10 syytä, miksi Tampere on paras paikka asua

Tampere puolustaa paikkaansa Suomen parhaana kaupunkina. Tampereen kunta on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin. Pinta-alaltaan se on vasta 147. suurin, mutta sen minkä Tampere häviää neliökilometreissä, se voittaa sisukkuudessa ja fiiliksessä. Tsekkaa tästä 10 syytä, miksi Tampere on yksinkertaisesti voittajapaikka. 

 

1. No ne ihmiset

Teimme viime vuonna Facebookissa kyselyn, jossa kysyimme syitä Tampereen ylivoimaisuuteen. Yllättävän monen vastauksissa vilisivät läheiset, perhe sekä Tampereen asukkaiden asenne. Tamperelaisia kuvailtiin yrittäjähenkisiksi, eikä ihme – uusia yrityksiä tuntuu syntyvän kaupunkiin jatkuvasti.

 

2. Ravintolaskene

Kuola valuu suupielestä, kun vain miettiikin Tampereen ravintoloita. On klassikot, kuten Ravintola Myllärit, Hella & Huone ja Ravinteli Bertha sekä hiukan uudempia tulokkaita, kuten Baba’s Kitchen, C ja Sitko.

 

3. Mahtavin luonto

Monille veden kehystämä Hatanpään Arboretum on kauneinta Tamperetta. 1970-luvulla rakennettu Arboterum on kasvilajipuisto, jossa on upea ruusutarha sekä harvinaisia ja kotimaisia puita, pensaita, kukkia ja maustekasveja.

Vaikka Tampere sijaitseekin Suomen sisämaassa, tunnetaan se silti useista upeista uimarannoistaan. Paikallisten lemppareita ovat Pyynikin uimaranta Pyhäjärven rannalla, Rauhaniemen uimaranta Näsijärven rannassa ja Kaupinoja, lähellä keskustaa. Visit Tampereen nettisivuilta voit fiilistellä etukäteen uimarantoja 360-panoraamakierroksella.

 

 

4. Kiinnostavin menneisyys

Tampereen historiaa värittää vahvasti teollistuminen ja kaupunkia kutsutaankin usein Suomen ensimmäiseksi teollisuuskaupungiksi. Tunnetuin esimerkki Tampereen tehtaista oli skotlantilaissyntyisen James Finlaysonin perustama puuvillatehdas. Tehdas oli aikoinaan Tampereen alueen merkittävin työllistäjä ja se määritti myös kaupungin infrastruktuuria, koska työläiset asettuivat asumaan tehtaan ympärille. Tehtaalla oli myös 1800-luvulla oma koulu, poliisi, sairaala, kauppa ja hetkisen aikaa myös oma rahayksikkö.

 

5. Loistava tulevaisuus

Manse kasvaa jatkuvasti – Tampereen asuntopoliittisessa ohjelmassa kerrotaan kaupungin varautuvan 91 000 uuteen asukkaaseen vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa myös 38 500 uuden asunnon tarvetta. Tavoite ei kuulosta hurjalta, sillä Tampere kasvoi vuosina 1990–2008 65 000 asukkaalla.

 

6. Arkkitehtuurin helmet

Tampereella vanha jugendtyyli ja uusi moderni ovat sopusointuisessa suhteessa. Finlaysonin vanha tehdasalue on edelleen tamperelaisten ja matkaajien ahkerassa käytössä. Alueelta löytyy myös lasten rakastama vakoilumuseo ja monipuolinen Työväenmuseo Werstas. Tehdasta pidettiin rakennushistoriallisena ihmeenä ja sen 71 alkuperäisestä rakennuksesta kaikki tiilirakennukset ovat edelleen käytössä.

Tampereen ikonisimpia arkkitehtuurihelmiä on ehdottomasti myös Tuomiokirkko. Punatiilinen katto ja harmaa graniitti tekevät tästä kirkosta mahtavan ulkoa. Kirkon sisäosaa koristaa taidemaalari Hugo Simbergin upea taideteos, jossa pienet pojat kantavat kukkivaa elämän köynnöstä. Tämä suomalaisen symbolismin mestaritaideteos ympäröi kirkossa vierailijan uniikilla, lähes painostavalla tavalla.

 

 

7. Siisteimmät festarit

Tampereella järjestetään Suomen toiseksi suurimmat sarjakuvafestivaalit. Tampere Kuplii on kasvattanut kymmenvuotisen taipaleensa aikana kävijämääriään, vuonna 2017 osallistujia oli yli 16 000.

Tammerfest on toinen tamperelainen klassikko, joka on järjestetty jo vuodesta 1995. Tammerfest on onnistunut vuodesta toiseen kattamaan Ratinanniemen festivaalipuiston parhaimmalla ulkomaisella ja kotimisella kotimaisella musiikilla. Vuoteen 1999 asti Tammerfestin juhlintapaikka oli Koskipuisto.

 

8. Manserock

Kun Tampereen musiikista puhutaan, Manserockia ei voi sivuuttaa. Tätä joskus halveeraavaksi tarkoitettua termiä käytetään nykyään ihaillen. Sillä tarkoitetaan Tampereen alueelta noussutta 70-luvun suomirockin parhaimmistoa, joihin kuuluivat muun muassa Eppu Normaali, Kaseva, Juice Leskinen ja Popeda. Vaikka mielikuva Manserockista on, varsinkin helsinkiläisten aikalaisten mielestä, ollut hiukan juntahtava, Manserock syntyi itse asiassa Tampereen yliopistolla, kun Juice Leskinen muodosti Coitus Int -yhtyeen Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kanssa.

 

9. Hauskimmat omakotitaloalueet

Tampereella on monta komeaa kerrostaloaluetta, mutta kaupungin omakotialueet luonnon helmassa ovat vertaansa vailla. Monet alueet ovat kuitenkin omaperäisiä. Esimerkiksi Hervanta on persoonallinen ja mielipiteitä jakava alue, mutta monet ihastelevat sen omakotitaloalueita ja omalaatuista tunnelmaa. Pispalan kaupunginosa on vanhempaa ja klassisempaa – sieltä löytyy erikokoisia omakotitaloja ja vanhoja puisia kerrostaloja. Pihoja ympäröivät puiset aidat ja monesta paikasta on vesistölle upea näköala.

 

10. Mustamakkara

Viimeisimpänä, muttei vähäisempänä, ollaanpa rehellisiä. Mikä tahansa kaupunki, jonka perinneruoka tehdään verestä ja ryyneistä, ansaitsee hatunnoston. 1980-luvulla tämän herkun nimi muuttui ja sen myynti kasvoi huimasti. Entinen tuotenimi? Kuuma sian verimakkara. Se on sitä markkinoinnin voimaa.

 

Miksi Tampere on paras? Vai pakkasitko jo matkalaukut kohti Tamperetta? Oikotieltä löydät kaiken tarvittavan Tampereella elämiseen:

Teksti: toimitus
Kuvat: Getty images