Tampereella sekä asunnon ostamista että myymistä lykätään – osittain aivan suotta.
Tampere eroaa Suomen muista suurimmista kaupungeista siten, että omistusasujia ovat tyypillisesti vetäneet puoleensa keskustan sijaan muut asuinalueet. Oikotien myytävien asuntojen hakupalvelussa kiinnostus keskusta-asumista kohtaan on kuitenkin viime kuukausina noussut. Kiinteistömaailma Tampere Ratinan toimitusjohtaja, yrittäjä, kiinteistönvälittäjä, LKV Misa Roito arvioi, että keskusta-asunnoista haaveillaan ja niitä käydään silmäilemässä mielellään. Lopulta asunto kuitenkin ostetaan useammin lähellä kaupungin keskustaa sijaitsevista kaupunginosista alueilta, joista pääsee keskustaan linja-autolla, ratikalla tai vaikka sähköpotkulaudalla.
Roiton mukaan Tampereen keskusta vetää puoleensa etenkin ikääntyviä pariskuntia, jotka etsivät keskusta-asumiselta helppoutta ja palvelujen läheisyyttä. Keskusta-asunnoista vetovoimaisimpia ovat vanhat yhtiöt, joiden vastikkeet ovat pienet ja jotka seisovat omalla tontilla. Tällaisia asuntoja pidetään turvallisina ostoksina, koska niiden arvo pysyy tai palautuu aikanaan, ja koska niiden vuokrattavuus on hyvä; opiskelijakaupungissa keskustan vuokra-asuntojen kysyntä on aina korkealla. Roiton mukaan kiinnostus Tampereen keskustan uudisasuntoja kohtaan sen sijaan on viime aikoina laskenut.
Lue myös: Isännöitsijäntodistus asuntokaupassa
Tampereen asuinalueiden top 10 -listalla yllätyksiä
Oikotien palvelussa asunto-ilmoitusten selausmäärissä vetovoimaisimmiksi alueiksi nousevat keskustan lisäksi Kaleva, Pyynikki, Tammela, Hervanta, Vuores, Pispala, Ranta-Tampella, Niemenranta ja Linnainmaa.
Näistä Niemenranta ja Linnainmaa ovat viime kuukausina nousseet top 10 -listalle uusina tulokkaina. Asuinalueet tuntien Roito löytää syyt nousuun nopeasti: Niemenrannassa vetää puoleensa alueen runsas ja monipuolinen asuntotarjonta, palvelujen läheisyys ja viihtyisyys rantapolkuineen ja venesatamineen. Linnainmaalta saa samalla rahalla isomman asunnon kuin keskustasta, mutta silti hyvät kulkuyhteydet.
Samalla top 10 -listalta putosivat Härmälänranta ja Amuri. Tamperelaisten kestosuosikin Amurin putoamista listalta Roito pitää yllättävänä. – Tälle en kyllä suoraan sanottuna keksi selitystä, hän sanoo. Härmälänrannan putoamisen hän sen sijaan arvioi johtuvan siitä, että alueen ostotarve on hetkeksi tyydyttynyt. – Uusiin asuntoihin on asetuttu, joten nyt siellä vain asutaan. Parin kolmen vuoden kuluttua Härmälänrannasta voi tulla taas ostettavaa.
Aluetta olennaisempana ostajat pitävät itse asuntoa
Vaikka tietyt asuinalueet nousevat muita kiinnostavammiksi, Roito on huomannut, että tällä hetkellä asunnon ostajat eivät ole erityisen tarkkoja kaupunginosan suhteen. – Tällä hetkellä ostetaan selvästi tarpeeseen ja sitä, mihin rahat riittävät. Toisin kuin ylikuumentuneiden markkinoiden korona-aikana, nyt asunnon ostajat eivät Roiton mukaan etsi työhuoneita tai vierashuoneita. – Pikemmin katsellaan, mihin nurkkaan se työpöytä mahtuisi, hän kuvailee.
Roiton mukaan erityisesti perheen perustamista suunnittelevat ovat nyt valmiita muuttamaan aiempaa kauemmas keskustasta. – Kauempana keskustasta sijaitsevalta asuinalueelta voi saada samalla rahalla yhden huoneen lisää, ja päiväkodit ja palvelut ovat silti lähellä, hän sanoo. Kotia saatetaan aluksi etsiä tietyltä asuinalueelta, mutta kun nähdään hinnat, päätetään hakualuetta laajentaa. Erityisesti omakotitalojen ostajat saattavat päätyä katsomaan kotia myös Tampereen lähikunnista.
Se mikä ostajia tällä hetkellä kiinnostaa erityisen paljon on asunnon energiatehokkuus. – Ostajien tietoisuus energiamuodoista on kasvanut, mutta ei unelma-asuntoa jätetä edelleenkään ostamatta tietyn energiamuodon takia, Roito sanoo.
Lue lisää: Lämmitysmuodot ja lämmönjakelu asunnoissa
Sittenkin vielä kerran vuokralle
Roito on huomannut, että asuntoja kyllä katsellaan kaiken aikaa, mutta moni harkitsee ostamista tavallista pidempään. Varsinainen päätöksenteko voi kestää jopa useita kuukausia kauemmin kuin ennen korona-aikaa. Taustalla on ennen kaikkea varovaisuutta yleisen taloustilanteen takia.
– Monet oman asunnon ostamista aiemmin harkinneet ovat tässä taloustilanteessa päätyneet sittenkin vuokraamaan myös sen seuraavan kodin.
Lue myös: Anne Ramsay: Ostajan markkinat kutsuvat pienten asuntojen ostajia
Myymistä lykätään osittain suotta
Roito on huomannut, että kuten asunnon ostamista myös myymistä pitkitetään parempien aikojen toivossa. Jos asunnon osti korona-aikana kovimman buumin aikaan pyyntihintaa korkeammalla hinnalla ja nollakorkojen aikaan, tappio on väistämätön. – Hinnannousu oli silloin perusteetonta, Roito muistuttaa. Hän ymmärtää hyvin, että tappiolla myyminen kirvelee, mutta kehottaa kuitenkin nielemään pettymyksen. – Vastaaviin hinnannousuihin ei enää päästä, ja myös nollakorkojen ajat ovat tällä erää ohi.
Tampereen ratikan myöhemmin avautuvan reitin varrella asuvat puntaroivat Roiton mukaan, saako asunnosta paremman hinnan myöhemmin, kun ratikka alkaa kulkea. – Nämä ovat alueita, joista pääsee nytkin liikkumaan linja-autolla, joten suurta vaikutusta asuntojen hintoihin ratikka ei tuo. Siinä mielessä asunnon voi laittaa myyntiin jo nyt.
Roiton mukaan myyntiin laittamista pantataan myös siksi, että moni ajattelee asuntokaupan olevan kokonaan jäissä. – Tällainen kuva välittyy viimeaikaisesta uutisoinnista, mutta tosiasiassa osa asunnoista myydään edelleen nopeastikin, hän sanoo. – Tampereella kerrostalokaksio keskustan läheisyydestä, energiatehokas vanhempikin omakotitalo omalla tontilla ja uudehko perheasunnoksi sopiva kerros- tai rivitaloasunto ovat kohteita, joille on nytkin kysyntää, hän vinkkaa.
Roito kertoo, että vastoin yleistä käsitystä omakotitalot käyvät Tampereella kaupaksi ympäri vuoden. – Meillä ei ole kahdeksaa hiljaista kuukautta ja neljää vauhdikasta. Myyntiin laittaessa ei kannata odottaa, että omenapuut kukkivat, hän sanoo. – Asuntokauppojen ketjutus on hidasta, joten jos haluaa tehdä kaupat ja muuton keväällä, talo on parempi panna myyntiin kuukausia aiemmin.