Näin valmistaudut asuntokaupan tekoon

Kun asunnon ostotarjous on hyväksytty, seuraavaksi ovat vuorossa asuntokaupat. Näin valmistaudut kaupantekotilaisuuteen.

Kun kirjallinen ostotarjous on saatu siihen muotoon, että asunnon myyjä ja ostaja ovat siihen tyytyväisiä, ja allekirjoitukset ovat paperissa, on aika siirtyä kaupantekotilaisuuteen. Asuntokaupat tehdään yleensä ostajan pankissa erikseen sovittuna aikana. Ajan pankkiin varaa joko kiinteistönvälittäjä tai asunnon myyjä.

Kaupantekotilaisuudessa ovat läsnä asunnon ostaja, myyjä, kiinteistönvälittäjä ja pankin edustaja. Tilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirja, johon sekä ostaja että myyjä ovat  saaneet tutustua etukäteen. Allekirjoitusten jälkeen pankki siirtää kauppasumman myyjän tilille ja myyjä luovuttaa asunnon osakekirjat uudelle omistajalle. Kiinteistökaupassa paikalla on myös erillinen kaupanvahvistaja.

Asuntokaupat digitaalisesti

Maailman muuttuessa asuntokaupat voi tehdä myös digitaalisesti eikä pankissa käynti ole välttämätöntä. Tällöin kiinteistönvälittäjä hoitaa asuntokaupan dokumentit valmiiksi digitaaliseen järjestelmään ja paperit allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksilla, paikasta riippumatta. Jos asunto toimii lainan vakuutena, osakekirja jää pankkiin pantiksi.

Kun asuntokaupat on pankissa tehty, uusi osakkeenomistaja rekisteröidään taloyhtiön osakasluetteloon. Rekisterimerkinnän tekee yleensä isännöitsijä. Kun asuntokaupat tehdään kiinteistönvälittäjän avulla, välittäjä toimittaa isännöitsijälle tarvittavat asiakirjat eli  kopion osakekirjasta, jossa näkyy siirtomerkinnät, kopion kauppakirjasta sekä Verohallinnon kuittauksen varainsiirtoveroilmoituksesta.

Muista!

  • Jos asuntokauppa tehdään ilman kiinteistönvälittäjää, tulee varainsiirtoveroilmoitus tehdä itse ja toimittaa kaikki tarvittavat asiakirjat isännöitsijälle.

Asunnon luovutus uudelle omistajalle sopimuksen mukaan

Usein jo asunnon ostotarjouksessa sovitaan, milloin myyjä luovuttaa asunnon hallintaoikeuden uudelle omistajalle. Tämä tieto tulee löytyä viimeistään kauppakirjasta. Mikäli kauppakirjaan ei ole kirjattu mitään, hallinta siirtyy heti omistusoikeuden siirtyessä. Omistusoikeus siirtyy uudelle omistajalle, kun kauppakirja on allekirjoitettu ja/tai koko kauppahinta maksettu myyjälle.

Onnea asuntokaupoille!

 

Oikotieltä löydät monipuolisen asuntovalikoiman etsitpä sitten myytävää-vuokrattavaa- tai loma-asuntoa. Tavoitamme asunnonvaihtajia myös mobiilissa ja appin kautta.