Liki puolet suomalaisista ei pelkää korkojen nousevan yli stressitestin

Nainen istumassa nojatuolissa ja tutkimassa korkotasoja.

64 prosenttia haluaisi nytkin asua omakotitalossa, 79 prosenttia omistusasunnossa.

43 prosenttia suomalaisista ei ole huolestunut, että asuntolainojen korot voisivat nousta yli 6 prosentin. 6 prosenttia on Suomessa pankkien käyttämä raja stressitestissä, jolla asuntolainaa myönnettäessä varmistellaan henkilön takaisinmaksukykyä. Asuntolainojen 12 kuukauden euriborkorko kohosi tällä viikolla yli 1,6 prosentin. Silti kolmasosa suomalaisista olisi nytkin valmis joustamaan koron suuruudessa hakiessaan uutta asuntolainaa. Omistusasunnon ostamista harkitsee 22,5 prosenttia suomalaisista.

Energian hinnan nousu huolestuttaa suomalaisia korkojen nousua enemmän. Joka neljäs etsii energian hintavuuden takia aktiivisesti uusia asumisen ratkaisuja. Toisaalta joka kolmannen valintoihin energian hintojen nousu ei vaikuta asumisessa lainkaan. 64 prosenttia ihmisistä haluaisi nytkin asua omakotitalossa. Kerrostalossa haluaa asua 17,5 prosenttia. Omistusasunnossa haluaa asua 79 prosenttia suomalaisista. Tulokset selviävät Oikotien elokuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Vastaajia oli 866.

43 prosenttia suomalaisista ei ole edelleenkään huolestunut, että asuntolainojen korot voisivat nousta yli Suomessa käytettävän stressitestin rajan. Stressitestiraja on 6 prosenttia. Omistusasunnon ostamista harkitsee tällä hetkellä 22,5 prosenttia suomalaisista. Kodin vaihtamista harkitsee suomalaisista liki joka kolmas, 29 prosenttia.

– Tulokset kertovat ihmisten suhtautuvan yhä luottavaisesti tulevaan ja asuntojen arvoon. Omistusasuntojen menekki on ollut jo kauan, koronakriisin aikanakin, vilkasta. On ollut myyjän markkinat. Nyt energiahuolet ja inflaatio ovat lisänneet epävarmuuksia, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.

Tulokset selviävät Oikotien elokuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimus toteutettiin Tori.fi:ssä, jossa käy kuukausittain noin 2,7 miljoonaa kävijää. Vastaajia oli 866, joista 55 prosenttia naisia, 42 prosenttia miehiä ja 3 prosenttia muita.

Korosta on valmius jopa joustaa

Kolmasosa suomalaisista olisi tälläkin hetkellä valmis joustamaan koron suuruudessa hakiessaan uutta asuntolainaa.

– Se tarkoittaa, että he ennemmin ottaisivat sen lainan kuin jättäisivät ottamatta odottamattoman suuren koron vuoksi. Se on iso luottamuksen merkki, Leinonen toteaa.

Tällä viikolla asuntolainojen 12 kuukauden euriborkorko kohosi yli 1,6 prosentin. 6 kuukauden euribor nousi yli prosenttiin. Suomalaisilla on asuntolainaa keskimäärin 100 000 euroa.

Omistusasuntojen lainojen stressitesti tarkoittaa testiä, jossa lasketaan, monenko prosentin koron maksamisen lainaa hakevan henkilön talous kestäisi. Suomessa raja on asetettu 6 prosenttiin eli laskennallisesti tulkitaan henkilön olevan kyvykäs maksamaan lainaa takaisin, vaikka korko nousisi 6 prosenttiin. Raja juontuu siitä, että vuonna 2008 euribor kävi 5,5 prosentissa. Stressitesti otettiin käyttöön vuonna 2010 finanssikriisin jälkeen. Sittemmin korot pysyivät vuosia alle prosentissa. Suomessa asuntolainoitusta raamittaa lisäksi lainakatto. Asuntolainaa voi saada enintään 85 prosenttia ostettavan asunnon hinnasta. Ensiasunnonostajalle lainakatto on 95 prosenttia.

Energian hinta huolestuttaa enemmän

Asumisen näkökulmasta energian hinnan nousu huolestuttaa suomalaisia korkojen nousua enemmän. Joka kolmas sanoo, että energian hintojen nousu ei vaikuta heidän valintoihinsa asumisessa. Toisaalta joka neljäs etsii energian hintavuuden takia aktiivisesti uusia asumisen ratkaisuja.

– Energian hinnan roima nousu osuu moneen suomalaiseen konkreettisesti, koska noin puolet suomalaisista asuu omakotitalossa tai paritalossa. Koska omakotitalot kuluttavat keskimäärin energiaa paljon enemmän kuin kerros- ja rivitaloasunnot, energian hintojen suunta näkyy omakotitaloissa erityisen selkeästi. Lisäksi omakotitaloasuminen on useimman suomalaisen toive. 64 prosenttia ihmisistä haluaisi nytkin asua omakotitalossa, Leinonen kertoo.

Kerrostalossa haluaa asua 17,5 prosenttia suomalaisista.

– Epävarmuuksista huolimatta tälläkin hetkellä vain 21 prosenttia suomalaisista haluaisi asua vuokra-asunnossa. 79 prosenttia kaipaa omistusasumista. Oma tupa, oma lupa -ajattelu on Suomessa nykytilanteessakin laajaa. Voi olettaa, että valtaosalla tuosta 79 prosentista ajatuksissa on vieläpä nimenomaisesti oma omakotitalo, Leinonen kommentoi.

Oikotien kyselytutkimuksen vastaajista asuu pääkaupunkiseudulla 18 prosenttia, muualla Etelä-Suomessa 24,5 prosenttia, Länsi-Suomessa 23 prosenttia, Pohjois-Suomessa 15 prosenttia, 10,5 prosenttia Itä-Suomessa ja 9 prosenttia Keski-Suomessa.