Arjen estetiikkaa

Tiedättekö sen ihmistyypin, joka näennäisen huolimattomasti laskee käsistään esineitä ja asioita, mutta tulee luoneeksi toinen toistaan kauniimpia sommitelmia – yrittämättä, ihan vahingossa ja tuosta vaan? Kun tällainen ihminen sisustaa kotiaan ja yhdistelee huolimattomasti vanhaa ja uutta, kulunutta ja kiiltävää, on lopputulos aina tyylikäs ja mietityn oloinen. Jokainen yksityiskohta näyttää niin harkitulta ja kuvaukselliselta, ettei malttaisi kameraa kädestään laskea.

Sisustus

Tällaisen ihmisen arkisetkin esineet ovat kauniita ja muiden kodeissa helposti kitschiltä näyttävät yksityiskohdat – kuten muovipussien säilytykseen tarkoitettu pilkullinen kangaskana – näyttävät täällä ainoastaan hurmaavan hauskoilta. Kodin jokainen nurkka on täynnä silmänruokaa ja toinen toistaan kauniimpia asetelmia, ilman että ne varsinaisesti edes olisivat asetelmia. Vain somia arjen käyttötavaroita kauniisti aseteltuina.

Keittiövälineet

Kun saa odotetun kutsun ruokapöydän ääreen tällaisen ihmisen kotiin, tarkoittaa se lautasliinaksi repäistyn talouspaperin sijaan huolella aseteltuja pellavaservettejä, joiden koristeeksi on pihalta käyty taittamassa luonnonkukkia. Astiat ovat käsintehdyn näköisiä ja aterimet tutun kromin sijaan mustia. Sanomattakin on selvää, että kaikki tarjottavat on maustettu ja koristeltu oman pihan yrteillä ja kasviksilla.

Kotiin hankitut hedelmät, öljyt, mausteet ja raaka-aineetkin tuntuvat olevan osa upeaa sisustuskokonaisuutta. Tässä vaiheessa väkisinkin tulee mieleen se oma pöydällä lojuva banaaninippu, josta ei ole saanut edes hintalappua kyljestä pois repäistyä. Jotkut vain osaavat. Yrittämättä!

Mausteet