Nyt on Suomen suurimmissa kaupungeissa keskustabuumi, Helsingissä jatkuu Töölön mysteeri

Syksyinen Helsingin keskusta.

Suomen suurimmissa kaupungeissa on nyt omistusasumisessa keskustabuumi. Erityisen vahvasti sen näkyy Helsingissä, jossa 10 vetovoimaisimmasta omistusasumisen kaupunginosasta 6 sijaitsee keskustassa ja lisäksi Kallio kantakaupungissa. Mysteeri Helsingissä on Taka-Töölö, joka ei ole 6 kuukauteen yltänyt halutuimpien kaupunginosien kärkikymmenikköön – vaikka oli viime vuonna kaupungin 6. halutuin kaupunginosa ja Etu-Töölö on Suomen vetovoimaisin asuinpaikka.

Muista suurimmista kaupungeista eritoten Espoossa, Oulussa ja Turussa halutaan nyt asua keskustassa. Selkeä poikkeus sen sijaan on Tampere, jossa omistusasumisen vetovoima jakautuu todella laveasti; pohjoiseen maaseudulle, raitiotien varrelle ja keskustaan. Vantaalla puolestaan Kivistö on ohittanut Myyrmäen ainakin omistusasujien toiveena.

Ylipäätään sähkön hinta vaikuttaa selkeästi asuntokauppaan, sillä ”maalämpö” on nyt Oikotien omistusasuntohaun käytetyimpiä hakusanoja. Aiemmin energiaratkaisut eivät ole nousseet näin keskeisiksi seikoiksi suomalaisten asuntohauissa.

Sähkön hinta vaikuttaa jo selkeästi suomalaisten asuntokauppaan. ”Maalämpö” oli heinä–syyskuussa Oikotien omistusasuntohaun 2. käytetyin hakusana. Huhti–kesäkuussa se oli 6. käytetyin hakusana. Aiemmin lämmitys- tai energiaratkaisut eivät ole nousseet näin keskeisiksi seikoiksi ihmisten asuntohauissa.

Käytetyin hakusana on ”autotalli”, joka oli käytetyin myös huhti–kesäkuussa. Kolmanneksi suosituin on ”keskusta”. Kokonaisuutena 10 käytetyintä hakusanaa olivat huhti–kesäkuussa autotalli, maalämpö, keskusta, loft, hirsi, uima-allas, Kouvola, ranta, Helsinki ja takka.

Suomessa on viimeistään nyt kuopattu koronakriisin aikana syntynyt trendi keskustasta ulospäin suuntautuneesta muuttoliikkeestä. Sen sijaan suurimpiin kaupunkeihin on kasvanut pitkästä aikaa keskustabuumi. Eritoten Helsingissä, Espoossa, Oulussa ja Turussa halutaan tällä hetkellä asua keskustassa. Vantaalla on kaavaan pientä poikkeamaa. Suurta poikkeamaa on Tampereella, joka soutaa trendiä vastaan. Tampereella kärkisuosio on siirtynyt raitiotien varrelta Pohjois-Tampereelle.

Suomen kuuden suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimavertailu näkyy Oikotien omistusasuntohaun suosituimmista hauista. Vetovoimavertailu kertoo, mistä kaupunginosista haetaan omistusasuntoja eniten. Vertailu ei kerro, mistä asunnot ostetaan, vaan mistä asunnot haluttaisiin ostaa.

Oikotien Asunnot-palvelua käyttää viikoittain yli miljoona käyttäjää.

Nyt vallitsee keskustabuumi

Helsingissä omistusasumisen kärkisuosio kohdistuu tällä hetkellä vahvasti keskustaan. Pääkaupungin 3 halutuinta kaupunginosaa ovat Etu-Töölö, Kruununhaka ja Ullanlinna. Kymmenestä halutuimmasta kaupunginosasta 6 sijaitsee keskustassa ja lisäksi Kallio kantakaupungissa.

Turussa 4 halutuinta kaupunginosaa ovat kaupungin keskustaa. Oulussa halutuin kaupunginosa on Tuira, joka sijaitsee keskustan kyljessä ja sen jälkeen 3 seuraavaksi halutuinta ovat keskustaa. Espoossa kaupungin suurimmat kaupunkikeskittymät Tapiola, Leppävaara ja Matinkylä ovat nyt nousseet myös halutuimmiksi asuinpaikoiksi.

– Trendi on selkeä. Koronakriisin vaikutukset synnyttivät normaalista poikkeavan suuntauksen poispäin keskustoista, eikä sen trendin kääntyminen ole yllätys, mutta tämänhetkinen keskustavillitys on suorastaan buumi. Se on vähän yllättävää. Etenkin kun suunta on kääntynyt sittenkin varsin nopeasti, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

Suomessa on omistusasuntojen suhteen ollut noin vuoden 2020 lopusta alkaen myyjän markkinat. Lainakorot olivat matalat, ihmiset muuttivat aktiivisesti ja uudisrakentaminen oli vähäisempää kuin tällä hetkellä.

– Nyt suunta on kohti ostajan markkinoita. Keskustabuumin iso osasyy on koronakriisin taittuminen, sillä etätyöt vähenevät ja arki on kaikkinensa palannut lähelle vanhaa normaalia. Mutta keskustabuumi lienee myös osa suuntaa kohti ostajan markkinoita. Hinnat ovat laskussa, mutta keskusta-asuntojen arvo säilyy pitkällä aikavälillä vakaimmin, Leinonen sanoo.

Tampere on erikoinen poikkeus

Syksyinen Tampere.

Maan 3. suurin kaupunki Tampere on poikkeus keskustabuumissa. Tampereella suurimman huomion omistusasumisessa kerää tällä hetkellä maaseutu, eritoten Pohjois-Tampere. Kiinnostavimmaksi kaupunginosaksi on noussut Velaatta ja kolmanneksi kiinnostavimmaksi Saarlahti. Niiden välissä toiseksi kiinnostavimmaksi yltää niin ikään varsin kaukana keskustasta sijaitseva Hervanta.

Ilmiö ei ole Tampereella uusi, sillä huhti–kesäkuussa kaupungin halutuin kaupunginosa oli myös Pohjois-Tampereella sijaitseva Kämmenniemi. Nyttemmin Kämmenniemi on pudonnut kärkikymmeniköstä.

– Tampereen erikoisuus on ollut viime vuosina se, että kaupunki on maan suurin muuttovoittaja, mutta samalla se on ollut muuttotappiollinen naapurikuntiensa suuntaan. Se voi selittää kaupunkialueen ulkopuolisten kaupunginosien isoa suosiota. Virta niihin on poispäin keskustasta, mutta kuitenkin Tampereen sisällä, Leinonen kommentoi ja jatkaa:

– Tampere poikkeaa sitenkin muista Suomen kaupungeista, että vuosi sitten valmistunut raitiotie ohjaa siellä ihmisten kiinnostusta paljon. Tällä hetkellä suosio jakautuu todella laveasti; pohjoiseen maaseudulle, raitiotien varrelle ja keskustaankin.

Laitakaupungilla sijaitseva, mutta raitiotien reitille kuuluva Hervanta on ollut Tampereen omistusasumisen halutuimpia kaupunginosia jo yli vuoden.

Taka-Töölö on yhä kadoksissa

Helsingissä omistusasumisen yllättävä romahtaja on Taka-Töölö. Etu-Töölö on Suomen halutuin asuinpaikka, ja Taka-Töölökin lukeutui aiemmin vakaasti Helsingin 10 halutuimman kaupunginosan joukkoon. Nyt Taka-Töölö on ollut jo puoli vuotta kärkikymmenikön ulkopuolella.

– Viime vuonna Taka-Töölö oli 6. halutuin kaupunginosa Helsingissä. Nyt se ei noussut kärkikymmenikköön keskustabuumista huolimatta. Syynä voivat olla esimerkiksi hintataso ja alueella tehdyt mittavat tietyöt. Etenkin iso ero Etu-Töölön ja Taka-Töölön välillä on yllättävää, Leinonen toteaa.

Helsingissä trendin muuttuminen keskustan kiinnostavuuteen näkyy eniten Ullanlinnassa. Viime vuonna Ullanlinna oli Helsingin 9. suosituin kaupunginosa, nyt se on 3. suosituin.

Vantaalla Kivistö on ohittanut Myyrmäen ja Hakunila ilmestyi

Vantaa ja Espoo ovat suomalaisittain epätyypillisiä kaupunkeja, sillä niillä ei ole selkeää keskustaa. Vantaa on perinteisesti asutuksen ja hallinnon osalta kaksinapainen, Tikkurila ja Myyrmäki ovat keskeisimmät keskittymät. Nyt ainakin omistusasumisessa vetovoiman osalta Kivistö on noussut haastamaan asetelmaa.

– Myyrmäki on jäänyt vetovoimassa Kivistön taakse. Kivistö oli koko viime vuoden otannalla halutumpi asuinpaikka ja myös tänä vuonna Kivistö on toistaiseksi edellä. Nykyisenlainen Kivistö on verrattain uusi asuinalue, sillä se on kehittynyt vahvasti tällä 20 viime vuoden aikana. Nyt näyttää, että se voi olla nousemassa Vantaan kolmanneksi navaksi, Leinonen sanoo.

Vantaalla äkillinen poikkeama on myös Hakunilan ilmestyminen halutuimpien kaupunginosien kärkikymmenikköön. Hakunila on yksi Vantaan suuralueista, mutta se on kärsinyt vetovoiman puutteesta. Se ei yltänyt halutuimpien kärkikymmenikköön viime vuonna eikö tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Mutta heinä–syyskuussa Hakunila oli omistusasumisessa Vantaan 7. vetovoimaisin kaupunginosa.

Turussa on kaksijakoista

Syksyinen Turun katu.

Turku tempautui korona-ajan keskustoista ulkonevaan omistusasumistrendiin myöhemmin kuin muut Suomen isoimmat kaupungit. Ehkä siitä johtuen kaupungissa kaupunginosien suurin suosio jakautuu nyt kahtia. Kärkisuosio kohdistuu keskustaan, mutta kärjen takana on alueita muualta.

– Turussa omistusasumisen vetovoima keskittyy perinteisesti varsin voimakkaasti keskustaan ja sen liepeille. Ehkä siksi keskusta piti Turussa pintansa myös koronakriisin aikana. Nyt vetovoimaisimpien kaupunginosien kärkinelikko on keskustaa, mutta toisaalta kärkikymmenikössä ovat kantakaupungin ulkopuolelta Varissuo, Nummi sekä Vasaramäki ja kaupunkialueen ulkopuolelta Yli-Maaria, Paattinen sekä Ruissalo, Leinonen listaa.

Oulussa jyrää Tuira

Myös Oulussa kärkikiinnostus kohdistuu keskustaan. Tuira on kaupungin selkeästi vetovoimaisin kaupunginosa – oli sitä koko viime vuoden ja on ollut sitä koko tämän vuoden. Tuira sijaitsee keskustan kyljessä. Vetovoimaisimpien kaupunginosien sijat 2–4 ovat Oulussa keskustaa.

– Oulu eroaa tällä hetkellä muista suurimmista kaupungeista siten, että suurta vetovoimaa ei juurikaan ole kantakaupungin tai kaupunkialueen ulkopuolella. Se on sikäli yllättävää, että Oulussa keskusta-alue on kaupungin kokoon suhteutettuna pieni ja toisaalta Oulun on maantieteellisesti kasvanut edellisten 10 vuoden aikana suurista kaupungeista eniten, Leinonen kertoo.

Suurimpien kaupunkien suosituimmat kaupunginosat

Oikotie seuraa kuuden suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimaa kolmen kuukauden välein. Koronakriisi on tuonut uusia ilmiöitä suomalaiseen kaupunkiasumiseen ja aiheuttaa vaikutuksia vielä tulevaisuudessakin. Suurimpien kaupunkien suosituimpien – eli maan suosituimpien – kaupunginosien vetovoiman seuraaminen on tapa jäsentää kaupunkiasumisen trendejä.

Alla ovat vuoden 2022 viimeisimmän neljänneksen rankingit. Rinnalla ovat myös edellisten neljännesten listat sekä koko viime vuoden listat. Listat ovat Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista.

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.22

 1. Etu-Töölö
 2. Kruununhaka
 3. Ullanlinna, läntinen
 4. Vattuniemi (osa Lauttasaarta)
 5. Ullanlinna, itäinen
 6. Vanha Munkkiniemi
 7. Kaartinkaupunki
 8. Kallio
 9. Myllykallio (osa Lauttasaarta)
 10. Punavuori

Helsingin halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Etu-Töölö
 2. Kruununhaka
 3. Vanha Munkkiniemi
 4. Myllykallio (osa Lauttasaarta)
 5. Kotkavuori (osa Lauttasaarta)
 6. Taka-Töölö
 7. Kamppi
 8. Katajanokka
 9. Ullanlinna
 10. Kallio

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.22

 1. Tapiola
 2. Leppävaara
 3. Matinkylä
 4. Olari
 5. Haukilahti
 6. Westend
 7. Niittykumpu
 8. Laaksolahti
 9. Espoonlahti
 10. Saunalahti

 Espoon halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Tapiola
 2. Olari
 3. Matinkylä
 4. Leppävaara
 5. Saunalahti
 6. Westend
 7. Niittykumpu
 8. Haukilahti
 9. Laaksolahti
 10. Mankkaa

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.22

 1. Velaatta
 2. Hervanta
 3. Saarlahti
 4. Pyynikinrinne
 5. Lapinniemi
 6. Tahmela
 7. Kaleva
 8. Multisilta
 9. Kyttälä
 10. Pyynikki

Tampereen halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Pyynikinrinne
 2. Hervanta
 3. Kyttälä
 4. Järvensivu
 5. Kaleva
 6. Pyynikki
 7. Härmälä
 8. Vuores
 9. Tasanne
 10. Keskusta

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.22

 1. Tikkurila
 2. Kivistö
 3. Myyrmäki
 4. Martinlaakso
 5. Ylästö
 6. Korso
 7. Hakunila
 8. Kaivoksela
 9. Hiekkaharju
 10. Pähkinärinne

Vantaan halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Tikkurila
 2. Kivistö
 3. Myyrmäki
 4. Havukoski
 5. Vapaala
 6. Martinlaakso
 7. Korso
 8. Tammisto

(Saatavilla kärkikahdeksikko)

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.22

 1. Tuira
 2. Keskusta
 3. Pokkinen
 4. Vaara
 5. Kaukovainio
 6. Höyhtyä
 7. Toppilansalmi
 8. Toppila
 9. Karjasilta
 10. Raksila

Oulun halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Tuira
 2. Vaara
 3. Pokkinen
 4. Kaukovainio
 5. Toppilansalmi
 6. Keskusta
 7. Välivainio
 8. Höyhtyä
 9. Oulunsalo
 10. Karjasilta

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.7.–30.9.22

 1. VII kaupunginosa (keskusta)
 2. VI kaupunginosa (keskusta)
 3. VII kaupunginosa
 4. Vanhakaupunki
 5. Vasaramäki
 6. Yli-Maaria
 7. Paattinen
 8. Ruissalo
 9. Nummi
 10. Varissuo

Turun halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. VI kaupunginosa (keskusta)
 2. VII kaupunginosa (keskusta)
 3. VII kaupunginosa
 4. VI kaupunginosa
 5. Vasaramäki
 6. Nummi
 7. Runosmäki
 8. Varissuo
 9. Keskusta
 10. Ilpoinen