DIAS vei asuntokaupat verkkoon

Kiinteistönvälittäjät ympäri Suomen ovat ottaneet käyttöön uuden tavan tehdä asuntokauppoja. DIAS-kaupat ovat tuoneet toivottua ketteryyttä kaupantekoon.

DIAS-kaupat ovat olleet useiden kiinteistönvälittäjien mielestä erittäin hyvä ja nykyaikainen uudistus koko alalle. Digitaalinen kaupankäynti on ajasta ja paikasta riippumatonta, nopeuttaen monia asuntokaupan rutiineja.

– Digitaalinen kaupankäynti on vakiintunut välittäjien uudeksi toimintamalliksi. Sitä todistavat DIAS-kauppojen kasvu ja alan positiivinen palaute. Vallitseva tilanne on myös osoittanut, että digitaaliselle kaupankäynnille on todellinen tarve, Samuli Saarelainen, Oikotieltä sanoo.

Juha Koponen on työskennellyt kiinteistönvälitysalalla vajaa 20 vuotta ja odotellut digitaalisen kaupankäynnin mahdollisuutta jo pitkään.

– Parasta DIAS:issa on, kun kaupat etenevät taustalla eikä ole sidottuna tiettyyn paikkaan, kiinteistönvälittäjä Juha Koponen Dreamhouse Oy:stä sanoo.

Parannettavaa DIAS:issa olisi Koposen mukaan prosessin aikaraameissa pysymisessä. Toisinaan DIAS-kauppojen vaiheet järjestelmän sisällä ovat venyneet pitkiksi.

Myös Kotigalleria Oy:n Esa Heikkilällä on hyviä kokemuksia DIAS:ista.

– Digitaaliset asuntokaupat ovat erittäin hyvä asia, jota kaikki kaupan osapuolet arvostavat. Helppous ja kauppojen sujuvuus paikasta riippumatta ovat keränneet kiitosta myös asiakkailta, Esa Heikkilä sanoo.

Haasteita & helpottuneita rutiineja

Heikkilän mukaan DIAS:in käytössä on myös haasteita – ja onkin tärkeää, että koko prosessi saadaan toimimaan kivuttomasti.

–  Pankeilta toivoisin selkeää tiedottamista asiakkaille tulevista maksuista DIAS-kaupoissa. Hyvää on se, että digitaalisessa asuntokaupassa pankkiin ei tarvitse varata aikoja, vaan kaupanteko onnistuu missä ja milloin vain, Heikkilä summaa.

Kaikkiaan DIAS on helpottanut välittäjän arkisia rutiineja. Myös Huoneistoketju SHK Asuntopalvelut Oy on ottanut DIAS-kaupat käyttöön. Markku Komi iloitsee toimivasta järjestelmästä.

– Minulla on hyviä kokemuksia DIAS-kaupoista ja järjestelmä toimii. Kaikki kaupat ovat menneet sujuvasti. DIAS toimii hyvin ja ohjeistus on ollut riittävää, Markku Komi Huoneistoketju SHK Asuntopalvelut Oy:stä kiittelee.

Välitysala myönteisessä murroksessa

Välitysala on murroksessa, josta digitaalinen asuntokauppa on yksi osa.

– PDX tukee kiinteistönvälittäjää digitaalisessa asuntokaupassa kehittämällä järjestelmää ja parantamalla välittäjän käyttökokemusta. Myös yhteistyö alan toimijoiden kanssa nopeuttaa ja tehostaa kaupankäyntiä. Esimerkiksi yhteistyö pankkien kanssa poistaa turhia ”pullonkauloja” kaupantekoprosesseissa, Samuli Saarelainen summaa.

Kuluttajat ovat jo tottuneet asioimaan verkossa ajasta ja paikasta riippumatta.

– Toimintamallin muutos ja omaksuminen ovat välitysalalle tärkeää sillä seuraavat vuodet vain kiihdyttävät digitaalisten palveluiden määrää välitysalalla.

 

Tutustu DIAS-kauppoihin tästä.