Arjen oikotiet: Oikotien kävijöiden parhaat kodinhoitovinkit

Perhe siivoaa yhdessä

Oikotie järjesti kyselyn, jossa kerättiin parhaita käytännönvinkkejä kodinhoitoon. Arjen helpottajina esiin nousivat esimerkiksi robotti-imuri, siivouspalvelu, sokeripala, tee vähän joka päivä, äänikirjan ja musiikin kuuntelu ja monet muut. Kokosimme vastaajien vastauksista koosteen, jonka voit lukea tästä.

Kodinhoito ja siivous eivät ole usein mielipuuhaa, mutta muutamilla nikseillä siitä tulee aavistuksen sujuvampaa. Oikotien kävijöillä oli paljon hyviä vinkkejä kodin ylläpitoon.

Järjestelmällisyys auttaa

Nainen viikkaa pyyhkeitä

”Hyvä jätteidenlajittelupiste eteiseen on laatikkopenkki, toimii samalla myös istuimena. Lehdet, pullot ja kartongit omiin kestokasseihinsa. Pysyy piilossa ja näppärä siirtää kierrätykseen.”

”Kierrätyskassit parvekkeella joihin voi kerätä pahvit, pullot, muovit ja lasit.”

”Meillä on käytössä kotityöexcel, jossa jaetaan kotityöt puolison kanssa tasan. Tämä on helpottanut eikä kotitöistä tule riitaa. Myös kuormitus pysyy tasaisena eikä kumpikaan uuvu kotitöiden alle.”

”Kun siirtyy huoneesta toiseen, niin aina vie mennessään tavaroita ja vaatteita samalla oikeisiin paikkoihin. Pysyy koti huomaamatta siistinä!”

”Erilliset pyykkikorit valkoisille, värikkäille ja mustille pyykeille helpottavat pyykinpesua. Tiedät tarkemmin koska on aika pestä esim. valkopyykkiä, eikä tarvitse erotella ja tarkistaa pyykkiä ennen pesua.”

Ajoita oikein

Pyykinpesukoneen täyttö

”Oma vinkkini on se, että tekee silloin, kun on virkein. Itsellä se on aamu, kun odottelen kahvikupin tippumista, niin tyhjennän samalla tiskikoneen. Joka päivä pieniä asioita, niin asiat eivät kasaannu.”

”Parhaaksi vinkiksi on osoittautunut se, että tee kerralla loppuun se mitä aloitat. Vie pyykit pyykkikoriin tai suoraan pesukoneeseen. Vie wc-paperin tyhjä hylsy suoraan kartonkikeräyskassiin. Tiskaa heti ruokailun jälkeen ja siisti keittiö saman tien. Siivoa pienissä osissa, niin ei tule suurta sotkua.”

”Siivoaminen ylhäältä alas. Tämä on paras tapa, vaikka siivoaisi mitä kohdetta tahansa.”

”Äidin vinkki: paikka kaikelle, kaikki paikalleen. Yllättävän toimiva ohje.”

Äänikirjat ja musiikki seuraksi

Nainen pesemässä ikkunoita

”Paras vinkki siivoukseen ja muihin kotiaskareisiin: napit korviin ja hyvä äänikirja päälle. Aika hujahtaa kuin itsekseen ja oikein odottaa, että pääsee siivoamaan, jos on hyvä kirja kesken.”

”Siivous sujuu kuin tanssi, kun laittaa menevää musiikkia soimaan.”

Nerokkaat siivousvinkit

Keittiön tasojen pyyhkiminen

”Kylppärin pitkävartisella lattialastalla saa tehokkaasti pyyhittyä irtoroskat ja pölyt mm. keittiön lattialta. Tarvittaessa voi lastan ympärille kietoa mikrokuituliinan ja kostuttaa. Parempi kuin harja! Paikkojen puhdistus höyrypesurilla.”

”Laitan uunin pohjalle arkin alumiinifoliota. Näin uuni on helppo pitää puhtaana, kun vaihtaa aina vain likaisen folion puhtaaseen.”

”Puhdista tahrat heti kun ne syntyvät ja vie tavarat paikoilleen heti käytön jälkeen.”

”Universal Stonen käyttö ihan mihin vain, tiskialtaaseen, pinnoille, kalkinpoistoon, kaakeleihin. Kaikki kiiltää käsittelyn jälkeen.”

”Steariinia pöytäliinalla? Laita talouspaperi päälle ja silitä. Steariini tarttuu talouspaperiin ja pöytäliina on puhdas.”

”Suola poistaa vahingossa kaatuneen punaviinin jäljet vaalealta matolta. Heti ”sattuman” jälkeen suolaa päälle. Se imee viinin itseensä ja suola imuroidaan tämän jälkeen.”

”Höyrypesurilla puhtaaksi kylppäri, keittiö, sohvat ja muovimattolattia sekä tekstiilimatot ja lopuksi ikkunapesurilla ikkunat – puhdasta tulee!”

”Mikrokuituliinat! Siivoaminen oli niin paljon työläämpää ennen mikrokuituliinoja. Lika lähtee, eikä tarvita edes pesuaineita.”

”Kertakäyttöiset desinfioivat liinat. Niitä voi käyttää periaatteessa millä tahansa pinnoilla. Itse pyyhin niillä vessan monta kertaa viikossa. Tarvittaessa keittiön pintoja ja oven kahvoja. Pöpökaudella auttaa kyllä kun pöpöt eivät pääse pesiytymään kotiin. Putsaa näkyvät liat heti, kun ne ilmestyvät. Säästää aikaa kun ei jätä siivouspäivään.”

”Moppaava robotti-imuri on kyllä ollut kodin siisteyden pelastaja nro 1, paras kodinkonehankinta ikinä! Lattiat kiiltävät napinpainalluksella.”

”Vähemmällä linkouksella ja kunnon ravistamisella ennen ripustamista pyykkinarulle, saa vaatteet kuivatettua lähes silitetyn veroisiksi.”

”Robotti-imuri on paras kaveri kiireiselle keski-ikäiselle. On tärkeää, että laite osaa itse tyhjentää itsensä säiliöön, muuten laite on työläs käyttää ja huoltaa.”

”Paras vinkki on ihmesieni! Samalla tuotteella puhdistaa niin pinttyneet tahrat pinnoilta kuin myös astioista ja tennareista. Kannattaa kuitenkin testata varoen ja pienelle alueelle ensimmäisen kerran, esim. mattainen maalipinta saattaa kärsiä tästä.”

”Leikkaa vanhat sukkahousut 3-osaan. Vedä sukkahousun osa sini-lakaisin/kuivaimen päälle niin saat siitä loistavan välineen pölyjen pyyhkimiseen! Sukkahousut ovat hieman sähköiset, joten pölyt ja muut roskat tarttuvat niihin hyvin.”

Keittiöniksit käyttöön

Keittiöniksit

”Aamupuuron valmistus nopeutuu, ja tulee vähemmän tiskiäkin, kun haudutan puuron lautasella. Kaadan kaurahiutaleiden päälle (1 dl) vedenkeittimellä keitettyä vettä (2dl) ja annan hautua niin kauan, että munankeittimellä keitetty kananmuna on kypsä.”

”Tyhjän kananmunakennon voi käyttää bioastiassa biopussin pohjalla, jottei liika kosteus puhko pussia liian äkkiä.”

”Täytä 1,5 litran pullo vedellä ja laita alassuin kukkamultaan, kun lähdet matkoille. Kukkien kastelu on näin hoidettu.”

”Keittiöön suihkepulloon vettä ja astianpesuainetta, niin kätevästi käyttövalmis puhdistusaine on käden ulottuvilla pikku likojen tuoreeltaan pyyhkimiseen.”

”Laita leivät suoraan pakastimeen heti ostamisen jälkeen ja sulata tarvittaessa.”

”Teen useamman viikon ruoat pakkaseen ja napsin sieltä kun laiskottaa.”

”Pullapitkot, leivät ja kuivakakut kannattaa viipaloida pakkaseen niin, että voi sulattaa kerralla vain tarvittavan määrän.”

”Liesituulettimen suodattimen puhdistus: altaaseen kuumaa vettä ja etikkaa ja ritilä sinne likoamaan. Jonkin ajan kuluttua veteen ripotellaan soodaa, jonka kupliva yhteisvaikutus etikan kanssa irrottaa rasvaisen lian syvältä suodattimen sisuksistakin.”

”Viherkasvit tykkää, kun niille kaataa kahvipannun pohjat ja puhdistusvedet, samalla puhdistuu pannukin nopeasti kun pyöräyttää vedellä ja kaataa kukille!”

”Etikan käyttö kaakeleiden saumojen puhdistuksessa.”

Osta palveluja ja jaa vuoroja

Perhe imuroimassa yhdessä

”Paras vinkkini on kotisiivouksen ostaminen! Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, ja olen sen nyt vasta oivaltanut. Omaan hyvinvointiin satsaaminen voi olla myös tätä: osta kotitalousapua!”

”Koko perheen kesken jaetut siivousvuorot! Tästä kun tulee rutiini, niin jopa lapset tekevät innolla ja puuhaa riittää koko päiväksi. Näin saa myös helpotettua arjen kotitöitä, jotta kaikki ei ole yhden perheenjäsenen vastuulla.”

”Sappisaippua tahrojen poistossa.”

”Sokeripala: 1. uunin puhdistukseen ruokasooda ja sitruunamehua päälle-> hankaa sokeripalalla. 2. Paina ampiaisenpistoa sokeri palalla pari minuuttia heti piston jälkeen-> imee myrkkyä pois. Sokeripalalla hinkkaamalla saa pohjaanpalaneen kattilan taas puhtaaksi.”

”Kahvi imee hyvin hajuja ja tuoksuu lisäksi hyvälle. Kahvinpurut jääkaapissa toimii hyvin hajusiepparina.”

”Kuivaa aina suihkuseinä heti suihkun jälkeen lastalla. Silloin suihkuseinä näyttää aina puhtaalta, ja mikä parasta, siihen kuluu vain n. 20 s.”

”Sokeripalalla lähtee kaikki lika uunin lasista, pelleistä, hellalta yms.”

 

Lue lisää Oikotien siivousvinkkejä täältä.