Asunnon myynti itse ilman välittäjää vaatii aikaa ja perehtymistä. Kokosimme tärkeitä vinkkejä kaikille asunnon itsemyyntiä harkitseville.
Asunnon itsemyynnissä kaikkein olennaisinta on huolellinen valmistautuminen. Mitä paremmin tunnet asuntosi, hintatason, myyjän velvoitteet ja muut kaupankäynnin kulmakivet, sitä luotettavamman kuvan annat potentiaalisille ostajille. Asunnon itsemyynnissä luottamus täytyykin ansaita itse, koska taustatukena ei ole tunnettua välitysliikettä ammattitaitoisine kiinteistönvälittäjineen.
Asunnon itsemyynti vaatii hyviä viestintätaitoja
Jos myyt asuntoa itse, sinulla ei ole kiinteistönvälittäjää hoitamassa viestintää. Asunnon itsemyynti vaatii viestinnältä huolellisuutta ja ripeyttä. Varaa siis aikaa ostajaehdokkaiden kanssa kommunikoimiseen ja huolehdi siitä, että olet selkeä niin kirjallisessa kuin suullisessakin ilmaisussasi.
Vastaa asunnosta kiinnostuneiden tiedusteluihin ajallaan, järjestä mahdolliset yksityisnäytöt joustavasti, selvitä pyydetyt lisätiedot niin pian kuin mahdollista ja pidä ostotarjouksen tehneet ajan tasalla saapuneista tarjouksista. Täsmällinen viestintä on iso osa asunnon itsemyyntiä.
Kokoa asunnon itsemyyntiin tarvittavat asiakirjat
Kun asunnon itsemyynti tulee ajankohtaiseksi, haluat kenties ensimmäiseksi laatia vetävän asuntoilmoituksen. Ilmoitusta ja myyntiä varten tarvitset täsmällisiä ja ajantasaisia tietoja asunnosta, yhtiöstä ja tontista. Aloita siis asunnon itsemyynti hankkimalla tarvittavat asiakirjat.
Saat kaikki asunnon itsemyyntiin tarvitsemasi dokumentit isännöitsijältä. Tilaa myyntiä varten isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätös, talousarvio, energiatodistus ja pohjapiirros. Asunnon myyntiin tarvittavien asiakirjojen tilaaminen maksaa muutamasta kympistä noin sataan euroon.
Jos myyt asunnon itse, lue kaikki asiakirjat läpi ajatuksella, sillä myyjänä sinun on pystyttävä avaamaan niiden sisältöä ostajaehdokkaille. Tunne tehdyt ja tulevat remontit sekä tontin vuokra-ajan vaikutus vastikkeeseen ja ole valmis kertomaan myös asunnon vioista ja puutteista avoimesti.
Pyyntihinta ei ole myyntihinta – selvitä asunnon markkinahinta
Huolimattomasti määritelty hinta voi koitua asunnon itsemyynnin esteeksi. Ostajat ovat yleensä hyvin perillä alueen hintatasosta, joten käyvän markkinahinnan selvittämiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa.
Alueella myynnissä olevien asuntojen myynti-ilmoituksia selaamalla voit kartoittaa hintapyyntöjä. Pyyntihinnassa on yleensä jonkin verran tinkimisen varaa, joten huomioi, että asuntoilmoituksissa kerrotut hinnat ovat pyyntihintoja, eivät hintoja, joilla asunnot myydään. Yksityiskohtaisia toteutuneita kauppahintoja pääsevät katsomaan vain kiinteistönvälittäjät.
Asunnon hintaa määritellessä kannattaa miettiä myös, miltä asuntomarkkinoiden lähitulevaisuus näyttää ja miten asuinalue on kehittymässä tulevaisuudessa. Paranevatko tai heikkenevätkö kulkuyhteydet, lähialueen palvelut tai ikkunanäkymät?
Kun myyt asuntoa itse, voit kuitenkin tarkastella toteutuneita hintoja kaupunginosittain Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen eli ARAn sivuilta.
Yksi keino saada objektiivinen hinta-arvio asunnosta on kutsua kiinteistönvälittäjä arviointikäynnille. Samalla saat välittäjältä tarjouksen asunnon myynnin kustannuksista ja voit vielä miettiä, onko asunnon itsemyynti sinulle sopivin vaihtoehto vai haluatko sittenkin myydä asunnon välittäjän avulla.
Kun myyt asuntoa itse, ole realistinen hinnan määrittelyssä. Jos hinnoittelet asunnon ylä- tai alakanttiin, se saattaa roikkua myyntiportaaleissa niin kauan, että asunto alkaa pian näyttää epäilyttävältä potentiaalisten ostajien silmissä.
Myy asunto itse ammattimaisella asuntoilmoituksella
Asunnon itsemyynti vaatii huolellisuutta markkinointitoimilta. Vaikka myyt asuntoa itse, myynti-ilmoituksesta on löydyttävä samat tiedot kuin tavallisesta kiinteistönvälittäjän laatimasta asuntoilmoituksesta. Mitä tarkemmin kuvailet asunnon ominaisuuksia ja asumiskuluja myynti-ilmoituksessa, sitä vakuuttavamman kuvan annat itsestäsi myyjänä – ja asunnosta jonkun tulevana kotina.
Rehti asuntoilmoitus tuo näytölle ostajia, jotka ovat tosissaan. Asunnon itsemyynnissä velvollisuutesi on kertoa sekä tehdyistä että tulevista remonteista. Kerro muutenkin avoimesti asunnon vioista ja puutteista, sillä se säästää ostajaehdokkaita pettymyksiltä ja sinua turhilta näytöiltä.
Asunnon itsemyyntiä voi pohjustaa tutustumalla alueen asuntotarjontaan. Se auttaa hahmottamaan oman asunnon kilpailuedut ja tuomaan niitä esiin asunnon markkinoinnissa. Toimiva pohja, poikkeuksellisen mukavat ikkunanäkymät tai rauhallinen parveke voivat olla jotain, mitä naapurustossa kaikilla ei ole.
Asunnon itsemyynnissä vastaat itse myös asuntoilmoituksen jakelusta. Julkaise asuntoilmoitus Oikotie Asunnot -sivulla ja jaa linkkiä sekä omille verkostoillesi että asuinalueesi osto- ja myyntikanaville sosiaalisessa mediassa. Oikotie Asuntojen avulla saat kohteesi näkyville suurelle yleisölle ja asuinalueesi kanavien kautta potentiaalisille ostajille, jotka jo viihtyvät alueella.
Satsaa valokuviin asunnon itsemyynnissä
Asunnon itsemyynti tuskin onnistuu ilman laadukkaita valokuvia. Kuvien on tarkoitus antaa rehellinen käsitys huoneiden koosta, asunnon varustelusta ja käytetyistä pintamateriaaleista.
Panosta otoksiin, joissa asunto näyttää siistiltä, valoisalta ja houkuttelevalta. Mitä neutraalimpi asunnon yleisilme kuvissa on, sitä helpompi seuraavaa omaa kotia etsivän on kuvitella itsensä asuntoon omine kalusteineen. Asunnon itsemyynnissä kiinteistönvälittäjä tai stailaaja ei ole ulkopuolisina silminä, joten voi olla hyvä idea pyytää joku tuttu tupatarkastukselle ennen kuvausta.
Varaa kuvaamiseen reilusti aikaa, jotta saat paljon kuvia eri kuvakulmista ja erilaisilla asetuksilla. Kuvaa kaikki huoneet, koska kuvaamatta jääneet tilat herättävät suotta kummastusta. Jos mahdollista, kuvaa myös parvekenäkymiä, pihaa ja talon julkisivua. Mieti, onko asunnossa yksityiskohtia, joita haluat tuoda esiin, mutta unohda lähikuvat kylpypyyhkeistä tai hedelmäkulhoista, jotka eivät kuulu kauppaan. Varmista vielä lopuksi, ettei oma kuvasi heijastu ikkunasta tai peilistä.
Kuvista kaikkein tärkein on asunnon pohjapiirros. Sen saat tilattua isännöitsijältä. Jos pohjapiirros on suttuinen, piirrä uusi kuva myynti-ilmoitusta varten.
Huomioi, että asunnon itsemyynnissäkään kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Jos asunnon stailaus ja valokuvaus eivät luonnistu itseltäsi, mieti voisitko ulkoistaa ne ammattilaisen tehtäväksi.
Asunnon itsemyynti huipentuu asuntoesittelyyn
Asunnon itsemyynti huipentuu asuntonäytöllä, jossa pääset henkilökohtaisesti tapaamaan kodistasi kiinnostuneet potentiaaliset ostajat. Avoimella näytöllä voit esitellä asunnon monelle kiinnostuneelle kerrallaan, yksityisnäytöillä taas tarjoat jakamattoman huomiosi asunnosta kiinnostuneille. Varaudu järjestämään molempia, ja varaa aina aikaa myös taloyhtiön yhteisten tilojen esittelemiselle.
Kun myyt asuntoa itse, olet itse vastuussa siitä, että teet läksysi huolella. Opiskele asunnon asiakirjojen tiedot ja pidä dokumentit asuntonäytöllä käden ulottuvilla.
Ostotarjous kannattaa pyytää kirjallisena
Mieti ennen asuntonäyttöjä, millaisessa muodossa haluat ottaa vastaan ostotarjoukset. Voit käyttää esimerkiksi ostotarjouslomaketta tai pyytää tarjoukset tavallisena sähköpostina. Kaikissa tapauksissa tarjoukset kannattaa pyytää kirjallisina.
Tarjoukseen kirjattavia asioita ovat tarjottu hinta, mihin mennessä kauppakirjat tulee tehdä ja milloin asunnon hallintaoikeus siirtyy uudelle omistajalle. Ostotarjoukseen kirjataan myös kaupan ehdot. Ehtona voi olla esimerkiksi se, että ostaja saa pankista asuntolainaa tai myytyä oman asuntonsa.
Ole erityisen huolellinen tarjousten voimassaoloajan suhteen. Jos teet vastatarjouksen, muista määritellä myös sille voimassaoloaika. Se on aika, jona et voi hyväksyä muita tarjouksia.
Asunnon itsemyynnissä olet itse vastuussa siitä, että ostotarjousten jättäminen, hyväksyminen ja hylkääminen sujuvat tyylikkäästi.
Kaupanteko vaatii asiointia pankissa
Ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen pääset valmistelemaan varsinaiset asuntokaupat. Jos ostajalla on asuntolaina, tehdään kaupat yleensä hänen pankissaan. Pyydä ostajaa varaamaan aika pankista kaupantekoa varten. Asunto-osakkeen omistusasiakirjat, jotka tarvitaan kaupantekoon, ovat yleensä asuntolainan vakuutena ja pankkisi hallussa. Sovi siis pankin kanssa osakekirjan toimittamisesta kaupantekotilaisuuteen.
Asuntokaupassa tärkeimmät ehdot koskevat luonnollisesti kauppahintaa ja sen maksamista. Tärkeää on sopia myös omistusoikeuden ja osakekirjojen hallinnan siirtymisestä. Kun myyt asunnon itse, varmista ennen kaupantekoa, että olet listannut kaikki asunnon viat ja puutteet kauppakirjaan. Näin pystyt tarvittaessa myöhemmin osoittamaan, että ostaja on ollut tietoinen niistä. Käy myös vielä kerran läpi isännöitsijältä saamasi dokumentit ja varmista niiden ajantasaisuus. Toimita asiakirjat liitteineen hyvissä ajoin sekä ostajalle että pankille.
Voit laatia kauppakirjan Oikotien sivuilta löytyvällä kauppakirjapohjalla. Jos koko kauppakirjan laadinta tuntuu vaikealta, voit pyytää apuja myös kiinteistönvälittäjältä. Asunnon itsemyynnissä ei ole pakko tehdä kaikkia vaiheita itse.
Ennen asunnon itsemyyntiä on paikallaan miettiä vielä kerran, riittääkö oma osaaminen ja aika asunnon myymiseen. Toinen vaihtoehto on laittaa asunto myyntiin kiinteistönvälittäjän kautta. Voit myös kokeilla Oikotien Ostotoimeksianto-palvelua ja selvittää, etsitäänkö sinun kotiasi parhaillaan. Lue, miten ostotoimeksianto vastaa asunnon ostajien tarpeisiin.