, Oikarinen kertoo. Voi olla, että seuraavan asunnon he laittavat vuokralle ja remontoivat vasta myöhemmin, kun siitä saa korkeamman hinnan.
Seuraavaa siirtoa pohtiessa Oikarinen ihmettelee vapaa-ajan määrää. – Erikoinen olo, kun ei olekaan remonttia tehtävänä. Mitä normaalit ihmiset tekevät kaikella vapaa-ajalla? hän naurahtaa.
Lue myös: 5 syytä käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä
Teksti: Liina Hurri