Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti? Vinkit asunnon ostajalle

Kaunista ilmakuvaa Helsingin Kalasatamasta.

Tontin omistusmuoto vaikuttaa sekä asunnon hintaan että asumisen kustannuksiin. Onko sinun valintasi oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti?

Asuntokaupoilla ratkaisevaa ei ole vain asunnon hinta. Yksi huomioon otettavista seikoista on tontin omistusmuoto, koska se vaikuttaa yhtäältä asunnon hintaan ja toisaalta asumiskustannuksiin.

Käsittelemme tässä artikkelissa kolmea tontin omistusmuotoa, joiden erot on hyvä ymmärtää asuntokaupoilla.

Oma tontti saattaa nostaa asunnon arvoa

Joskus asunto vaikuttaa muuten houkuttelevalta, mutta kumman kalliilta. Silloin kannattaa ensimmäiseksi tarkastaa, seisooko asunto omalla vai vuokratontilla. Tontin omistajuus voi näet vaikuttaa merkittävästi siihen, millä hinnalla asuntoa myydään.

Oma tontti saattaa tarkoittaa kalliimpaa hintaa, mutta toisaalta omasta tontista ei tarvitse myöhemmin maksaa vuokraa. Oman tontin plussiin kuuluukin ehdottomasti se, että asumisen kustannukset eivät nouse tonttivuokran korotusten vuoksi.

Oma tontti saattaa osoittautua kullan arvoiseksi myös myöhemmin asuntoa myydessä. Ostajien silmissä asunto omalla tontilla on yleensä positiivinen tekijä, eivätkä kaikki ostajat edes katsele vuokratonttista asuntoa. Jos asuinalueen suosio kasvaa, voi asunnon arvo nousta tontin arvonnousun myötä.

Tämä ei silti tarkoita, että vuokratontti olisi ensinkään huono vaihtoehto. Käymme seuraavaksi läpi, mitä asunnon ostajan on hyvä ymmärtää vuokratonteista.

Asunnon osto-opas

Vuokratonttia ei kannata suotta kaihtaa 

Vuokratontti tarkoittaa sitä, että asunnon omistaja maksaa tontin omistajalle vuokraa tontilla asumisesta.

Tietylle asuinalueelle mielivälle vuokratontti saattaa olla jopa ainoa vaihtoehto, koska joillain asuinalueilla lähes kaikki asunnot on rakennettu vuokrantonteille. Jos tietää viihtyvänsä hyvin seudulla, kannattaa punnita, kumpi on itselle tärkeämpää: koti tietyltä asuinalueelta vai oma tontti.

Yleensä vuokratonttisten asuntojen myyntihinnat ovat matalampia kuin omatonttisten. Yksi vuokrantontin positiivisista puolista onkin se, että vuokratontin ansiosta omaan asuntoon voi päästä kiinni, vaikka ei olisi varaa omaan tonttiin.

Asuntoa ostaessa kannattaa perehtyä siihen, kuka tonttimaan omistaa. Moni tontti on kaupungin, mutta omistaja voi olla myös yksityinen sijoitusyhtiö. Näiden kahden erona on ennen kaikkea se, että kaupunki nostaa tonttivuokraa elinkustannusindeksin mukaan siinä missä yksityinen sijoittaja voi korottaa tonttivuokraa kiinteän prosentin mukaisesti. Toinen merkittävä ero on se, että siinä missä yksityinen sijoittaja voi myydä tontin toiselle sijoittajalle, tapaa kaupunki pitää tontit itsellään. Näistä syistä moni asunnon ostaja pitää kaupungin vuokratonttia itselleen sopivampana vaihtoehtona.

Aina asunnon ostajan ei tarvitse tehdä valintaa oman tontin ja vuokratontin välillä. Käymme seuraavaksi läpi kiinnostavan vaihtoehdon, joka jättää valinnan tontin omistajuudesta asunnon ostajalle itselleen.

Valinnainen vuokratontti tarjoaa valinnanvapautta

Joskus asunnon ostajalle tarjoutuu mahdollisuus lunastaa vuokratontti itselleen. Käytännössä tontin lunastaminen tarkoittaa tonttihinnan maksamista kerralla. Tällöin tontista ei tarvitse myöhemmin maksaa vuokraa. Asuntoa ostaessa kannattaakin tarkastaa, onko asunnolla valinnainen vuokratontti.

Valinnainen vuokratontti voi tarjota valinnanvapautta paitsi asuntoa ostaessa myös myöhemmin sitä myydessä. Ostajan saattaa olla helpompi tarttua tarjoukseen, jos hän saa itse valita, lunastaako tontin omakseen vai jääkö vuokralaiseksi.

Valinnaisessa vuokratontissa yhdistyvät oman tontin ja vuokratontin parhaat puolet. Valinnainen vuokratontti onkin vaihtoehto, joka kannattaa pitää mielessä, jos asunnon ostaminen vuokratontilta ei tunnu itselle sopivalta ratkaisulta.

Tee testi – Selvitä asuntosi kysyntä ja hinta-arvio.

Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti? 

Asuntoa ostaessa ei pidä koskaan tuijottaa vain asunnon myyntihintaa, vaan olennaista on ottaa huomioon tontin vaikutus kokonaisuudessa.

  • Oma tontti voi nostaa asunnon arvoa ja houkutella ostajia.
  • Vuokratontti voi mahdollistaa asunnon ostamisen pienemmällä budjetilla.
  • Valinnainen vuokratontti tarjoaa mahdollisuuden lunastaa tontti omaksi tai maksaa tontista vuokraa.