Mitä kannattaa huomioida asuntoa ostaessa? Vuoden välittäjä kertoo vinkit

Vuoden välittäjä Hanna Johansson on toiminut kiinteistönvälittäjänä vuodesta 1992. Pitkä kokemus näkyy vankkana ammattitaitona. Lue Johanssonin vinkit tämän hetken asuntokaupoille.

Vaikka asuntokaupat saattavat tuntua epävarmassa koronatilanteessa haasteellisilta, kauppa on käynyt Hanna Johanssonin mukaan myös korona-aikana normaalisti. Pieni muutos on näkynyt siinä, että esimerkiksi omakotitaloja halutaan ostaa enemmän kuin aiemmin. Nyt pääkaupunkiseudun kerrostaloasunnot vaihtuvat ripeästi kehyskunnissa sijaitseviin omakotitaloihin.

– Monet haluavat tilaa ympärilleen etätyökokemuksen jälkeen. Myös omaa pihaa, jossa voi turvallisesti oleskella raittiissa ilmassa arvostetaan, yrittäjä, ylempi kiinteistönvälittäjä YKV, LKV, LVV Hanna Johansson, Asuntokauppa Hanna&Hanna LKV Oy:stä sanoo.

Hannan mukaan asuntokauppoja ei kannata lykätä ainakaan koronan takia.

– Jos olet myymässä kotiasi, niin pyydä välittäjä käymään ja keskustelemaan asiasta. Me toimimme viranomaisten ohjeistuksien mukaan ja noudatamme tarkasti hygieniamääräyksiä. Toimeksiantosopimuksen tekeminen onnistuu myös sähköisesti, joten voimme minimoida tapaamisajan tarpeen mukaan. Myös kaikki asuntokaupan prosessit alusta loppuun hoituvat sähköisesti, Johansson vinkkaa.

Yksityisesittely yhä suositumpi

Yksityisesittelyt nostavat suosiotaan asuntokaupassa, kun massanäyttöjen tilalle halutaan yksilöllisempää palvelua.

– Ostajan kannattaa varata yksityisesittelyaika heti kun kiinnostava asunto löytyy. Näin saa yksilöllistä palvelua ja voi kysyä kohteesta suoraan välittäjältä. Esittelyissä on tarjolla käsidesiä ja käytämme tarvittaessa myös kasvosuojaimia.

Vaikka asuntokaupat sujuvat mutkattomasti myös korona-aikana, voi pankkien toiminta hidastaa kaupantekoa jonkin verran.

– Varaa aikaa lainaneuvotteluihin. Asiakkailla on ollut haasteellista saada pankista aikaa ja myös kaupantekoajat ovat venyneet 2-3:n viikon päähän. Tällä hetkellä asuntokauppoihin kannattaa siis varata normaalia enemmän aikaa. Tavallisesti olemme saaneet varattua kaupantekoajan viikon kuluessa, mutta nyt voi mennä pidempään, Johansson muistuttaa.

Kaupat hoidetaan kaikissa tilanteissa

Oman kodin ostaminen ja myyminen on yksi elämän suurimmista asioista. Hanna Johansson on pitkän kiinteistönvälittäjäuransa aikana varmistunut siitä, että hän haluaa palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

– Kokonaisvaltainen työ vie helposti mukanaan ja tässä työssä näkee koko elämän kirjon. Teen työtäni suurella sydämellä ja haluan palvella asiakkaita hyvin – ja siksi olen aina tavoitettavissa. Onneksi myös puolisoni on kiinteistönvälittäjä, niin ymmärrämme toisiamme näissäkin asioissa. Vaikka annan työlleni kaikkeni, haluan olla vieläkin parempi. Mottoni on: ”teen vähintään sen minkä lupaan”, Hanna Johansson sanoo.

Nettimaailma ja kehittynyt teknologia on tuonut välittäjille vapauden tehdä työtä missä ja milloin vain, mutta samalla ajan hektisyys ja läsnäolon vaatimus 24/7 voi olla välillä haastavaa. Asiakkaat kuitenkin arvostavat tavoitettavissa olevaa välittäjää, eikä asunnon ostaminen tai myyminen katso kelloa.

– Kaupat hoidetaan maaliin missä tahansa tilanteessa – ja nopeus sekä tavoitettavuus ovat valttia, Hanna Johansson sanoo.

Asuntomarkkinoiden tulevaisuus näyttää hyvältä

Pitkin kevättä ja alkukesää on puhuttu asuntokaupan hidastumisesta. Miltä asuntomarkkinoiden tulevaisuus vaikuttaa Johanssonin mielestä? Kannattaako nyt ostaa asuntoa?

– Asuntomarkkinat näyttävät tällä hetkellä ihan hyvältä. Joidenkin ennusteiden mukaan syksyllä tulisi notkahdus markkinoilla, mutta itse en siihen usko. Ihmiset tarvitsevat aina uusia koteja markkinatilanteesta riippumatta. Tulee perheenlisäystä ja tarvitaan isompaa asuntoa, tulee avioeroja, perustetaan perheitä jne. Toiset joutuvat vaihtamaan kotia myös halvempaan, jos esimerkiksi työttömyys kohtaa. Aina löytyy ihmisiä, jotka tarvitsevat asuntoa – ja silloin kannattaa ostaa, kun on tarve ja mahdollisuus, Johansson sanoo optimistisesti.

Vinkit asuntokaupoille:

  • Kun sopiva asunto löytyy, älä aikaile, vaan ole nopeasti yhteydessä välittäjään.
  • Sovi yksityisnäyttö, niin saat rauhassa tutustua asuntoon.
  • Välittäjä on asunnon myymisen ammattilainen – kysy jos jokin askarruttaa ja hyödynnä hänen osaamistaan muutenkin asuntokaupassa.
  • Korona-aikana turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
  • Muista, että useimmat asuntokaupat voi tehdä myös sähköisesti.
  • Varaa aikaa asuntokauppaan. Esimerkiksi lainaneuvottelut ja tarjouskierrokset vievät oman aikansa.