Maksuhäiriömerkintä ja osa-aikainen työsuhde meinasivat kaataa nuoren parin unelman omistusasunnosta — ratkaisu löytyi lopulta Bluestep Bankista

Nuoripari etsimässä omistusasuntoa.
Kaupallinen yhteistyö: Bluestep Bank

Nuori pari haaveili ostavansa ensimmäisen yhteisen kodin Pohjois-Suomesta. Aiemmista taloudellisista haasteista johtuva maksuhäiriömerkintä ja toisen hakijan osa-aikainen työsuhde johtivat kuitenkin oman pankin kielteiseen lainapäätökseen. Tilanteeseen löydettiin lopulta ratkaisu, kun pari otti yhteyttä Bluestep Bankiin.

Asuntolainaa hakiessa perinteiset pankit edellyttävät usein kokoaikaista työsuhdetta, jolloin esimerkiksi epäsäännölliset tulot voivat johtaa kielteiseen lainapäätökseen. Mikäli samalla henkilöllä on vielä maksuhäiriömerkintä, saattaa asuntolainan saaminen olla lähes mahdotonta. Maksuhäiriömerkintä tai jokin muu kuin vakituinen työsuhde eivät kuitenkaan välttämättä kerro henkilön maksukyvystä lainan lyhentämiseen.

– Erilaiset työsuhteet yleistyvät kovaa vahtia, minkä seurauksena yhä useampi saattaakin jäädä ilman asuntolainaa, kertoo Bluestep Bankin asuntolaina-asiantuntija Jonne Niemi.

Oman pankin lainapäätös oli kielteinen maksetuista ulosottoveloista huolimatta

Nuori pari sai kielteisen lainapäätöksen omalta pankilta maksuhäiriömerkinnästä ja osa-aikaisesta työsuhteesta johtuen. Maksuhäiriömerkintä oli aikoinaan aiheutunut tulotason laskun seurauksena, kun maksamatta jääneet laskut olivat siirtyneet ensin perintään ja sitä kautta ulosottoon. Vaikka ulosottovelka oli maksettu kokonaan pois, näkyi maksuhäiriömerkintä vielä luottotiedoissa.

– Meillä on monia asiakkaita, jotka eivät ole saaneet maksuhäiriömerkinnän tai osa-aikaisen työsuhteen takia asuntolainaa perinteiseltä pankilta, tarkentaa Niemi.

Maksukyky ja riittävä lisävakuus mahdollistivat asuntolainan Bluestep Bankilta

Kielteisen lainapäätöksen jälkeen pariskunnan katseet kohdistuivat Bluestep Bankiin. Perinteiseen pankkiin verrattuna osa-aikainen työsuhde ja aikaisempi maksuhäiriömerkintä eivät automaattisesti olleet hylkäysperusteena lainahakemukselle. Lainanhakijoiden tilannetta käytiin tarkasti läpi ja laskelmien perusteella tulot ja lisävakuus mahdollistivat asuntolainan saamisen. Lisäksi toisen hakijan osa-aikainen työsuhde oli tulevaisuudessa muuttumassa kokoaikaiseksi, mikä otettiin huomioon laskelmissa.

– Tässä tapauksessa maksukyky riitti asuntolainan lyhentämiseen ja lisävakuus saatiin lähipiirin omistamasta asunnosta. Laskelmiemme mukaan asiakkailla oli varaa lainaan nykyisillä tuloillaan, ja asiaa vahvisti entisestään se, että toisen hakijan osa-aikainen työsuhde oli muuttumassa kokoaikaiseksi, jatkaa Niemi.

Omistusasumisen ansiosta kohti vakaampaa taloutta

Nuori pari sai asuntolainan Bluestep Bankilta, ja he ostivat unelmiensa kodin. Yhteisen omistusasunnon myötä pariskunnan oman varallisuuden kerryttäminen alkoi ja tulevaisuuden taloudellinen tilanne näytti nyt vakaammalta.

– Oli hienoa, että pystyimme auttamaan ja mahdollistamaan nuorelle parille ensimmäisen yhteisen kodin oston. Tämä oli hyvä esimerkki siitä, ettei oman pankin kielteisestä lainapäätöksestä kannata heti lannistua, päättää Niemi.

Voit lukea lisää Bluestep Bankista sekä asiakkaidemme tilanteista osoitteessa bluestep.fi.