1. Kasvien kasvattaminen siemenestä saakka on hauskaa ja palkitsevaa
Maaliskuussa, luonnonvalon lisääntyessä, on hyvä aika kylvää tulevan kesän vihannesten, yrttien sekä kesäkukkien siemenet. Esikasvattamalla omat taimet säästää rutkasti rahaa, ja useimpia kesäkukat ja vihannekset vaativatkin esikasvatusta, jotta ne ehtivät varmasti kukkia tai tuottaa satoa lyhyen kesän aikana. Esikasvatusaika vaihtelee lajeittain parista viikosta useisiin kuukausiin, joten tarkista kylvöajat siemenpussin kyljestä.
2. Kevään pihapuuhat sujuvat vaivattomasti, kun puutarhatyökalut ovat kunnossa
Jos puutarhan työvälineet jäivät huoltamatta syksyllä, aloita pihatyöt siivoamalla ulkovarasto ja tarkistamalla, että ruohonleikkuri, kottikärryt, oksasakset sekä haravat ja muut puutarhassa tarvittavat työkalut ovat talven jäljiltä kunnossa ja toimivat. Poista tarvittaessa ruosteet saksista ja lapioista sekä öljyä metalliosat.
3. Toimiva puutarhakompostori tuottaa iloa, multaa ja säästöä
Mikäli kompostorisi on päässyt jäätymään talven aikana, herättele se uudelleen lisäämällä kompostoriin pari ämpärillistä kuumaa vettä ja sekoittamalla. Urean, kanankakan tai kompostiherätteen lisääminen auttaa myös. Muista tarkistaa, että jätteet ovat täysin palaneita, ennen kuin käytät kompostia lannoitteena.
4. Perennapenkin kevätkunnostukseen kannattaa ryhtyä vasta sitten, kun maanpinta on hiukan kuivunut
Jos olet jättänyt perennojen varret talventörröttäjiksi syksyllä, leikkaa perennoista kuihtuneet varret maata myöten. Älä nyhdä varsia käsin, etteivät kasvien juuristot katkeile tai nouse märästä maasta kokonaan. Leikatut varret voit silputa katteeksi tai kerätä kompostiin. Rapsuta maanpintaa kevyesti rikki ja lannoita tarvittaessa kevätlannoitteella tai kanankakalla.
5. Tavoitteena elinvoimainen nurmikko
Haravoi nurmikko auki uuden kasvun tieltä ja ilmastoi se pistelemällä maahan reikiä talikolla. Jos täytät reiät hiekalla, ilmastoinnin vaikutus kestää pidempään ja samalla hiekka parantaa maan koostumusta. Lannoita nurmikko typpipitoisella kevätlannoitteella tai kanankakalla. Kalkituksen voi tehdä milloin vain, muttei kuitenkaan yhtä aikaa kevätlannoituksen kanssa. Jos vasta suunnittelet nurmikon kylvöä tai haluat uusia koko vanhan nurmikon, sekin onnistuu parhaiten keväällä maan ollessa kosteaa.
6. Puiden ja pensaiden hoitoleikkaukset
Kevät on oikeaa aikaa useille puutarhan hedelmäpuiden ja pensaiden hoitoleikkaukselle. Yleisesti riittää, että pensaista ja puista siistitään talven aikana kuolleet ja katkeilleet oksat pois. Eläviä oksia sen sijaan kannattaa leikata ajoissa, ennen silmujen turpoamista. Mikäli puiden leikkausta on laiminlyöty pitkään, on parempi tehdä korjausleikkauksia useamman vuoden aikana kuin leikata kerralla liikaa.
7. Suojaa ainavihannat kasvit auringolta
Ikivihreitä kasveja kuten alppiruusuja, tuijia, katajia ja mahonioita saattaa kevättalvella uhata kuivuminen, koska juuristo ei kykene ottamaan vettä jäätyneestä maasta. Samaan aikaan neulaset ja lehdet pyrkivät haihduttamaan auringon alkaessa lämmittää. Kasvien suojaksi voi laittaa havunoksia tai tarkoitukseen sopivaa varjostuskangasta. Älä hätäile suojien poiston kanssa, vaan odota kunnes maa on täysin sulanut. Sulamista voi nopeuttaa kastelemalla juuristoaluetta lämpimällä vedellä.
Teksti: Tuija Talvitie
Artikkeli on julkaistu alunperin vuonna 2019 ja päivitetty viimeksi vuonna 2022.