Kun pohdit valokuidun hankkimista, saattaa moni asia mietityttää. Mitä pihalle tapahtuu rakennustöiden aikana? Millaiseen kuntoon piha jää töiden valmistuttua? Milloin minun pitää olla paikalla? Nämä huolet ovat turhia. Pihoilla käytetään mahdollisimman pieniä koneita, ja toimitamme valokuidun avaimet käteen -periaatteella. Voit siis olla levollisin mielin – piha tullaan siistimään asennustöiden jälkeen.
Valokuituverkko rakennetaan alueelle yhtenä kokonaisuutena, joten rakentaminen voi kestää muutamia kuukausia. Rakentamisessa on monta vaihetta ja näkyvimmät niistä ovat asiakkaan pihalla ja lähikaduilla tehtävät rakentamistyöt. Projektissa tapahtuu paljon myös taustalla: verkon suunnittelutyötä, verkon sijoituslupien hakua kunnilta, urakoitsijoiden resursointia ja töiden aikataulutusta.
Rakentamisen aikana asiakkaan täytyy olla kotona vain valokuidun suunnittelu- ja asennuskäynnillä, muuten urakoitsijat hoitavat valokuidun vaivattomasti toimintakuntoon.
Valokuituverkon rakentaminen tapahtuu vaiheittain:
- Valokuidun asennustyöt alkavat kuituasentajan suunnittelu- ja asennuskäynnillä kotonasi
- Valokuituverkko rakennetaan pihallesi ja lähikaduille
- Valokuituyhteys kytketään päälle
Lue tästä, mitä eri vaiheissa tapahtuu.
1. Valokuidun asennustyöt alkavat kuituasentajan suunnittelu- ja asennuskäynnillä
Kun alueelle on tehty valokuituverkon rakentamispäätös, alkaa tarkempi suunnittelu. Urakoitsijan kuituasentaja sopii suunnittelu- ja asennuskäynnin jokaisen valokuidun tilaajan kanssa. Käynnillä suunnitellaan, miten valokuituyhteys kannattaa omalla pihalla toteuttaa ja mihin huoneeseen valokuitupäätelaite asennetaan.
Reitti valokuitukaapelille pyritään suunnittelemaan aina niin, että vältetään esimerkiksi istutuksia, kivetyksiä ja asfalttia. Reitin valinta vaikuttaa siihen, millä koneilla kaivuutyöt tehdään. Asiakkaat yllättyvät usein siitä, miten pienillä koneilla valokuidun asennustyöt lopulta pihalla hoituvat.
Paras paikka kodissa valokuitupäätelaitteelle katsotaan aina yhdessä asukkaan kanssa. Koska päätelaite tarvitsee sähkövirtaa, tulee se asentaa lähelle pistorasiaa. Uusimmissa taloissa laite asennetaan usein tekniseen tilaan, josta kodin sisäverkko alkaa. Talon ulkoseinään asennetaan ulkojatkoskotelo, josta kuitu tulee talon seinän läpi valokuitupäätelaitteeseen.
2. Valokuituverkko rakennetaan lähikaduilta omaan pihaan
Suunnittelu- ja asennuskäynnin jälkeen alkavat valokuitukaapelien varsinaiset kaivuutyöt katualueilla. Joskus näitä vaiheita saatetaan tehdä myös päällekkäin. Lähikaduille asennetaan valokuidun runkoputki, johon kotien yhteydet liitetään.
Tontin reunalta kaivetaan pihan poikki kapea ura talon ulkoseinälle, jossa on ulkojatkoskotelo. Uran pohjalle asennetaan mikrokanavaputki, jonka sisään valokuitu myöhemmässä vaiheessa puhalletaan.
Työt pyritään toteuttamaan suunnitelmien mukaan. Joskus suunnitelmia ja rakentamistöitä saattavat viivästyttää esimerkiksi tontilta löytyvät suuret kivet tai maan alta paljastuva kallio, jolloin kuidun suunniteltua reittiä on muutettava. Kaikki muutokset käydään läpi tarkasti asiakkaan kanssa.
Asentajat siistivät pihan alkuperäistä vastaavaan kuntoon asennuksen jälkeen eikä asiakkaan tarvitse huolehtia jälkitöistä. Valokuitukaapelin sijainti dokumentoidaan tarkasti, sillä tieto valokuidun sijainnista auttaa tulevien piha- ja rakennustöiden suunnittelussa. Työt ovat tässä vaiheessa loppusuoralla, eikä puutu enää kuin yhteyden käyttöönotto.
3. Valokuituyhteys kytketään päälle
Kun rakentamistyöt on tehty, asentajat saapuvat vielä kertaalleen käymään pihallasi. Asentajat työskentelevät kotisi ulkoseinustalla, kun seinään asennetulla ulkojatkoskotelolla hitsataan kuidut yhteen. Kun yhteys on teknisesti valmis, asiakas saa tekstiviestin, jossa kerrotaan, että laajakaista- ja muut lisäpalvelut ovat tilattavissa valitsemalta palveluntarjoajalta.
Tilattuasi laajakaistapalvelut, on aika nauttia häiriöttömistä suosikkisarjojen maratoneista, peli-illoista ja kaikesta muusta netin käytöstä. Valokuitunen ei vaadi sinua sitoutumaan yhteen palveluntarjoajaan, joten voit tutustua verkon lukuisiin palveluntarjoajiin rauhassa ja valita juuri omaan käyttöösi sopivan liittymän kymmenistä eri vaihtoehdoista. Muista myös, että nettiliittymää ja haluamiasi lisäpalveluita voit vaihtaa myöhemmin muuttuneiden tarpeiden mukaan – ihan niin usein kuin haluat!