Asumisen & sisustamisen trendit 2022

Mies ja nainen remontoimassa ja sisustamassa kotia.

Viimeisen parin vuoden aikana maailma on ympärillämme muuttunut ja kodin merkitys on korostunut. Pitkään jatkuneen koronapandemian myötä kodista on tullut monelle todellinen rauhan tyyssija.

Vaikka etätyö tuli rytinällä osaksi arkea, moni kaipaa jo työyhteisön pariin työpaikalle. Kodin merkitys oman arjen moninaisissa käänteissä näkyy kuitenkin vahvasti myös 2022 asumisen ja sisustamisen trendeissä.

Arjessa tasapainoillaan nyt etätyön ja kodin palauttavan rauhan välimaastossa – mikä rakentaa sisustukselle ja kodin toimivuudelle tärkeimmät ääriviivat. Tämä mahdollistaa sujuvan kodin ja työn yhdistämisen. Kodin on toimittava joustavasti niin etätyöpaikkana kuin vapaa-ajan rauhoittavana palautumispaikkana.

Harmonista pehmeyttä

Luonnonmukainen, harmoninen ja rauhoittava ovat asioita, jotka korostuvat vuoden 2022 asumisen ja sisustamisen trendeissä. Kodin ydin koostuu sen ympärille, että kotona on hyvä olla niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Ylimääräisten tavaroiden karsiminen lisää monen hyvinvointia – ja paljon kotona vietetyn ajan myötä turhaa tavaraa on lähtenyt kiertoon ja nettikirppiksille. Myös turha ostaminen on jäänyt ja tilalle on tullut selkeys sekä ”vähemmän on enemmän” -ajattelu.

Marimekko
Kuva: Marimekko

Minimalistinen koti

Vuoden 2022 koti on minimalistinen ja värisävyiltään rauhallinen. Materiaalit tulevat luonnosta ja tekstiileissä, huonekaluissa ja pinnoissa erottuvat mukavuus ja pehmeys. Kodissa ovat nyt esillä ainoastaan asukkaalle merkitykselliset asiat ja muistot.

Kuluttajakäyttäytymisen muutos

Koronapandemia muutti kuluttajakäyttäytymistä, ja pitkittyneen pandemian myötä vaikutukset ulottuvat myös pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka pandemia on kiihdyttänyt olemassa olevia trendejä sekä luonut uusia – erityisesti perusarjessa nähtäviä uusia toimintatapoja, monetkaan asiat eivät tapahdu vielä vähään aikaan perinteisin tavoin.

Arabia
Kuva: Arabia

Vapauden kaipuu – kodista elämyskeidas

Matkailuun liittyvä vapauden kaipuu on asia jota monet havittelevat – mutta matkustamisen sijaan panostus omaan kotiin ja vapaus sisustaa koti juuri niin kuin itse haluaa, on monen arvoasteikossa korkealla myös vuonna 2022. Myös koti voi olla osa elämyksellistä elämää.

Neutraalit värit

Räiskyvät värit energisoivat, mutta vuoden 2022 väripaletti on enemmänkin neutraali kuin värikäs. Beigen ja harmaan sävyt, murrettu vihreä ja muut luonnosta tutut sävyt rauhoittavat mieltä ja tuovat kotiin pehmeän huurteista tunnelmaa.

Balmuirin petivaatteita
Kuva: Balmuir

Oma tila löytyy luonnosta

Oman tilan tarve on kasvanut etätyön ja turvavälien myötä. Omakotitaloja on myyty ennätystahtiin ja kaikki asunnot joissa on vähänkin pihaa, ovat menneet etenkin pääkaupunkiseudulla kuin kuumille kiville. Aina kodin vaihtaminen ei ole kuitenkaan mahdollista, jolloin elintilaa on haettava esimerkiksi luonnosta. Luonnossa liikkumisesta ja vapaa-ajan asunnoista onkin tullut uusi elämäntapaan liittyvä trendi, joka tulee jatkumaan edelleen.

Asumisen ja työn hybridimalli

Jatkossa yleistyvät myös erilaiset hybridimallit, joissa sekä toimisto- että etätyöllä on oma merkityksensä. Näin ollen arki muodostuu siitä, missä haluaa asua ja mitä kodin omaisuuksilta odotetaan. Liikkumisen ratkaisut, kodin varustelu etätyöhön sopivaksi ja työn joustavuus ovat avainasemassa.

Fyrklövern Suomi
Kuva: Fyrklövern

Kestävä kehitys

Asumisen ja kodin trendinä vuonna 2022 on ehdottomasti myös kestävä kehitys. Tämä näkyy kierrätysmateriaalien hyödyntämisenä sekä koko elämän kestäviksi tehdyissä käyttöesineissä. Myös vintage ja ns. vanhan tuominen nykypäivään tulee olemaan trendi, joka näkyy kotien sisustuksissa.

 

Lähteet: VTT, Bonava, Miltton

Uusi vuosi, uusi koti? Oikotieltä löydät monipuolisesti vuokrattavia sekä myytäviä asuntoja.