Nyt on otollisin vuodenaika asuntokuville – 10 vinkkiä esittelykuvien ottamiseen

Henkilö ottamassa asunnon myyntikuvaa makuuhuoneessa.

Nyt loppukeväästä on paras aika vuodesta ottaa asunnosta esittelyvalokuvat. Asunnon värit parhaimmilleen saavaa pehmeää luonnonvaloa on paljon tarjolla etenkin keskipäivällä. Esittelykuvat ovat tärkein yksittäinen seikka, johon ihminen kiinnittää asuntoilmoituksessa huomiota. Onnistunut valokuva havainnollistaa ostajalle tilan koon – mahtuuko esimerkiksi suvun 10-hengen perintöpöytä tai rakas divaanisohva.

Onnistuneiden kuvien ottamiseen ei tarvitse kallista järjestelmäkameraa. Muutamilla vinkeillä kuvien ottaminen onnistuu myös älypuhelimella. Nyt vallitsevilla ostajan markkinoilla esittelykuviin panostaminen on myyjälle tavanomaistakin tähdellisempää. Alla on 10 vinkkiä onnistuneisiin asuntokuviin.

Nyt on paras aika vuodesta ottaa asuntoa esittelevät valokuvat. Tähän aikaan asunnon ikkunoista siivilöityvä luonnonvalo on kauneimmillaan. 

– Vaikka asunto menisi myyntiin vasta myöhemmin, myyntikuvat kannattaa ottaa nyt. Kevään valossa kylpevä koti näyttää parhaat puolensa. Oikeassa valossa värit heräävät henkiin. Onnistuneisiin kuviin ei tarvita kännykkää kummempaa kameraa tai kalustoa. Hyvä valo ja muutama osuva kikka vievät pitkälle, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen sanoo.

Kuvat on parasta ottaa päiväsaikaan. Jos luonnonvaloa riittää, ei kattolamppuja kannata laittaa päälle lainkaan. Suoraa auringonpaistetta on kuitenkin hyvä varoa, sillä se saa pinnat hohtamaan luonnottomasti ja peittää ikkunoista näkyvän maiseman vastavaloon. Siksi paras kuvausaika on usein keskipäivällä, jolloin aurinko on korkeimmillaan.

Asuntoa myyvän kannattaakin selailla muiden myyjien ilmoituksia, sillä ne ovat pätevä inspiraation lähde.

– Asuntokauppiaat ovat kekseliäitä, eikä ideoiden kopioiminen ole tässä väärin. Jos kuvien ottaminen tuntuu epävarmalta, kannattaa ottaa mallia muiden kuvista, Leinonen kommentoi.

Kauniskin on pahimmillaan tunkkainen

Kehnot valokuvat saavat kauniinkin asunnon näyttämään ahtaalta, pimeältä ja tunkkaiselta. Kun taas onnistuneet kuvat näyttävät kodin parhaat puolet. Toisaalta liian optimistiset laajakulmalla otetut kuvat luovat mielikuvan tilojen suuremmasta koosta, jolloin näytölle tuleva katsoja pettyy jo eteisessä.

– Asunnon kuvaaminen on monen asuntoaan kauppaavan stressitekijä, sillä kuvilla todella on väliä. Epäonnistuneet esittelykuvat voivat karkottaa asunnonostajan jo ensivilkaisulla. Asunnon kuvaamista voi kuitenkin oppia. Pätevillä esittelykuvilla niin ensikertalainen kuin konkari voi erottua joukosta, Leinonen kertoo.

Asuntokaupassa ensivaikutelma on tärkeä, eikä valokuvien arvoa voi kyllin korostaa.

– Joskus ostopäätöksen ratkaisee, mahtuuko uuden asunnon olohuoneeseen suvun perintöruokapöytä tai makuuhuoneeseen mittoihin tehty sänky. Asunnon pohjakuva ja siihen merkityt seinien mitat ovat siksi keskeisen tärkeä osa asuntoilmoitusta, Leinonen toteaa.

Asuntomarkkinoilla määrää nyt ostaja

Asuntojen vaihtamisen tarve ei ole kadonnut, vaikka ostamisen intoa on hillinnyt lainojen kohonnut korkotaso. Patoutuneen tarpeen ennustetaan näkyvän asuntomarkkinoilla myynnin elpymisenä kevään ja kesän aikana. Moni on vielä tällä hetkellä odottavalla kannalla Eduskuntavaalien tuloksen suhteen ja sen vaikutukseen maan talouden suuntaan. Myös EU:n kiinteistöjä koskevan energiatehokkuusdirektiivin mahdolliset seuraukset herättävät parhaillaan paljon keskustelua.

– Tällä hetkellä vallitsee edelleen ostajan markkinat, sillä myynnissä olevia kohteita on paljon ja uutta kotia etsiviä on myytävien kohteiden lukumäärään nähden vähemmän. Asuntojen myyjät kilpailevat keskenään ostajista. Siksi myyntiin ja erityisesti kuviin kannattaa nyt panostaa, Leinonen sanoo.

Asuntokuvien ottamiseen ei tarvitse kallista järjestelmäkameraa. Tilojen kattava esittely on kuvien tärkein tehtävä. Vinkeillä asuntokuvista saa onnistuneet myös kotikonstein.

Näillä vinkeillä onnistut:

1. Hyödynnä kevät

Juuri nyt on otollisin aika vuodesta valokuvata asuntoa. Vaikka asuntoa ei olisikaan juuri nyt myymässä, esittelykuvat kannattaa ottaa keväällä. Otollisuus johtuu keväisestä luonnonvalosta. Auringonvaloa on paljon ja se on kirkasta. Paras kuvausaika on usein keskipäivällä, jolloin aurinko on korkeimmillaan. Silloin aurinko ei paista niin herkästi suoraan asuntoon.

2. Ostaja ei halua sinun kotiasi, vaan uuden kodin itselleen

Toinen ihminen ei ole hankkimassa sinun kotiasi, vaan uutta kotia itselleen. Siivoa huoneista turhat huonekalut ja tasoilta tavarat, jotta tila tulee kuvassa esille. Huoneiden sopivan pelkistetty ilme toimii myyntikuvissa parhaiten. Siirrä piiloon henkilökohtaiset valokuvat ja muut esineet, joita et halua esitellä julkisesti.

3. Koolla on väliä – näytä huoneiden mittasuhteet huonekalujen avulla

Hyvä asuntokuva näyttää asunnon sellaisena kuin se on. Näytä kuvassa tilan koko ja seinien mitat huonekalujen avulla. Tyhjä asunto ei ole ideaali – mittasuhteita on vaikea päätellä tyhjästä tilasta. Kuvien kannattaa olla edustavia, muttei liian optimistisia. Tilan koko kannattaa esitellä kuvissa realistisesti, sillä muutoin näyttöön tuleva voi pettyä heti kynnyksellä.

4. Valoa, valoa ja varsinkin valoa

Kuvaa asunto aina valoisaan aikaan. Avaa ikkunaverhot ja sälekaihtimet, jotta luonnonvaloa pääsee sisään mahdollisimman paljon. Laita myös kaikki huoneen valot päälle. Varo kuvaamasta vastavaloon ja vältä liian kirkasta auringonpaistetta, joka luo kuvaan jyrkät varjot. Salaman käyttöä kannattaa aina välttää. Pidennä mieluummin valotusaikaa ja käytä tarvittaessa jalustaa.

5. Kuvakulma ratkaisee

Kokeile, miltä huone näyttää, kun ottaa kuvia eri korkeuksilta. Lantion korkeudelta otettu näyttää huoneen syvyyden ja oikeat mittasuhteet paremmin kuin yläviistosta otettu kuva. Ota kuvat niin, että sekä lattia että katto näkyvät. Varmista aina, että kuvan horisontti ei kallistu vaan kuvat ovat suorassa. Suoruuden voi katsoa vaikkapa lattialistasta. Kuva on suorassa, kun sen vaakasivut kulkevat lattialistan myötäisesti.

6. Unohda pystykuvat – ota aina vaakaa

Asuntoilmoitukset ovat suunniteltu vaakakuville. Ota siis vaakaa, vaikka tilan kuvaus toimisi mielestäsi paremmin pystykuvana. Pystykuvat rajautuvat huonosti ja jättävät reunoille tyhjän tilan.

7. Muista yksityiskohdat 

Kuvaa yksityiskohtia, kuten hanat, tasot, lavuaari ja liesi. Kaikki tuollainen kuuluu asuntoon ja siten myös uuden omistajan kotiin. Etenkin keittiön ja kylpyhuoneen osalta moni on kiinnostunut tietämään tilojen puhtaudesta, eikä sellaista näe yleiskuvista. Samalla yksityiskohtakuvat ovat osuva tapa esitellä asunnon hyvää kuntoa. Usein huoneet luovat tilan, mutta yksityiskohdat kodin.

8. Enemmän on enemmän

Ota kuvia mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kuvien on tarkoitus näyttää potentiaaliselle ostajalle kattavasti, miltä asunto näyttää. Kuvaa kukin huone ainakin kahdesta suunnasta. Muista ottaa myös ulkokuvia. Kuvattavan kohteen koosta riippuen kuvia kannattaa olla 15–30 kappaletta sisältäen sisä- ja ulkokuvat.

9. Nimeä kuvat informatiivisesti

Kun lataat esittelykuvasi asuntoilmoitukseen, nimeä kuvat huoneiden tai kuvan sisällön mukaan. Siten katsojan on vaivatonta käsittää, mikä huone kuvassa on. Tai mikä yksityiskohta kuvassa on. Lisäksi järjestä kuvasi ilmoitukseen selkeään järjestykseen. Toimiva tapa on joko edetä huone kerrallaan tai vaihtoehtoisesti laittaa ensin yleiskuvat kaikista huoneista ja yksityiskohtakuvat niiden jälkeen.

10. Pääkuva on ensimmäinen erottautumiskeino

Valitse taiten ottamastasi kuvanipusta asuntoilmoituksen pääkuva tarkoin. Pääkuva on se, joka asunnosta näkyy ilmoituksessa ennen ilmoituksen avaamista esimerkiksi somessa. Pääkuvan ei kannata olla yksityiskohdasta, mutta sen on tarpeen olla näyttävä. Usein pääkuvana suositaan ulkokuvaa tai laajaa sisäkuvaa.