Kauneimmat yksityiskohdat Porin Asuntomessuilta

Viime perjantaina avautuivat järjestyksessään 49. Asuntomessujen portit ja kaikkiaan 34 messukohdetta Porin Karjarannassa avasivat ovensa messukävijöille. Kävin katsastamassa kohteet ennakkoon ja poimin teille tärppejä mielenkiintoisista kohteista sekä huomionarvoisista yksityiskohdista.

Messutalot tänä vuonna ovat kooltaan ja arkkitehtuuriltaan maltillisempia kuin mitä viime vuosina on totuttu näkemään ja ehkä se kaikkein suurin wow-efekti jäikin uupumaan. Mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy kyllä useammasta kohteessa, kunhan malttaa kiinnittää huomiota myös detaljeihin.

Koti Lintulaa (kohde nro 13), kuvataan Bungalowiksi balilaisella twistillä. Kuitenkin talon hienoinen Alvar Aalto-henkinen puunkäyttö puhutteli allekirjoittanutta enemmän. Etenkin saunaosaston valeura-paneloinnit seinissä, katoissa ja ovissa, sekä hiotut yksityiskohdat pukuhuoneen penkkien liitoksissa ovat mainitsemisen arvoisia. Kiinnittäkää myös huomiota pihalla terassilautojen ja liuskekiven upeaan liitokseen – wow!

Yksilöllinen ja ekologinen kohde, CLT-puuelementeistä rakennettu talo Haltiatar, oli myös miellyttävä poikkeus runsaalla puunkäytöllään. Kuvassa yksi talon lastenhuoneista.

Kokonaisuudessaan kiehtovin kohde on Bunkkeri (kohde nro 16). Bunkkeri on vuonna 1937 rakennettu Shellin entinen asuin- ja autovajarakennus, jonka omistaja Juha Heino on kunnostanut kodikseen. Vaikka kodin tekniikka on täysin uusittu ja tätä päivää, on Heino osannut säilyttää hienosti talon vanhan hengen. 1800-luvulta olevat kierreportaat ovat löytö Lontoon antiikkimarkkinoilta ja kaakeliuuni on koottu neljästä vanhasta uunista. Valokatkaisijoita, patterien venttiileitä sekä monia muita yksityiskohtia on haettu vanhoista purkutaloista ja metsästetty ympäri Eurooppaa.

Fiskarhedenvillan Pohjanvalon (kohde nro. 4) oivaltava työhuone isoine moodboardeineen.

Tummien kylpyhuoneiden joukossa raikas poikkeus oli Solid House Kotien mustilla suihkuilla kruunattu vaalea kylpyhuone.

Kokonaan kierrätysteemalla toteutetun Villa karhun sisustuksen on suunnitellut ja koonnut sisustussuunnittelija Frida Steiner. Koko sisustus on koottu Kontti-kierrätystavaroista alle 2000 eurolla ja messujen lopuksi kaikki talossa olevat tavarat myydään eteenpäin kiinnostuneille.