Vinkit omakotitalon syyshuoltoon

Nainen haravoimassa lehtiä syksyllä omakotitalon pihalla.

Aloita omakotitalon syksyiset huoltotyöt ajoissa. Listasimme vinkit omakotitalon syyshuoltoon.

Syksyn tullen säät viilenevät ja omakotitalo siirtyy kesäkaudesta kohti talvea. Omakotitalon syyshuolto lisää asumismukavuutta ja säästää samalla energiaa.

 1. Energiatehokkuus kuntoon. Seuraa talosi veden ja energian kulutusta säännöllisesti. Esim. yllättävä vesivuoto voi ilmetä runsaampana vedenkulutuksena ennen mittavaa vesivahinkoa.
 2. Lämmitys kohdalleen. Säädä lämmitys kesän jälkeen. Taloudellinen lämpötila asunnossa on noin 20-22 astetta ja makuuhuoneessa 1-2 astetta matalampi. Kytke myös kylpyhuoneen lattialämmitys päälle, jos se on ollut kesällä pois käytöstä.
 3. Ilmanvaihto lisää asumismukavuutta. Tarkista ilmanvaihto märkätiloissa ja kaikkialla kodissa. Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, sen on oltava päällä ympäri vuoden.
  Säädä ikkunoiden (tai muiden mahdollisten) tuloilmanvaihtoaukot (korvausilmaventtiilit) syys/talviasentoon.
 4. Piha kuntoon. Haravoi piha ja laita ylimääräiset tavarat ja puutarhakalusteet talveksi varastoon.
 5. Lämpö talteen. Ota mahdollisen ilmanvaihtolaitteen viilennysasetus pois päältä ja säädä se lämmöntalteenottoasetukselle. Varaudu talvikauteen polttopuilla ja nuohoa takka.
 6. Suodattimet puhtaaksi. Tarkista kaikki suodattimet, esim. sadevesikaivoissa. Vaihda suodattimet tarvittaessa.
 7. Ovet ja ikkunat kuntoon. Tarkista (ja tarvittaessa uusi) ikkunoiden ja ovien tiivisteet.
 8. Valoa pihapiiriin. Katso, että ulkovalaisimet toimivat.
 9. Kierrätä puutarhajäte. Puhdista rännit. Vie ränneistä mahdollisesti löytyvä maa-aines ja puiden lehdet muun puutarhajätteen mukana puutarhajätteeseen kierrätysasemalle (esim. Sortti).
 10. Esteettömyys kunniaan. Tarkista, että piha on esteetön talven tuloa ajatellen.

Unelmoitko uudesta kodista tai etsitkö inspiraatiota asumisen ratkaisuihin? Katso Oikotien vapaat myytävät omakotitalot.

Lähde: Kiinteistöliitto