Rantamökeistä maksetaan nyt keskimäärin eniten Pirkanmaalla ja Uudellamaalla

Kaunis rantamökki ja laituri.

Tampereen seudun vetovoima nosti Sastamalan yllätysmökkihitiksi

Pirkanmaa tekee kovaa nousua suosittuna mökkimaakuntana. Siinä näkyy Tampereen seudun vetovoima ylipäätään muuttoliikkeessä. Pirkanmaalta Sastamala on ollut tänä keväänä Suomen toiseksi halutuin mökkipaikkakunta. Viime vuonna mikään Pirkanmaan kunnista ei yltänyt Suomen 20 halutuimman mökkikunnan joukkoon. Nyt tammi–maaliskuussa pirkanmaalaiset rantamökit olivat maakunnallisessa myyntivertailussa keskimäärin Suomen arvokkaimpia kaavoitettujen alueiden osalta.

Hillitön mökkibuumi on ollut yksi koronailmiöistä Suomessa. Se alkoi keväällä 2020 ja jatkuu yhä. Suomen Pankin tilaston mukaan suomalaiset ottivat tammi–helmikuussa mökkilainoja enemmän kuin koskaan aiemmin vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Tampereen seudun vetovoima alkaa näkyä myös mökkikaupassa. Tampere on viime vuosina kerännyt paikkakunnista selkeästi eniten muuttovoittoa Suomen sisältä. Nyt suosio heijastuu myös vapaa-ajanasuntojen menekkiin. Sastamala on ollut tänä keväänä Suomen toiseksi halutuin mökkipaikkakunta. Suosio näkyy Oikotie Asunnot -palvelun hakumääristä. Viime vuonna se ei mahtunut 20 vetovoimaisimman joukkoon.

Viime vuonna mikään Pirkanmaan kunnista ei yltänyt Suomen 20 halutuimman mökkikunnan joukkoon. Tänä vuonna Sastamala on pompannut tyhjästä liki kärkeen. Pirkanmaan mökeistä maksetut hinnat nousivat viime vuonna 10 prosenttia sekä kaavoitetuilla alueilla että haja-asutusalueilla. Se kielii nousevasta kysynnästä, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä pirkanmaalaiset rantamökit olivat maakunnallisessa myyntivertailussa keskimäärin Suomen arvokkaimpia kaavoitettujen alueiden osalta. Haja-asutusalueiden rantamökkien myyntihinnat olivat Pirkanmaalla toiseksi korkeimpia, Uudenmaan jälkeen. Keskimäärin hintavimpia rantamökit ovat tänä vuonna olleet Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

Ehkä Pirkanmaa on vähän kuin löydetty mökkimaakuntana. Edut ovat samoja kuin Tampereella vetovoimaisena kaupunkina. Maakunnan sijainti on keskeinen ja maine Tampereen johdolla hyvä. Yleinen muuttoliike osittain ohjaa toiveita mökkienkin sijainnille. Selkeä valtaosa suomalaisista asuu Etelä-Suomessa, ja moni toivoo mökkinsä sijaitsevan sangen lähellä kotia, Leinonen kommentoi.

Maakuntavertailutaulukko mökkien keskimääräisistä hinnoista tammi–maaliskuussa.
Maakuntavertailutaulukko mökkien keskimääräisistä hinnoista tammi–maaliskuussa.

Mökkilainat rikkoivat ennätyksen alkuvuonna

Yksi koronailmiö Suomessa on ollut hillitön mökkibuumi. Se alkoi keväällä 2020 ja jatkuu yhä.

Mökkibuumi on yllättänyt sekä vilkkaudellaan että kestollaan. Suomen Pankki kertoi viime kuussa, että suomalaiset ottivat nyt tammi–helmikuussa mökkilainoja enemmän kuin koskaan aiemmin vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Tammikuussa suomalaiset ottivat mökkilainaa yhteensä 57 miljoonaa euroa ja helmikuussa yhteensä 68 miljoonaa. Viime vuonna, jolloin jo oli mökkibuumi, vastaavat luvut olivat 52 miljoonaa ja 60 miljoonaa, Leinonen kertoo.

Haja-asutusalueiden rantamökkien mediaanihinta nousi Maanmittauslaitoksen mukaan viime vuonna 12 maakunnassa. Kahdessa pysyi entisellään ja viidessä maakunnassa laski. Kaavoitetuilla alueilla sijaitsevien rantamökkien mediaanihinta laski seitsemässä maakunnassa, joskin vain Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla lasku oli yli 3 prosenttia.

Suomalaiset ovat ottaneet vapaa-ajanasuntolainaa jatkuvasti etenevässä määrin yli 10 vuoden ajan.

Kittilä kärjessä, Kuopio kolmantena

Suomen kymmenestä tämän hetken halutuimmasta mökkipaikkakunnasta 4 sijaitsee Tampereen pohjoispuolella ja 6 Tampereen eteläpuolella eli käytännössä Etelä-Suomessa. Pohjoispuolella sijaitsevat paikkakunnat ovat Kittilä, Kuopio, Lieksa ja Kolari, joissa kyse on nimenomaisesti turistikohteista Levi, Tahko, Koli ja Äkäslompolo. Tilasto on Oikotie Asuntojen datasta maalis–huhtikuulta.

Toki perinteiset mökkeilymaakunnat, kuten Etelä- ja Pohjois-Savo, pitävät yhä puoliaan, mutta kärkisuosion osalta näkyy monen toive lyhyehkön automatkan päässä sijaitsevasta mökistä, Leinonen toteaa.

Perinteetkin näkyvät yhä, sillä Oikotie Asunnoissa tämän kevään käytetyin vapaa-ajanasuntojen hakusana on ollut Saimaa.

Nyt keväällä Kittilä on ollut Suomen vetovoimaisin mökkipaikkakunta. Siellä sijaitsee Levi, josta on nyt etsitty Oikotien kautta mökkejä jopa 30 prosenttia enemmän kuin viime keväänä. Pirkanmaan Sastamala on toiseksi halutuin.

Oikotien tilastoissa kolmanneksi vetovoimaisin on ollut tänä keväänä Kuopio. Siellä vetää Tahko. Neljänneksi vetovoimaisin on Raasepori ja viidenneksi vetovoimaisin tällä hetkellä Loppi. Kuudentena Parainen, seitsemäntenä Lohja ja kahdeksantena Lieksa. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna kärkikymmeniköstä ovat tänä keväänä kasvattaneet suosiotaan eniten Sastamala, Lohja ja Parainen.

Suomen tämän hetken kalleimmat myytävät mökit:
1. Loma-asunto Kittilä
2. Loma-asunto Parainen
3. Loma-asunto Kemiönsaari

Suomen tämän hetken halvimmat myytävät mökit:
1. Loma-asunto Pieksämäki
2. Loma-asunto Rääkkylä
3. Loma-asunto Pedersöre