Asumisen hiilijalanjälki – 10 vinkkiä kodin energiatehokkuuden parantamiseen

Nainen selaamassa puhelinta kotona talvi-iltana.

Asuminen muodostaa merkittävän osan suomalaisten hiilijalanjäljestä. Näitä neuvoja noudattamalla asumisen hiilijalanjälki pienenee pienin arkisin teoin.

Fiksu energiankäyttö auttaa pitämään kotitalouden kulut kurissa. Energian pihistelystä kiittää tietenkin myös ilmasto. Kokosimme tähän artikkeliin kymmenen helppoa tapaa, joita noudattamalla asumisen energiatehokkuus paranee. Vinkit ovat helposti toteutettavissa riippumatta siitä, asutko vuokralla vai omistusasunnossa. Voi olla, että montaa neuvoista jo noudatatkin.

1. Laske asunnon lämpötilaa

Ei ole tarkoitus, että kotona tarkenee oleskella T-paidassa ympäri vuoden. Lämpötilan laskeminen on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää asumisen hiilijalanjälkeä, joten villasukat jalkaan ja patterit pykälän verran pienemmälle! Useimmat tottuvat hieman matalampaan lämpötilaan nopeasti.

Jos kotona tuntuu viileältä, kannattaa varmistaa, että patterit toimivat kuten niiden pitää. Älä peitä pattereita tai niiden termostaatteja kalusteilla tai paksuilla verhoilla, jotta lämpö pääsee huoneeseen.

2. Pidä lämpö sisällä

Asumisen hiilijalanjälki pienenee, kun tuotettu lämpö pysyy sisällä talossa eikä valu harakoille. Varmista siis, että ikkunoiden ja ovien tiivisteet pitävät kunnolla ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.

Lämpöhukan ehkäisemisessä on tärkeää myös tuulettaa oikein. Nopea muutaman minuutin ristiveto raikastaa huoneiston tehokkaasti ilman, että lämpöä valuu hukkaan. Säädä patteri tuulettamisen ajaksi nollille, jotta se ei ala suotta tuottaa lisää lämpöä, kun asuntoon virtaa viileää ilmaa.

Lue myös, miten voit säästää kotisi lämmityskustannuksissa.

3. Sulje laitteet, jos et käytä niitä

Tänä päivänä monessa kodissa on paljon laitteita ja elektroniikkaa. Niiden käyttö on sulautunut osaksi arkea niin, ettei niitä aina tule edes ajatelleeksi. Samalla ne kuitenkin syövät vaivihkaa energiaa jopa valmiustilassa ollessaan. Asumisen hiilijalanjälki voi supistua kummasti, jos sammutat laitteet – myös valot ja kausivalot – siksi aikaa, kun ne eivät ole käytössä.

4. Sulata pakastin

Puolta senttimetriä paksumpi jääkerros voi kasvattaa pakastimen sähkönkulutusta peräti 30 prosenttia. Asumisen hiilijalanjälki supistuu, kun sulatat pakastimen ajallaan.

Kurkista siis pakastimeen ja sulata se, jos huurre on päässyt yli puolisenttiseksi. Helpointa sulatus on tehdä silloin kun pakastin on tyhjä tai kun ulkona on pakkasta. Sulatusohjeet löydät esimerkiksi Marttojen verkkosivuilta.

5. Tiskaa fiksusti

Tiskaaminen haukkaa paljon energiaa, joten tiskaustapoja muuttamalla asumisen hiilijalanjälki voi supistua merkittävästi.

Juoksevan veden alla tiskaaminen vaatii hurjasti enemmän lämmintä vettä kuin astioiden pesu koneessa. Jos siis tiskaat käsin, vältä tiskaamista ja huuhtelua juoksevan veden alla. Muista, että tiskivesi saa olla viileämpää kuin huuhteluvesi.

Jos peset astiat koneessa, pese vain täysiä koneellisia, valitse tarkoituksenmukainen pesuohjelma ja käytä pesuainetta vain tarvittava määrä. Kun seuraavan kerran hankit uuden tiskikoneen, valitse energiatehokas malli, jonka pesuohjelmat vastaavat tarpeitasi

6. Pyykkää vain täysiä koneellisia

Asumisen hiilijalanjälki pienenee, kun peset vain täysiä koneellisia pyykkiä. Vältä törsäämästä pyykinpesuainetta ja valitse liian kuuman sijaan sopivan lämmin pesuohjelma. Kiinnitä uutta pyykinpesukonetta hankkiessasi huomiota laitteen energiatehokkuuteen.

Muista myös, että aina vaate ei tarvitse konepesua, vaan pelkkä tuulettaminen riittää raikastamaan sen

7. Valaise koti tarkoituksenmukaisesti

Asumisen energiatehokkuus paranee, jos vaihdat energiasyöpöt valaisimet energiapiheihin malleihin. Kiinnitä itse valaisinten lisäksi huomiota valaisinten käyttäjiin. Valaistaanko teillä niitäkin huoneita, joissa ei oleskella?

Lue myös, mitä Marko Paananen kertoo kodin valaistuksesta.

8. Suihkuttele ja sauno kohtuudella

Tiskaamisen lisäksi lämmintä vettä kuluu paljon myös suihkussa. Asumisen hiilijalanjälki pienenee sitä mukaa kun veden valuttaminen suihkussa vähenee. Käytä siis lämmintä vettä kohtuudella ja sulje suihku siksi aikaa kun vaahdotat shampoota tai annat hoitoaineen vaikuttaa.

Asumisen energiatehokkuuteen vaikuttaa merkittävästi myös saunan lämmittäminen. Sauno siksi kohtuudella, älä kovin kuumassa äläkä kovin usein.

9. Vaihda uusiutuvaan energiaan

Tehokas keino hillitä asumisen hiilijalanjälkeä on siirtyä käyttämään uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä ja lämpöä. Voitko vaihtaa tuuli-, aurinko- tai vesivoimalla tuotettuun sähköön? Entä voitko lämmittää asuntoa ilmalämpöpumpulla?

10. Seuraa kulutusta ja reagoi siihen

Jos haluat päästä kärryille taloutesi tottumuksista, seuraa sähkön-, lämmön- ja vedenkulutusta ja vertaile dataa tuttaviesi kanssa. Jos kulutus on korkeaa, selvitä mitä voit tehdä asialle ja ala saman tien muuttaa tottumuksia – asumisen hiilijalanjälki kun paranee vain tekemällä.

Asumisen hiilijalanjälki – kodin energiatehokkuus paranee arkisin teoin

  • Vältä lämpöhukkaa.
  • Sauno kohtuudella.
  • Älä lotraa lämmintä vettä.
  • Laske kodin lämpötilaa asteen verran.
  • Suosi energiapihejä laitteita ja sulje ne siksi aikaa, kun et käytä niitä.
  • Arvioi, kaipaako vaate pesua vai riittäisikö tuulettaminen.
  • Sulata pakastin, jos jäätä on kertynyt yli puoli senttiä.
  • Suosi uusiutuvia energiamuotoja.