Tuleeko Nurmijärvi-ilmiö takaisin?

Kiinteistönvälittäjät ovat huomanneet kevään ja alkukesän aikana, että kehyskunnat ovat alkaneet houkuttaa pääkaupunkiseudun asukkaita aiempaa enemmän.

Hypoteekkiyhdistyksen asuntomarkkinakatsauksen mukaan muutto kaupunkiin on ollut jo pitkään trendi, myös Nurmijärvi ja muut kehyskunnat ovat alkaneet kasvattaa suosiotaan. Pk-seudulla Hypon Asuntoindeksi pysyi liki ennallaan 127 pisteessä hintojen nousun ja kauppamäärien laskun tasatessa kehityksen.

– Kasvukeskuksissa hinnat kääntyvät ensi vuonna selvään nousuun, mikäli paluu arkeen jatkuu ilman isoja takapakkeja. Ennustamme, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat ensi vuonna kolme prosenttia, ja koko maan tasolla nousu asettuu 1,5 prosenttiin, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi.

Kohteista jopa pulaa

Koronakevät on saanut monet miettimään asumisen tasoa aivan uudella tavalla. Kun kotikaranteeni on kestänyt, elintila on saattanut käydä pienessä kerrostaloasunnossa ahdistavan ahtaaksi. Myös etätyön mahdollisuudet houkuttavat miettimään väljempää asumista. Onko nyt alkamassa uusi kehyskuntiin muuton ilmiö?

– Olen työskennellyt kiinteistönvälittäjänä Nurmijärven alueella vuodesta 2007. Täällä on koettu hyvin erilaisia kausia asuntomarkkinoiden osalta, mutta nyt voidaan sanoa, että kohteista on jopa pulaa, ylempi kiinteistönvälittäjä, YKV, LKV, kaupanvahvistaja Tarjaliisa Saviharju Saviharju & Kääriäinen kiinteistönvälitysyrityksestä sanoo.

Saviharju tietää mistä puhuu, sillä hänen yrityksensä kautta myydään jatkuvasti koteja Klaukkalan, Nurmijärven kirkonkylän, Perttulan, Rajamäen, Nukarin, Röykän, Nummenpään, Herusten, Raalan sekä koko Nurmijärven kunnan alueella.

– Nyt erityisesti uusille ja uudehkoille paritaloille ja omakotitaloille on kysyntää. Asunnossa saisi olla mielellään 3-4 makuuhuonetta ja oma piha. Halutuimpia kohteita ovat muuttovalmiit kodit. Nurmijärvellä pari- ja omakotitalot sijaitsevat palvelujen välittömässä läheisyydessä, mutta tarjontaa on myös haja-asutusalueilla, jolloin tonttien koot kasvavat, Saviharju sanoo.

Etätyö mahdollistaa väljemmän asumisen

Kehyskuntiin muuttamisen ilmiö on huomattu myös Nummelassa, jossa yrittäjä, ylempi kiinteistönvälittäjä YKV, LKV, LVV Hanna Johansson pyörittää Asuntokauppa Hanna&Hanna LKV kiinteistönvälitysyritystään.

– Kehyskunnat ovat vetovoimaisia, kun ihmiset kaipaavat yhä enemmän elintilaa ja luontoa ympärilleen. Nurmijärvi on markkinoinut omaa aluettaan vahvasti ja myös meillä Nummelassa on huomattu kiinnostus lisääntyneiden kauppojen myötä. Kysyntää on etenkin omakotitaloille, mutta toki myös kerros- ja rivitaloasunnoille löytyy ostajia, Hanna Johansson sanoo.

Moni onkin huomannut etätyökevään aikana, että vapaa-aikaa jää enemmän, kun työmatkat jäävät pois.

– Muuttoliikettä on ollut nähtävissä pääkaupunkiseudun lisäksi Tampere-Riihimäki-Hämeenlinna -suunnilta. Nurmijärven maalaismainen, lapsiystävällinen vetovoimaisuus koskettaa monia. Lisäksi vuonna 2021 valmistuva ohitustie parantaa liikenneyhteyksiä entisestään, Tarjaliisa Saviharju summaa.