Oletko myymässä asuntoa? Mietitkö, kannattaako kiinteistönvälittäjän palveluista maksaa? Tässä jutussa kerromme viisi syytä käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä.
Saatat miettiä, olisiko kannattavampaa myydä asunto itse vai pestata avuksi kiinteistönvälittäjä. Aivan ilmaista välittäjän käyttäminen ei tietenkään ole, onhan kiinteistönvälittäjä asuntokaupan ammattilainen. Ammattitaitoisen välittäjän pestaamalla voi kuitenkin säästää paitsi aikaa ja vaivaa myös rahaa ja hermoja.
Kerromme tässä artikkelissa, mitä käytännössä saat rahalla, jonka maksat kiinteistönvälittäjän käyttämisestä. Jos olet jo päättänyt myydä asunnon itse, lue, miten Oikotie voi auttaa asunnon myynnissä.
Miksi kannattaa käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä?
1. Mielenrauha
Viime aikoina kansainväliset kriisit ovat horjuttaneet taloutta, joten asuntokauppakin on käynyt tavallista huonommin. Asunnon omistajalle myyminen on aina suuri, toisinaan myös kuormittava ponnistus, sillä useimmille asunto on elämän suurin sijoitus. Jos myytävässä asunnossa on asunut itse, myyntiin linkittyy myös vähintään pois muuttaminen, toisinaan suurempikin elämäntilanteen muutos. Kiinteistönvälittäjä pystyy omalla työpanoksellaan, ammattitaidollaan ja kokemuksellaan keventämään asunnon myyjän taakkaa merkittävästi.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo, että ei vain kiinteistöjen vaan myös asunto-osakkeiden myyminen on tänä päivänä monimutkaisempi prosessi kuin tavallinen kuluttaja osaa ajatellakaan. Myyjä saattaa esimerkiksi kuvitella tuntevansa taloyhtiön, mutta tosiasiassa tiedot voivat olla puutteelliset. Silloin voi käydä niin, että jotakin tärkeää jää kertomatta ostajalle. – Jos jotain on jäänyt kertomatta, päädytään herkästi käräjille. Osakekaupassa myyjällä on kahden ja kiinteistökaupassa peräti viiden vuoden vastuu, Mannerberg sanoo.
Hän kuvailee Suomessa käytävää asuntokauppaa erittäin säännellyksi verrattuna asuntokauppaan monissa muissa maissa. – Asuntokauppaan liittyvän byrokratian määrä kasvaa jatkuvasti. Myös laki muuttuu, eikä tavallinen kuluttaja voi mitenkään tuntea lakia samalla tavalla kuin ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä, hän sanoo. Välittäjän ammattitaidon arvioinnissa Mannerberg kehottaa kiinnittämään huomiota välittäjän koulutustaustaan. – Meillä SKVL:ssä myönnetään Laatuauktorisoidun kiinteistönvälittäjän sertifikaatti välittäjälle, joka on suorittanut tietyt ammattitaitoa ylläpitävät lakikoulutukset sekä vaativan auktorisointikokeen. Sertifikaatti kertoo, että välittäjä on motivoitunut päivittämään osaamistaan jatkuvasti.
Mannerbergin mielestä kiinteistönvälittäjän työpanoksesta kannattaa maksaa, koska asuntokauppaan liittyy niin paljon vaaran paikkoja ja koska taloudellinen riski on suuri. – Kun ostajan ja myyjän välissä on kiinteistönvälittäjä, vastuu on yrityksellä ja kuluttajansuojalaki suojelee ostajaa, hän kertoo. Mannerberg ajattelee, että asuntoa myyvän kannattaisikin laskea rahallinen arvo myös sille mielenrauhalle, jonka kiinteistönvälittäjän pestaaminen tuo.
Kuluttajansuojalain perusteisiin ja keskeisiin käsitteisiin voit tutustua Kuluttajaliiton sivuilla
2. Raha
Asuntokaupassa liikkuvat suuret summat, joten lähes jokaiselle asunnon ostaminen on vakavan harkinnan tulos. Tämänhetkisessä tiukassa talouden tilanteessa moni joutuu puntaroimaan asunnon ostamista hyvin tarkasti. Siksi asunnon myyjän kannattaa nyt laittaa kaikki peliin, jotta saa kohteensa kaupaksi mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman hyvään hintaan.
Kiinteistönvälittäjän käyttämistä harkitessa ei kannata tuijottaa yksinomaan välityspalkkion suuruutta. Mannerbergin mukaan kiinteistönvälittäjää käyttämällä asunnosta saa paremman hinnan kuin myymällä sen itse. Kannattaakin siis ynnätä, voisiko välittäjän käyttäminen maksaa itsensä takaisin korkeampana kauppahintana.
Asunnon hinnoittelu onkin yksi asuntokaupan kriittisimmistä pisteistä. Kun asuntoilmoitus julkaistaan, sopiva hinta varmistaa potentiaalisille ostajille hyvän ensivaikutelman. Kun myynti-ilmoitus herättää nopeasti potentiaalisten ostajien kiinnostuksen, päästään joutuisammin asuntonäytölle ja kaupantekoon.
Mannerberg pahoittelee sitä, että moni muutoin hyvä kohde on pilattu vääränlaisella hinnoittelulla. Tyypillisesti hintapyynti menee pieleen, koska omaan asuntoon liittyy niin paljon tunnetta, että myyjä arvioi sen arvon yläkanttiin. Liian korkea hintapyyntö ei houkuttele ostajia näytölle, jolloin myyntiaika venyy. Toisaalta hinnoittelu voi hänen mukaansa epäonnistua myös toiseen suuntaan. Jos pyynti on liian matala, myyjä ottaa suotta takkiin. – Kiinteistönvälittäjä katsoo kohdetta ulkopuolisen silmin, rehellisesti ja ilman tunnelatausta, Mannerberg sanoo. Siksi välittäjän käyttäminen voi maksaa itsensä takaisin paitsi hinnassa myös nopeampina kauppoina.
Asunnon myyntiä harkitsevat seuraavat tietenkin asuinalueensa hintakehitystä katsomalla hintapyyntejä asuntoilmoituksista. Markkinointihinnat eivät kuitenkaan kerro, paljonko kohteesta on lopulta maksettu. Kiinteistönvälittäjällä on koulutuksensa, kokemuksensa ja paikallistuntemuksensa lisäksi käytössään tavallisilta kuluttajilta suljettu tietokanta toteutuneista asuntokaupoista. – Kiinteistönvälittäjä pystyy hinnoittelemaan kohteen oikein, koska hänellä on sekä käytössään data toteutuneista kauppahinnoista että osaamista tulkita tätä dataa. Siksi välittäjä pystyy myös perustelemaan hinnan pitävästi kaikille osapuolille, Mannerberg sanoo.
Etsi ja löydä kiinteistönvälittäjä.
3. Kohdennettu markkinointi
Koska kiinteistönvälittäjä katsoo asuntoa ulkopuolisen ja alan ammattilaisen silmin, hän osaa luoda houkuttelevan ja kohderyhmää puhuttelevan myynti-ilmoituksen. Olennaisessa osassa ovat asunnon ja yhtiön tietojen sekä houkuttelevan esittelytekstin lisäksi oikeanlaiset kuvat. Välittäjällä on silmää valmistella asunto kuvauskuntoon. Usein se tarkoittaa tavaroiden järjestelyä tai huonekalujen siirtämistä varastoon kuvauksen ajaksi.
Jussi Mannerberg kertoo, että asunnon markkinointi on vaativampaa ja työläämpää kuin tavallinen kuluttaja kenties tulee ajatelleeksi. – Kiinteistönvälittäjällä on sitkeyttä ja aktiivisuutta tehdä markkinointia sekä oikeat keinot ja kanavat käytössään.
Kiinteistönvälittäjä tuntee jo valmiiksi asunnosta mahdollisesti kiinnostuneita ostajia. Välittäjä pystyy ottamaan henkilökohtaisesti yhteyttä asiakkaisiinsa, joiden tietää etsivän seuraavaa kotia.
Lue myös: Millainen on hyvä asuntokuva?
4. Ammattimainen asuntonäyttö
Kiinteistönvälittäjä on neutraali välikäsi ostajan ja myyjän välissä ja palvelee yhtä lailla kaupan molempia osapuolia. Jussi Mannerberg kertoo, että monet ostajat ujostelevat asuntonäytölle lähtemistä, jos paikalla ei ole kiinteistönvälittäjää. – Välittäjältä uskalletaan ja kehdataan kysellä asuntoon liittyviä asioita eri tavalla kuin suoraan myyjältä. Lisäksi välittäjän vastausten totuudenmukaisuuteen luotetaan.
Mannerberg on pannut merkille, että joskus ostajat pohtivat näytölle menemisen turvallisuuttakin. – Tuntuu turvallisemmalta mennä asuntoon ammattilaisen kuin yksityishenkilön kanssa, hän sanoo.
Välittäjä tuo turvaa myös silloin, jos ostaja päättää jättää ostotarjouksen. – Kiinteistönvälittäjän ansiosta tarjouksen uskaltaa tehdä turvallisin mielin, sillä välittäjä osaa määritellä ehdot niin, että ne ovat reilut ja turvalliset molemmille osapuolille, Mannerberg sanoo. Välittäjä myös varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät, mihin ovat sitoutumassa ja miten ostotarjouksen jättämisen jälkeen pitää toimia. – Erityisen tärkeäksi välittäjän rooli nousee silloin, kun asuntokauppoja ketjutetaan ja ostotarjous tehdään ehdollisena.
Lue myös: Kannattaako asunnon stailaaminen myyntikuntoon?
5. Aika ja vaiva
Jussi Mannerberg kertoo, että kiinteistönvälittäjä käyttää suuren osan työajastaan kohteeseen liittyvien asioiden selvittämiseen. – Tekemistä on niin paljon, ettei tavallinen kuluttaja tule ajatelleeksi, hän kertoo. Asuntoa myydessä on tiedettävä, mitä tietoja tarvitaan, mistä tieto löytyy ja miten sitä tulkitaan. Kiinteistönvälittäjää käyttämällä asunnon myyjä voi ostaa itsensä vapaaksi tästä selvitystyöstä.
Kiinteistönvälittäjä neuvoo ja opastaa paitsi myyjää myös ostajaa läpi prosessin. Tähän ani harvalla asunnon myyjällä on osaamista, aikaa ja voimavaroja.
Kiinteistönvälittäjä hoitaa monta paperiasiaa myyjän puolesta: sopii ennen kauppakirjan allekirjoittamista maksutavasta ja asunnon vapautumisen ajankohdasta sekä valmistelee kauppakirjaluonnoksen ja mahdolliset muut asiakirjat. Välittäjä myös varmistaa allekirjoitettavien asiakirjojen laillisuuden.
Usein kiinteistönvälittäjä hoitaa monta asiaa vielä kaupanteon jälkeenkin: tekee varainsiirtoveroilmoituksen verottajalle, lähettää sovittaessa tarvittavat asiakirjat isännöitsijälle ostajan merkitsemiseksi osakeluetteloon, huolehtii tarvittaessa loppukauppahinnan maksutilaisuuden järjestämisestä ja kiinteistökaupassa antaa ohjeet lainhuudon hakemiseksi.
Jos käyttää asunnon myynnissä välittäjää, asuntokaupat tehdään todennäköisesti sähköisesti, mikä sekin säästää asunnon myyjän aikaa ja vaivaa. – Sähköisen asuntokaupan järjestelmät eivät ole kuluttajien käytössä, joten itse myydessä myyjän on sovittava kaikkien osapuolten kanssa kaupantekotilaisuuden aikataulut ja varattava aika pankista, Mannerberg kertoo.
Lue myös: DIAS – digitaalinen asuntokauppa helposti
Miksi kannattaa käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä?
- Välittäjä hoitaa myyjän puolesta monta käytännön asiaa.
- Välittäjä opastaa kaupan molempia osapuolia.
- Välittäjä tuntee asuntokaupan lain ja byrokratian. Hän vastaa siitä, että asunnon myynnissä kaikki tehdään kuten pitää.
- Välittäjä osaa hinnoitella asunnon oikein, mikä nopeuttaa kauppojen syntymistä.
- Välittäjä tietää, miten kohdetta kannattaa markkinoida ja mistä oikean kohderyhmän tavoittaa.
- Välittäjä järjestää ammattimaisen näytön, jolle uskaltaa tulla ja jolla kehtaa kysellä.