Oma vai valinnainen vuokratontti?

Kaupallinen yhteistyö: EKE-Rakennus

Moni asunnonostaja miettii oman ja valinnaisen vuokratontin eroja. Vertailu voi osoittautua hankalaksi, joten katsoimme tärkeäksi listata oman sekä valinnaisen vuokratontin plussat ja miinukset.

Oma tontti on turvallinen vaihtoehto

Kun ostaa asunnon, joka on rakennettu omalle tontille, tonttiin liittyvät kustannukset sisältyvät asunnon hintaan. Tämä selkeyttää ostajan vertailua asunnon kokonaishinnasta sekä kuukausikustannuksista.

Oma tontti on sijoitus ja hyvä sijainti nostaa kiinteistön arvoa – mikä puolestaan helpottaa useimmissa tapauksissa asunnon edelleen myyntiä. Tontti on yksiselitteisesti esimerkiksi kerrostalossa yhtiön omistuksessa. Koska tontti sisältyy asunnon hintaan, myös asumiskustannukset ovat alhaisemmat eikä asukkaalle tule maksettavaksi kuukausittaista vuokratonttivastiketta. 

Toki oma tontti näkyy myös asunnon hinnassa eli omalla tontilla sijaitsevat talot ja asunnot ovat yleensä kalliimpia – mutta toisaalta kokonaiskustannusten hahmottaminen on helpompaa.

Valinnainen vuokratontti on joustava ratkaisu

Valinnainen vuokratontti mukautuu elämäntilanteen mukaan. Myös kauppahinta on yleensä omaa tonttia alhaisempi. Valinnainen vuokratontti on lunastettavissa myöhemmin erillisten sopimusehtojen mukaisesti. Asumiskustannukset ovat valinnaisessa vuokratontissa suuremmat, koska vuokratonttivastiketta maksetaan kuukausittain samaan tapaan kuin hoitovastiketta. 

Jos asukas päättää lunastaa tonttiosuuden esimerkiksi viiden vuoden kuluttua, sen hinta on voinut nousta, mutta asukas on kuitenkin maksanut koko ajan tonttivuokraa. Vuokratonttivastikkeen maksaminen ei myöskään lyhennä tonttiosuuden lunastushintaa. Lisäksi varainsiirtovero (4 % tontin lunastushinnasta) jää asukkaan maksettavaksi tonttia lunastettaessa. 

Tontin lunastuksesta tulee varainsiirtoveron lisäksi hallintokuluja ostajan maksettavaksi (mm. kaupanvahvistajan palkkio). Vuokratontissa tontin lunastuksen mahdollisuus on myös yleensä määritelty tarkasti, joten yksittäinen ostaja ei voi päättää milloin haluaa lunastaa tontin. Lunastusaika saattaa lisäksi mennä ostajalta ohi – jolloin ostaja on velvollinen maksamaan tonttivuokraa vielä vuoden, kunnes seuraava lunastusaika on käsillä. 

Tontin lunastukseen liittyvät asiat käsitellään tyypillisesti taloyhtiön yhtiökokouksessa. Tontin lunastushintaa korotetaan vuosittain vuokrasopimuksen mukaisesti esim. elinkustannusindeksin muutoksella. Vuokratontti muuttuu taloyhtiön omaksi tontiksi vasta, kun kaikki tontinosat on lunastettu.

Muista nämä ennen tontin valintaa

Valinnainen vuokratontti

 1. Jos tontti on valinnainen vuokratontti, kannattaa perehtyä asumisen kustannuksiin erityisen tarkasti. 
 2. Lisäksi kannattaa selvittää, milloin tontin lunastaminen on mahdollista ja mikä on lunastuksen hinta sekä siihen liittyvät lisäkustannukset. 
 3. On myös tärkeää selvittää, onko tontti lunastettavissa kokonaan tai osittain vuokrasopimuksen voimassaoloaikana.
 4. Tontin vuokrasopimus kannattaa pyytää nähtäväksi. Siitä ilmenevät muun muassa  tontin omistaja, vuokrauksen ehdot ja tontin vuokrasopimuksen pituus. 

Oma tontti

 1. Jos tontti on yhtiön oma, ostajan on helpompi hahmottaa asunnon hankinnan kokonaiskustannukset sekä kuukausittaiset asumiskulut. 
 2. Mikäli asunnon hinta on korkeampi kuin vertailukohteessa, kannattaa tarkistaa tontin omistus. 
 3. Oma tontti on tutumpi monille asuntoa ostaville, mikä voi olla helpottava tekijä asunnon myyntitilanteessa. 

Muista! Koska valinnaiset vuokratontit ovat yleistyneet viime vuosina, asunnonostajalta vaaditaan tarkkuutta ennen ostopäätöstä. Asiantunteva asuntomyyjä kertoo ostajalle ennen ostopäätöstä tontin omistusmuodon sekä siihen liittyvät erityispiirteet.

Muistilista oman ja valinnaisen vuokratontin eroista:

 • Oma tontti on taloyhtiön omistuksessa oleva tontti ja se sisältyy asunnon ostohintaan.
 • Valinnaisessa vuokratontissa asunnonostaja voi tietyin ehdoin lunastaa tonttiosuuden itselleen. Tonttiosuuden lunastaminen saattaa olla järkevää heti asunnon valmistuttua, mikäli asukkaan taloudellinen tilanne mahdollistaa tontin lunastamiseen ja ostaja aikoo asua asunnossa pidempään. 
 • On hyvä muistaa, että jo maksetut vuokratonttivastikkeet eivät pienennä lunastushintaa. 
 • Toisaalta jos asiakas aikoo vaihtavansa asuntoa muutaman vuoden sisällä, vuokratonttivastikkeen maksaminen voi olla kannattavampi vaihtoehto kuin tonttiosuuden lunastaminen. 
 • Asuntoa myydessä lunastamaton tonttiosuus saattaa olla etu, kun tuleva ostaja voi itse päättää, mitä tonttiosuuden kanssa tekee.
 • Väärinymmärrykset ovat myös mahdollisia, koska asunnonostaja ei välttämättä tiedä, ettei tontin vuokra ole sama asia kuin yhtiölaina, joka lyhenee kuukausittain maksettavalla rahoitusvastikkeella. 
 • Tontista kuukausittain maksettava vastike on vuokravastike, jolla ei ole vaikutusta tonttiosuuden lunastushintaan. 

EKE-Rakennus Oy rakentaa Espoon Iso Omenan tarjoamien palveluiden välittömään läheisyyteen, Piispanportin asuinkortteliin tyylikkäitä kaupunkikoteja omalla tontilla. Ensimmäiset asunnot ovat muuttovalmiita tämän vuoden loppupuolella. Tutustu tarkemmin tästä: ekerakennus.fi/asunnot/