HS: Tee itse uusi ilme keittiöön – välitilan laatoitus onnistuu täsmäohjeilla vasta-alkajaltakin

Rintamamiestaloa remontoiva Jussi Hämäläinen näyttää, miten keittiön välitila laatoitetaan. Homma vaatii kädentaitoja sekä kärsivällisyyttä: suunnittelu ja esivalmistelut kannattaa tehdä huolellisesti.

 

Laatoittamiseen pätee sama kuin kaikkeen kodin remontointiin: jos ei osaa, kannattaa palkata ammattilainen. Mutta osaako, sen päättää jokainen itse.

Hämeenlinnalainen Jussi Hämäläinen remontoi vuonna 1946 Aulangolle rakennettua rintamamiestaloaan. Hän oli ensimmäiseltä ammatiltaan veneenveistäjä, mutta niillä hommilla ei elänyt. Nyt hän on yrittäjä ja rakennusvahinkotarkastaja, joka tekee töitä isännöitsijöille ja vakuutusyhtiöille.

Mies on remontoinut useita omia asuntoja, muun muassa rintamamiestalon ja 1920-luvun talon. Nyt vuorossa on Aulangon rintamamiestalon keittiön väli­tilan kaakelointi.

”Kuivan tilan kuten keittiön välitilan kaakeloinnin osaa tehdä kuka vain, jos on kädentaitoja ja kärsivällisyyttä. Märkätilaan, johon tarvitaan vedeneristys, ei amatöörin kannata kajota”, Hämäläinen neuvoo.

RINTAMAMIESTALO oli ostohetkellä kurjassa kunnossa, ja remontista tulee kaikenkattava. Mutta kiirettä ei ole. Hämäläinen laittaa nyt keittiön kuntoon ja lepää sitten lopputalven.

Hämäläinen on käynyt purkamassa Helsingissä saneerauksen tieltä myynnissä olleen 90-luvun keittiön. Se myytiin sopuhintaan koneineen. Hämäläiselle on tärkeää kun­nioittaa talon rakennusaikaa. Siksi hän ei valitse rintamamies­taloon trendikkäitä marokkolaiskaakeleita tai suuria designlaattoja Italiasta.

Valkoinen 20 x 20 -senttinen laatta sen sijaan sopii kokonaisuuteen erinomaisesti.

”Otin tosin mattapintaista, vaikka talon rakennusaikaan tuskin oli muuta kuin kiiltävää.”

TEE-SE-ITSE-LAATOITTAJA möhlii yleisimmin esitöissä ja suunnittelussa, sanoo Jussi Hämäläinen.

Levitetään laattalaastia likaiselle, epätasaiselle pinnalle. Kaakeloidaan nurkasta toiseen miettimättä ja mittaamatta, miten laatat asettuvat kauniisti tai asennetaan leikatut laatat paraatipaikalle.

Samaa mieltä on toimitus­johtaja Mikko Juva Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksesta. Hänkin kannustaa tee-se-itse-miehiä ja -naisia olemaan kärsivällisiä erityisesti esivalmisteluissa.

”Ohjeisiin pitäisi malttaa perehtyä todella huolellisesti, sekä laatanvalmistajien että laastinvalmistajien ohjeisiin. Jos ei noudata laastien työstöaikojen ohjeita, se kostautuu”, varoittelee Mikko Juva.

Kun laatoittaja levittää laastia kerralla liian isolle alueelle, laasti ehtii kuivua eli ammattikielellä nahkoittua ennen laattojen kiinnitystä. Sitten huonosti kiinnitetyt laatat putoilevat seinästä.

 

Laatoituksen työvaiheet


1. ESIVALMISTELU: Tarkista, onko seinä suora ja laatoitukseen sopiva. Esimerkiksi kivirakenteiset seinät ja kipsilevyt voit laatoittaa. Poista tapetti. Tasoita epätasainen pinta saneerauslaastilla. Kuva Lauri Rotko.

 

2. SOMMITTELU: Naputtele laatoitettavan alueen alle lista asennuslistaksi, jotta saat laatoituksen suoraan. Lista myös estää laattojen valumisen. Mittaa ja sommittele, miten laatat asettuvat vierekkäin ja päällekkäin. Asenna näkyvimmille paikoille vain kokonaisia laattoja. Kuva Lauri Rotko.

 


3. KIINNITYSLAASTIN SEKOITUS: Käytä saman tuoteperheen kiinnitys- ja saumauslaastia. Sekoita kiinnityslaastina käytettävä laatta- tai saneerauslaasti ämpärissä laastinsekoittimella tai porakoneeseen kiinnitettävällä laastivispilällä. Noudata pakkauksen ohjeita aineiden sekoitussuhteesta ja sekoitetun laastin vetäytymisajasta. Jos laatoitat puualustalle, käytä kaakeliliimaa. Kuva Lauri Rotko.

 

4. LAASTIN LEVITYS: Levitä laasti puhtaalle pinnalle, joka on puhdistettu esimerkiksi maalarinpesulla tai tarvittaessa käsitelty tartuntapohja-aineella. Levitä laastia teräslastalla vain seinään, älä laatan pohjaan. Kampaa laastikerros auki hammastetulla teräslastalla aina se alue kerrallaan, jonka ehdit laatoittaa heti. Kammattuun laastiin saa kaikki laatat samalle syvyydelle ja ne kiinnittyvät kunnolla. Kuva Lauri Rotko.

 


5. LAATTALEIKKURIN KÄYTTÖ: Käytät laattaleikkuria oikein, kun ennen varsinaista katkaisua kuuluu yhtenäinen, kirskuva ääni. Kun leikkurin terä on kunnossa, kahvan kevyt painaminen riittää. Jos terää painetaan liikaa, leikkausjäljestä tulee rosoinen. Katkaistut laatat kannattaa kiinnittää mahdollisimman huomaamattomiin paikkoihin. Alle puolikasta laattaa ei kannata käyttää. Kuva Lauri Rotko.

 


6. LAATTOJEN ASENNUS: Älä päästä laastin pintaa kuivumaan eli nahkoittumaan. Useimmiten laatat pitää asetella laastiin kiinni 30 minuutissa. Saat laattojen välit samankokoisiksi käyttämällä apuna laattanarua tai muovisia laattaristejä. Kuva Lauri Rotko.

 


7. SAUMAUSLAASTIN LEVITYS: Tarkista pakkauksesta, kauanko laatoituksen pitää kuivua ennen kuin saumausaine kiinnitetään. Yleensä kuivumisaika on 1–3 päivää. Levitä saumausaine kumilastalla viistoin vedoin saumoihin laattojen yli. Kuva Lauri Rotko.

 


8. VIIMEISTELY: Puhdista ylimääräinen saumausaine laatoilta 10–30 minuutin kuluttua esimerkiksi veteen kostutetulla vaahtomuovisienellä. Kun saumaus on kuivunut viisi tuntia, voit hangata kaakelit puhtaiksi ja kiiltäviksi mikrokuituliinalla. Kuva Lauri Rotko.

Asiantuntijat: projektipäällikö Tuomo Grönholm, Munkkiniemen rakennuspalvelu ja rakennusvahinkotarkastaja Jussi Hämäläinen, Easypoint.

 

Taloyhtiössä ei kannata laatoittaa itse muuta kuin keittiön välitila

OMAKOTITALON omistaja voi päättää, laatoittaako itse vai teettääkö työn ammattilaisilla. Asunto-osakkeen omistaja puolestaan voi laatoittaa keittiön välitilan itse, mutta ei juuri muuta ilman taloyhtiön lupaa.

”Keittiön välitilan voi laatoittaa ilman ilmoitusta taloyhtiölle. Se on tapetointiin ja maalaamiseen verrattavaa puuhaa, joka ei vaikuta talon rakenteisiin, eristeisiin tai vesi- ja viemäri­järjestelmään”, kertoo laki­asiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

”Jos lisäksi vaihdetaan myös työtasot ja irrotetaan hana, taloyhtiölle on tehtävä kirjallinen remontti-ilmoitus.”

Osakas on asuntoyhtiölain mukaan 10 vuotta vastuussa remontista ja sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Tämä pätee niin itse tehtyyn kuin teetettyyn remonttiin.

Kun osakas teettää remontin märkätiloihin, kuten kylpyhuoneeseen, remontoijalla olisi suotavaa olla vedeneristys­valmistajan kurssilta saatu todistus tai VTT:n vedeneristyssertifikaatti.

Taloyhtiön tehtävä on valvoa remonttia ja käydä mittaamassa vedeneristyksen kalvopaksuus. Kalvopaksuudesta tehdään dokumentti, josta jää kappaleet taloyhtiölle ja osakkaalle.

Osakas voi dokumentilla näyttää asunnon seuraavalle ostajalle, että remontti on tehty asianmukaisesti.

 


Patinoidut Peron Fs Fazenda -laatat soveltuvat seinä- ja lattiapinnoille. Kuva valmistaja.

Tällaiset ovat vuoden 2017 laattatrendit: marokkolaistyyliä ja betonimaista pintaa

MINIMALISTINEN skandinaavinen tyyli oli pitkään vallitseva sisustustrendi, mutta se on selvästi hiipumassa. ”Nyt sisustajat janoavat värejä, lämpöä ja erilaisten rakenteiden kauneutta”, sanoo trendianalyytikko Susanna Björklund Ennetoolista.

Tyylimuutoksen ansiosta laattojen suosio sisustusmateriaalina voi levitä muuallekin kosteista tiloista.

”Laattoja käytetään nyt yhä enemmän myös muissa tiloissa vain sisustamisen ja ulkonäön tähden”, kertoo Björklund. Esimerkiksi marokkolaistyylisiä laattoja voidaan käyttää eteisen lattiana tai matonkaltaisena elementtinä ruokailutilassa asentamalla kahdeksankulmaisia laattoja puulattian keskelle.

BJÖRKLUND ihmettelee suomalaisten tapaa ajatella kaikissa kodin materiaalivalinnoissa mahdollista asunnon seuraavaa omistajaa. Tämän mielikuvitushenkilön myötäilystä kun päästäisiin eroon, sisustajat ja remontoijat uskaltaisivat toteuttaa itseään.

”Tarvitseeko keittiön välitilankaan aina olla insinöörimäinen suorakulmio? Varsinkaan jos keittiöön ei laiteta yläkaappeja, kaakelithan voisivat risteillä työtason yläpuolella”, Björklund ehdottaa.

Hän yllyttää kaakeloimaan huoneen yhden seinän samaan tapaan kuin perinteisesti on tapetoitu huoneeseen tehosteseinä.

Laatta sopii myös makuuhuoneen sängyn taustalle, kertoo tuotepäällikkö Kirsi Lundahl Laattapisteestä.

Hän ennustaa, että laattasuosikkeja tulevat tänä vuonna olemaan kookkaat ja luonnollisen väriset laatat. Laatat, joiden pinta näyttää rouhean betoniselta, ovat olleet suosittuja industrialistisen sisustustyylin vanavedessä, ja sisustajat ja remontoijat pitävät niistä paljon edelleen.

Marokkolaistyyppiset laatat ovat himmeäkuvioisempia kuin ennen. Kuvioista tähdet ja neliöt ovat suosituimpia. Erilaiset struktuuripinnat tuntuvat kiinnostavan kuluttajia, oli sitten kyse vienosti koholla olevasta pintarakenteesta tai hyvinkin veistoksellisesta laatan pinnasta.

 

Vaikka mustavalkoisen sisustamisen ajan sanotaan olevan ohi, väriparia kannattaa vielä suuri, uskollinen sisustajajoukko. Samoin markkolaistyylisiä kuvioita laatoissa nähdään vielä pitkään. Zoco Homen maahantuomat marokkolaiset laatat sopivat seinään ja lattiaan, koko 20 x 20 cm, hinta 100 euroa/neliö.

 


Sisustajat ovat kääntymässä poispäin kovasta, valkoisesta tyylistä. Nyt halutaan tiloihin rauhaa ja pehmeyttä. Espanjalaisilla Ape Grunge Oxid -laatoilla on tehty kylpyhuoneeseen näyttävä mutta herkkä seinä. Laatan koko on 7,50 x 30 cm, hinta 80,60 euroa/neliö, Kaakelikeskus. Laatat eivät sovellu lattiaan.

 

Koru-puukuosilaatta sopii sekä lattioihin että seiniin, niin sisälle kuin uloskin. Laatan koko on 20 x 120 cm, hinta 124,70 euroa/neliö, Laattapiste.


Kuusikulmaiset laatat ovat olleet suosittuja pari vuotta. Kun eri tavoin kuvioitujen laattojen yhteinen värimaailma on harmoninen, jopa vaisu, vaikutelma on sopivan rauhallinen. Rewind-malliston laatat, kooltaan 21 × 18,2 cm, sopivat seinään ja lattiaan. Hinta 76 euroa/neliö, Värisilmä.


Neliö- ja kuutiokuviot ovat tämän vuoden laattatrendi. Kuutiokuvio näyttää kohoavan irti lattiasta. Cube-laatat ovat lasitettuja porcellanato-laattoja, eli ne ovat hyvin tiiviitä ja kestäviä. Koko 60 x 60 cm, hinta Laattapisteessä 73,20 euroa/neliö


Laattoihin tehdään nyt kulutuksia, sillä niihin halutaan vintageilmettä ja patinaa. Peron Fs Fazenda -laatat soveltuvat seinä- ja lattiapinnoille. Koko 11 x 11 cm, hinta 144 euroa/neliö, Kaakelikeskus.

 


Rustiikkisuus on yksi selvä valtatrendi laattamaailmassa. Marazzin Rotteram-laatoilla saadaan tehtyä aitoa tiiliseinää muistuttava pinta. Paketissa on erisävyisiä laattoja, joten laatoitettavasta pinnasta tulee elävä. Tämä laatta käy myös lattiaan. Laatan koko on 7 x 28 cm. Hinta 65,90 euroa/neliö, K-rauta.

 


Kun keittössä on yläkaappien sijaan avohyllyt, hyllyjen taustaseinä voi olla hyvinkin näyttävä. Tässä seinä on laatoitettu Atelier-seinalaattasarjan eri värisillä laatoilla. Kiiltävälasitteisten laattojen pinta on aaltoileva. Laatan koko on 7,50 x 15 cm ja hinta 67,50 euroa/neliö, Pukkila.


Tähdet ovat suosittuja kuvioita laatoissa juuri nyt. Ne eivät ole enää koukeroisia ja koristeellisia, kuten Marrakech-tyylisissä laatoissa vaan paljon yksinkertaisempia. Näiden laattojen koko on 60 x 60 cm, hinta 73,20 euroa/neliö, Laattapiste.


Puukuosiset laatat luovat lämpöistä tunnelmaa myös niihin tiloihin, joissa aito puu ei kestäisi. Imso Ecotimber Oak -laatoilla, koko 10 x 10 cm, on päällystetty kylpyhuoneen seiniä ja lattiaa, hinta 68,50 euroa/neliö, Kaakelikeskus.


Keittiön lattian persoonallinen ilme syntyy muodokkaista laatoista ja maanläheisistä väreistä. Curvytile-sarjan laatat, hinta 63 euroa/neliö, Pukkila.

 


Yläkaapittomia keittiöitä on yhä enemmän. Laatat, joita ennen käytettiin ala- ja yläkaappien välissä, saavat levitä katonrajaan asti. Tibre-seinälaatoissa on puolimatta pinta ja betonimainen, hillitty kuviointi. Laattapaketissa on kuutta eri kuviota satunnaisesti sekaisin. Laatan koko on 20 x 40 cm, neliöhinta 25,90 euroa, K-rauta.


Kotimaisena käsityönä tehdyt laatat ovat harvinaisia. Susanna Palovaara valmistaa laattoja keramiikkapajallaan ja myy niitä Hattulan kaakelitehtaalla Tampereella. Palovaaran laattojen kappalehinta vaihtelee tilausmäärän mukaan, esimerkiksi koon 24 x 24 senttiä hinta on 39 euroa/kpl ja yli neliön tilauksissa 24 euroa/kpl.


Niinan unelmia -bloggaaja Niina Meriläinen toteutti viime vuonna unelmiensa kylpyhuoneremontin. Lattia on tehty italialaisista sementtilaatoista, joiden kuviot ovat jäljitelmiä 1800-luvun lopulta. Laattoja myy Domus Classica Helsingissä. Neliöhinta on noin 150 euroa.


Viime syksyn Habitare-sisustusmessuilla Signals-osasto oli omistautunut trendiennustuksille. Osaston laattaseinän suunnittelivat turkulaisen Terraviiva-yrityksen käsin tehdyistä laatoista Susanna Björklund ja Sisse Collander Enne-trenditoimistosta. Kuva Martti Järvi.