Omakotitalo on monen suomalaisen haave. Mutta mitä omakotitalo asuinmuotona vaatii asukkaaltaan? Listasimme tärkeimpiä omakotitalossa asumiseen liittyviä kustannuksia ja huomioita.
Moni saattaa luulla, että omakotitalossa asuminen on kalliimpaa kuin esimerkiksi kerrostalossa asuminen. Omakotitalon asumiskulut ovat kuitenkin keskimäärin alle puolet kerrostaloasunnon asumiskuluista. Omakotitalo onkin asumismuotona hyvin joustava ja yllättävän kustannustehokas.
1. Omakotitalo = halutuin asumismuoto
Omakotiliiton ja Aula Researchin selvityksen mukaan omakotiasuminen on yhä suomalaisten halutuin asumismuoto. Erityisesti nuoret aikuiset kaipaavat asunnokseen omaa taloa, johon kuuluu pihaa ja luonnonläheisyyttä.
2. Omakotitalossa asuminen on edullisempaa kuin kerrostalossa asuminen
Tutkimusten mukaan omakotitalo on asumismuotona neliöhinnaltaan ja asumiskustannuksiltaan edullisin tapa asua – myös kasvukeskuksissa. Pientaloteollisuus PTT ry on vertaillut eri asumismuotojen asumiskuluja ja myytyjen uusien asuntojen keskimääräisiä neliöhintoja. Tutkimuksen mukaan omakotitaloasukas saa samalla rahalla enemmän neliöitä muihin asumismuotoihin verrattuna. Samalla omakotiasuja voi useimmiten vaikuttaa enemmän asumisratkaisuihinsa ja sen myötä suoraan asumisensa hintaan.
3. Omakotitalossa on omien asumiskustannustensa herra
Omakotitalossa saa olla oman elämänsä ja omien asumiskustannustensa herra. Omakotitalon asumiskulut ovatkin keskimäärin alle puolet kerrostaloasukkaan kuluista. Rakennustutkimus RTS:n mukaan omakotitalossa kuukauden asumiskulut ovat noin 3,5 euroa / m2, rivitalossa 5,7 euroa neliömetriltä ja kerrostalossa 7,6 euroa neliömetriltä. (Kulurakenne muodostui yhdistämällä omakoti-, rivi- ja kerrostaloasukkaiden keskimääräisiä kustannuksia kuukausitasolla.)
4. Suurimmat kulut ovat nämä
Omakotitalossa suurimpia asumisen kulueriä ovat kiinteistövero ja lämmityskulut – mutta niihin voi osaltaan vaikuttaa omilla valinnoillaan. Omakotiasuja voi myös seurata ketterämmin energian- ja vedenkulutustaan ja vaikuttaa laskuihin. Sähkö on yleensä omakotitalojen suurin kuluerä. Koska omakotitalojen keskikoko on pienentynyt, vähentää se myös energiankulutusta. Uudet omakotitalot ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin vanhat talot.
5. Remonttikulut hallinnassa
Omakotitalossa asukas vastaa suuristakin remonttikuluista itse. Taloyhtiössä vastuussa on koko yhtiö. Vaikka yhtiössä kulut jaetaan osakkaiden kesken, asialla on myös kääntöpuolensa. Esimerkiksi kerrostalon putkiremontti on kallis perusparannustyö, jonka kustannukset rasittavat kaikkia osakkaita, vaikka kaikki eivät remonttia juuri sillä hetkellä haluaisikaan. Enemmistö päättää.
6. Omakotitalossa kaikki kustannukset erillisiä
Omakotitalossa asuessa kiinteistövero, sähkölasku, vesilasku, jätemaksu ja vakuutus tulevat kaikki erikseen ja yleensä myös eri aikaan. Asunto-osakeyhtiössä suuri osa kuluista on sisällytetty kuukausittaiseen yhtiö vastikkeeseen, joka voi olla isokin summa.
7. Omakotiasuja on yhtä aikaa talonmies ja isännöitsijä
Kiinteistöhuolto- ja isännöintipalvelut maksavat, mutta osakkaan ei tarvitse näin ollen ajaa nurmikkoa eikä tehdä lumitöitä. Omakotitalossa asukas on itse sekä talonmies että isännöitsijä, ja hoitaa useimmiten itse nurmikonleikkuun, pihanhiekoituksen ja lumityöt.
Lähteet: Aula Research, OP, Omakotiliitto, Rakennustutkimus RTS ja Pienteollisuus PTT ry.
Etsitkö omakotitaloa? Katso myytävät omakotitalot täältä.