Kevätsiivous – Puhdas ja raikas koti

Perhe tekemässä kevätsiivousta.

Kevätaurinko paljastaa kaikki talven aikana kertyneet pölyt ja liat. Kevätsiivous tuo kodin parhaat puolet esiin. Raikas ja puhdas koti innostaa ja ilahduttaa.

Valon lisääntyessä monelle iskee siivousvimma. Jokaisella on oma tapansa siivota. Toisille kevätsiivous on jokaisen nurkan hinkkausta ja puunausta usean kuukauden ajan, toinen havahtuu kodin siivoustarpeisiin vasta kesän kynnyksellä. Tärkeintä kevätsiivouksessa kuitenkin on, että siitä ei ota stressiä.

Kevätsiivous kannattaa palastella osiin, niin se ei muodostu ylitsepääsemättömän raskaaksi urakaksi. Kaikkea ei kannata tehdä yksin; ota perheenjäsenet, ystävät tai vaikka naapurit mukaan hommiin! Jos pihahommia voidaan tehdä talkoilla, niin miksei myös kevätsiivousta asunnon / talon sisällä.

1. Tee perussiivous kodissa

Imuroi ja pyyhi pölyt, pese lattiat ja kerää turhat tavarat varastoon tai kerrätykseen. Imuroi myös sohva ja tuuleta matot, torkkupeitot ja koristetyynyt.

2. Pese ikkunat

Ikkunat ovat kuin ”kodin silmät”. Kevätsiivouksen voikin aloittaa ikkunanpesulla. Maalis-huhtikuu on hyvää ikkunanpesuaikaa, koska sää on silloin vielä viileää. Jos pesee ikkunat lämpimässä säässä, ikkunoihin jää helposti läikkiä. Aloita ikkunoidenpesu aina uloimmasta lasista, niin et joudu pesemään ikkunoita moneen kertaan.

3. Puhdista ilmanvaihtokanavat ja ikkunalaudat

Raikas huoneilma on hyvinvoinnin tae. Jos sisäilmaventtiilissä on suodatin, vaihda se puhtaaseen kevätsiivouksen yhteydessä. Imuroi ja pyyhi ilmanvaihtokanavat niiltä osin kun se rakenteita purkamatta on mahdollista. Tuuleta koti ja pyyhi ikkunalaudat nihkeällä siivousliinalla.

4. Järjestä keittiönkaapit ja vaatekaapit

Tutki keittiönkaapit ja heitä vanhat tuotteet pois. Pyyhi hyllyt ja laatikot kostealla ja puhdista myös jääkaappi kaikkine lokeroineen ja hyllyineen. Myös vaatekaappi on hyvä tsekata läpi. Laita talvivaatteet erilleen kesäkauden vaatteista ja vie tarpeettomat vaatteet ja asusteet kierrätykseen tai myy ne nettikirppiksellä.

5. Siivoa parveke/terassi

Imuroi ja pyyhi kostealla kaikki lattiapinnat ja mahdolliset hyllyt. Pöyhi ja tuuleta mahdolliset parveketekstiilit ja pese kukkaruukut ja puutarhakalusteet (jos ne ovat talven jäljiltä likaisia). Jos sinulla on puisia ulkohuonekaluja, ne kannattaa öljytä vasta sitten, kun yöpakkaset loppuvat ja ilmat lämpenevät.

6. Vie turhat tavarat kierrätykseen

Kierrätykseen voi viedä yksittäisiä kasseja tai suursäkkejä. Mikäli kierrätät enemmän tai vaikkapa yhdessä taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa, paikalle kannattaa tilata jätelava. Kierrättäminen kannattaa. Kun jäte päätyy uudeksi raaka-aineeksi ympäristö kuormittuu vähemmän. Naapureiden kanssa voi järjestää myös yhteisen ”pihakirppiksen” tai kierrätys/vaihtopisteen, jossa tarpeettomat tavarat saavat uuden elämän jonkun toisen kodissa.

Innostavaa kevätsiivousta!