Ostajien, myyjien ja välittäjien SKVL – 75 vuotta työtä kannattavan asuntokaupan puolesta

Helsingin katumaisemaa

Oikotie juhlii Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n 75-vuotistaivalta julkaisemalla juttusarjan, jossa haastatellaan liiton toimitusjohtajaa Jussi Mannerbergia. Oikotien ja SKVL:n vahva kumppanuus on jatkunut jo vuosikymmeniä.

1900-luvun puoliväli oli Suomessa voimakasta uudisrakentamisen aikaa. Kiinteistönvälittäjillä riitti töitä ja alalla meni lujaa. 

Niihin aikoihin, vuonna 1946, perustettiin Suomen Kiinteistönvälittäjät ry, joka tänä vuonna juhlii 75-vuotista taivaltaan. SKVL:n perustamisen taustalla oli halu kehittää välittäjien ammattitaitoa ja asuntokaupan ammattimaisuutta. Järjestäytymällä haluttiin varmistaa hyvän välitystavan mukainen toiminta. Toiveena oli laadukkaampi asuntokauppa kaikille osapuolille.

75-vuotisjuhlavuoden aikana SKVL:ssä on syvennytty liiton historiaan erityisellä pieteetillä. SKVL on julkaissut juhlavuoden kunniaksi historiavideoita, jotka avaavat erilaisia näkökulmia paitsi liiton itsensä myös koko suomalaisen välitystoiminnan vaiheisiin. Yhdellä videoista käydään läpi ajanjaksoa, jolloin pankit tulivat mukaan välitystoimintaan.

Tavoitteena laaja, kannattava yhteistyö pankkien kanssa

SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo, että luottolaitokset alkoivat kiinnostua kiinteistönvälityksestä ja rakentamisesta 1950-luvulta alkaen. 

Kun pankit olivat tulleet mukaan toimintaan, monet kiinteistönvälittäjät pohtivat, millaiseksi pankkien rooli osana suomalaisen asuntokaupan kokonaisuutta tulee muodostumaan. SKVL:ssä mietittiin, miten pankkien mukaantulo vaikuttaa ammatin harjoittamiseen, välittäjän valitsemiseen ja asuntolainan kilpailuttamiseen. 

– Välittäjät olivat huolestuneet siitä, että tavaran kauppa ja raha olivat linkittyneet yhteen. Siksi liitto halusi lähteä kirkastamaan pankkien roolia osana asuntokaupan kenttää, Mannerberg taustoittaa.

1960–70-luvuilla liitto kanteli oikeuskanslerille sekä kirjelmöi kauppa- ja teollisuusministeriöön, pankkitarkastusvirastolle ja tasavallan presidentti Kekkoselle. Se kävi keskustelua Suomen tilanteesta alan kansainvälisten järjestöjen kanssa ja piti asiaa esillä mediassa. 1970-luvun lopulla pankkilakiin lisättiin luotonkytkentäkielto, ja se hälvensi monien välittäjien huolta. 

– Toiveenamme on aina ollut laaja ja kaikille osapuolille kannattava yhteistyö pankkien kanssa, Jussi Mannerberg summaa liiton historian vaiheita ja tavoitteita. 

Katso kaikki julkaistut historiavideot SKVL:n verkkosivuilta.

 

Teksti: Liina Hurri