Unelma ensiasunnosta toteutui maksuhäiriömerkinnästä ja puuttuvista säästöistä huolimatta

Unelma-asunto toteutui maksuhäiriömerkinnästä huolimatta, Bluestep Bank
Kaupallinen yhteistyö: Bluestep Bank

Voiko ilman säästöjä saada asuntolainaa? Entä onko lainansaanti mahdotonta, mikäli on maksuhäiriömerkintä? Perinteisten pankkien kohdalla lainanhaku voi kaatua näihin haasteisiin, kuten erään ensiasunnosta haaveilevan Pohjanmaalla asuvan nuoren aikuisen kohdalla. Oman pankin kielteisestä lainapäätöksestä huolimatta tilanteeseen löytyi lopulta ratkaisu Bluestep Bankilta.

Pohjanmaalla asuva nuori aikuinen haaveili ensimmäisen oman kodin ostamisesta. Luottotiedoissa näkyvä maksuhäiriömerkintä hankaloitti kuitenkin lainansaantia perinteiseltä pankilta. Myöskään riittäviä säästöjä omaan asuntoon ei taloudellisten haasteiden takia ollut ehtinyt kertyä.

Omaan asuntoon säästäminen tapahtuu yleensä pitkällä aikavälillä ja tarvittavan omarahoitusosuuden kasaan saaminen voi joskus olla vaikeaa taloudellisten haasteiden tai elämäntilanteen takia. Esimerkiksi opiskeluaikana asuntosäästäminen voi olla haasteellista, jos opintojen ohella ei käy töissä ja ylimääräistä rahaa ei ole.

– Vastaavanlainen tilanne oli Bluestep Bankilta asuntolainaa ensiasuntoon hakeneella asiakkaalla. Hän ei ollut onnistunut säästämään tarvittavaa omarahoitusosuutta asunnon ostoa varten vanhoista veloista johtuen, kertoo Bluestep Bankin asuntolaina-asiantuntija Piritta Hekkala.

Asuntolainaa ilman säästöjä

Oman pankin kielteisen lainapäätöksen jälkeen ensiasunnostaan haaveileva henkilö otti yhteyttä Bluestep Bankiin. Asiakkaan tilannetta tarkastellessa huomattiin, että hakijalla oli riittävät tulot asuntolainan lyhentämiseen vakituisen työn ansiosta. Koska hakijalla ei ollut lainkaan omia säästöjä, lähdettiin selvittämään, löytyisikö hänen lähipiiristään asuntoa tai kesämökkiä, jota voitaisiin käyttää lisävakuutena asuntolainalle. Lopulta lähipiiristä löytyi sukulaisen omistama omakotitalo, jota voitiin käyttää lainan lisävakuutena.

– Vaikka asiakkaalla ei ollut omia säästöjä ja luottotiedoissa näkyi maksuhäiriömerkintä, hänen maksukykynsä riitti asuntolainan lyhentämiseen. Kun lisävakuus lopulta löytyi lähipiiristä, pystyimme myöntämään hänelle asuntolainaa, tarkentaa Hekkala.

Maksuhäiriömerkintä on yleinen este asuntolainan saamiselle

Monet ihmiset jäävät ilman asuntolainaa vanhan maksuhäiriömerkinnän takia. Tämän asiakkaan kohdalla maksuhäiriömerkintä oli aiheutunut maksamatta jääneistä opiskeluaikojen veloista. Vaikka tilanne oli nykyään parempi ja velat olivat maksettu pois, näkyi merkintä silti edelleen luottotiedoissa.

– Maksuhäiriömerkintä on yksi yleisimmistä syistä, joiden takia perinteiset pankit hylkäävät lainahakemuksen. Syitä maksuhäiriömerkinnän syntymiseen voi olla useita, kuten äkillinen tulotason lasku, sairastuminen tai huolimattomuus raha-asioiden hoidossa. Me haluamme Bluestep Bankilla keskittyä kuitenkin enemmän ihmisten nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, kuin aikaisempiin haasteisiin, jatkaa Hekkala.

Ensiasunnon osto toteutui Bluestep Bankin ansiosta

Vaikka lainapäätös omasta pankista oli kielteinen, toteutui nuoren aikuisen unelma lopulta omasta asunnosta. Bluestep Bankin asuntolaina järjestyi, vaikka omia säästöjä ei ollut ja vanha maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa ei ollut ehtinyt vielä poistua. Koska kyseessä oli ensimmäisen asunnon osto, pääsi asiakas hyödyntämään myös ensiasunnon ostajan rahanarvoisia etuja.

– Asiakkaamme täytti ensiasunnon ostajan kriteerit, minkä vuoksi hän oli oikeutettu ensiasunnon ostajan etuihin. Hänen ei tarvinnut maksaa esimerkiksi varainsiirtoveroa, jolloin rahaa jäi enemmän säästöön muita kustannuksia varten, päättää Hekkala.

Voit lukea lisää Bluestep Bankista sekä asiakkaidemme tilanteista osoitteessa bluestep.fi.