Koronavuosi on saanut monet miettimään omaa asumistaan uusin silmin. Etätyö ja koronakaranteenit ovat nostaneet pintaan haaveet isommasta asunnosta ja elintilasta.
Vaikka Hypoteekkiyhdistyksen asuntomarkkinakatsauksen mukaan muutto kaupunkiin on ollut jo pitkään trendi, erikoisen koronavuoden myötä myös Nurmijärvi ja muut kehyskunnat ovat kasvattaneet suosiotaan. Erityisesti lisätilan tarve ja etätyön mahdollisuudet houkuttavat miettimään väljempää asumista.
Koronan ja etätyön vaikutukset näkyvät asumisessa monin tavoin. Oikotien ja Tori.fi:n teettämän tutkimuksen mukaan 12 prosentilla on muuttohalukkuutta koronapandemiasta johtuen. Kun etätyöskentelyyn sopivaa työtilaa tarvitaan enemmän ja kontakteja halutaan välttää, katse suuntautuu pois asutuskeskuksista.
– Etätyön mahdollisuudet on huomattu myös Hangossa, jossa on asuntomarkkinoilla tällä hetkellä enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Etenkin omakotitaloista on pulaa; eli nyt suositaan jopa sitä, että ns. kakkosasunto onkin omakotitalo ja koti on kerrostalossa esimerkiksi Helsingin keskustassa, kiinteistönvälittäjä Nana Hyry Hima & Huvila LKV:stä sanoo.
Etätyötä ajatellen pääkaupunkiseudun ympärillä olevat kunnat ovatkin vetovoimaisia, kun ihmiset kaipaavat enemmän elintilaa ja luontoa ympärilleen. Esimerkiksi 127 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva Hanko on tunnettu merellisestä luonnostaan ja upeasta pikkukaupungin idyllistään. Moni työskentelee osan viikosta etänä Hangossa ja on lopun viikosta pääkaupunkiseudulla.
– Suurin osa etätyötä tekevistä on pääkaupunkiseudulta. Moni etsii nyt isompaa asuntoa tai taloa Hangosta, kun työtilaa tarvitaan usein perheen molemmille aikuisille, toisinaan myös lapsille, jotka opiskelevat etänä, Nana Hyry valottaa.
Asuntokauppa ja asuminen ovat luonnollinen osa jokaisen suomalaisen arkea ja henkilökohtaista taloutta ja elävät siksi tiiviissä symbioosissa yhteiskunnan laajojen talousilmiöiden kanssa.
– Tämänhetkinen normaali on muuttanut arkea, mikä näkyy niinkin, että syntyy muuttohalukkuutta, joka taas konkretisoituu asuntojen kysyntänä. Etätyöt sallivat asumisen melkein missä vain. Se avaa mahdollisuuden tavoitella sitä, missä todella haluaa asua, kun ei tarvitse ajatella työmatkaa. Oikotien viimesyksyinen tutkimus kertoi omakotitalon olevan ylipäätään suomalaisten ihannekoti. Koronan takia halu saada oma piha ja tilaa vielä korostuu, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.
Uusia asukkaita ja vuokratyötiloja
Koronapandemia on vauhdittanut etätyötilojen vuokrausta. Etätyöläiset voivat vuokrata haluamansa tilan yksin tai yhdessä muiden kanssa. Aina työtilan ei tarvitse olla edes omalla kotipaikkakunnalla.
– Etätyöläiset ovat Hangossa eräänlainen turismin muoto. Monet ovat vuokranneet yhdessä ystäviensä kanssa yhteisiä asuntoja tai taloja, joissa voi työskennellä vuoden ympäri. Näin vuokrakulut pysyvät kohtuullisina ja etätyöskentelyä voi vuorotella muiden vuokralaisten kesken. Tämä on ollut hyvä asia myös sijoittajia ajatellen, kun asunnot eivät ole tyhjillään, Nana Hyry iloitsee.
Moneen pikkukaupunkiin ollaan saatu koronavuonna myös aiempaa enemmän pysyviä asukkaita. Positiivinen muuttoliike on tuonut uutta vipinää vuoden ympäri aiemmin kesäpaikoiksi miellettyihin kuntiin.
– Olemme huomanneet airbnb:n kasvaneen suosion koronavuonna. Kun ulkomaille matkustaminen on jäissä, kotimaan kohteet kiinnostavat uudella tavalla. Vuosi 2020 on ollut kiinteistönvälittäjän näkökulmasta sen verran työntäyteinen, että meillä oli vielä marraskuussa kesälomat pitämättä, Nana Hyry hymyilee.
Etätyön myötä myös vapaa-aika nousee uuteen arvoonsa, kun työmatkat jäävät pois. Asumismukavuuteen panostaminen näkyy asuntojen koossa, pihoissa ja sisustamisessa. Oikotien tutkimuksen mukaan 70 prosenttia arvostaa omaa pihaa nyt enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Myös oma sauna on tärkeä joka toiselle vastaajista. Erillinen työhuone on olennainen joka kolmannelle.
Tutkimuksen tiedot selviävät Oikotien lokakuussa Tori.fi:ssä tekemästä kyselytutkimuksesta. Kyselytutkimukseen vastasi 1869 vastaajaa. Vastaajista 61 prosenttia oli naisia, 36 prosenttia miehiä. Loput eivät halunneet määritellä sukupuoltaan.