Asunnon ostaminen ulkomailta ei ole läpihuutojuttu, vaikka tuntisit Suomen asuntokauppakuviot hyvin. Kokosimme yhteen seikat, jotka kannattaa selvittää, jos haaveissasi siintää oma asunto ulkomailta.
Asunto ulkomailta – mutta millä rahalla?
Asunto ulkomailta ei tietenkään irtoa ilmaiseksi. Jos tarvitset asunnon ostamista varten lainaa, selvitä hyvissä ajoin, mistä ja millaisin ehdoin voit saada sitä.
Jos aiot hakea lainaa omasta pankistasi, huomioi, että ulkomailla sijaitseva asunto ei välttämättä kelpaa lainan vakuudeksi. Se tarkoittaa, että saatat tarvita vakuudeksi esimerkiksi asunnon, loma-asunnon tai metsää Suomesta.
Voit hakea lainaa myös kohdemaasta. Jos aiot hakea lainaa ulkomailta, varaudu siihen, että pankki haluaa tarkistaa, millainen lainanmaksaja olet. Tätä varten saatat tarvita esimerkiksi suosituskirjeen omasta suomalaisesta pankistasi.
Voit hakea ja saada lainaa asunnon ostoon joko kotimaasta tai ulkomailta, mutta myös molemmista yhtä aikaa. Laina-asioiden selvittelyyn kannattaakin varata reilusti aikaa, jotta voit rauhassa kartoittaa tilanteeseesi parhaiten sopivan ratkaisun.
Ammattilaiset apuna – lait, käytännöt ja kielihaasteet
Asunnon ostaminen ulkomailta voi osoittautua varsin erilaiseksi projektiksi kuin asunnon ostaminen Suomesta, koska asuntokaupan lainsäädännössä ja toimintatavoissa on maakohtaisia eroja.
Koska asunnon ostaminen ulkomailta vaatii tietoa kohdemaan käytännöistä, kannattaa jo varhaisessa vaiheessa hankkiutua puheisiin alan paikallisten asiantuntijoiden kanssa.
Tarvitset tietoa esimerkiksi maan asuntokaupan käytännöistä, sinua kiinnostavasta asuinalueesta hintatasoineen ja asuntokauppaan liittyvistä lakipykälistä.
Etsi siis luotettava kiinteistönvälittäjä ja lakiasiainhoitaja, jotka selvittävät tarvittavat faktat sinulle. Varaudu etsimään myös tulkki, joka taitaa kohdemaan kielen. Hyvin englantia hallitseva suomalainen saattaa ajatella, että englannilla pärjää asuntokaupoillakin, mutta näin ei välttämättä ole.
Asunto ulkomailta – huolet puoliksi
Oma asunto ulkomailta voi olla fiksuin ratkaisu, jos aiot viettää paljon aikaa kohteessa.
Omistusasunnon ylläpitäminen remontteineen kaikkineen vie toki aikaa ja rahaa, mutta voi olla myös kannattava investointi – ja onhan oma aina oma.
Oma loma-asunto ulkomailta on houkutteleva ajatus erityisesti, jos lomailet kerta toisensa jälkeen samassa kohteessa. Jos kuitenkin aiot oleskella asunnossa vain vähän ja harvakseltaan, puntaroi, kuinka kannattavaa tosiasiassa on hankkia oma asunto ulkomailta. Loma-asunnon vuokraaminen voi näet olla sekä taloudellisesti kannattavampi että huolettomampi ratkaisu kuin oman asunnon ostaminen.
Jos loma-asunto tulee olemaan vähällä käytöllä, yksi varteenotettava vaihtoehto on ostaa asunto ulkomailta kimpassa jonkun toisen kanssa. Silloin sekä kustannukset että remonttihuolet ja muut vastuut jakautuvat useammalle hengelle. Toinen taloudellisesti kannattava vaihtoehto on vuokrata asuntoa silloin, kun et itse vietä aikaa kohteessa.
Asunto tai loma-asunto ulkomailta
- Varaa runsaasti aikaa asioiden selvittelyyn. Asunnon ostaminen ulkomailta kestää kauemmin kuin asunnon ostaminen tutusta kotimaasta.
- Suhtaudu saamiisi tietoihin mieluummin epäillen kuin liian sinisilmäisesti.
- Vietä mahdollisimman paljon aikaa asuinalueella, josta olet aikeissa ostaa asunnon. Lyhyellä lomamatkalla et saa realistista kuvaa alueesta.
- Laske, millaisia juoksevia kuluja asunnosta aiheutuu. Mieti, voitko kattaa niitä esimerkiksi vuokraamalla asuntoa silloin, kun et itse oleskele kohteessa.
- Vaikka asunnon myynti ei ole ajankohtaista ostohetkellä, selvitä myös myyntiin liittyvät faktat, kuten verotukseen liittyvät käytännöt.
Etsitkö asuntoa ulkomailta? Tutustu Oikotien myytävien asuntojen valikoimaan!