HS: Haaveena takka? Lue tämä opas ennen kuin allekirjoitat tilaussopimuksen

Jos haluat vanhan takan tilalle modernin tulisijan, toimi pian, että ehdit vertailla tarjontaa, tilata sopivan mallin ja saada sen asennettuna ennen ensi talvea.

Iso rautakauppa mainostaa somaa takkaa, vain 999 euroa. Sellainenhan olisi kiva meillekin!

Heräteostos ei ole paras tapa hankkia takkaa, vaikka halpa hinta ja nätti ulkonäkö saa helposti pään pyörälle.

Ennen kuin tuli loimuaa tonnin kevyttakassa, rahaa on palanut todennäköisesti ainakin kolme tonnia, kertoo neuvontainsinööri Jouko Lommi Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksesta (Prkk).

Ai miten niin?

Alkuvalmistelut

ENSIN pitää selvittää, että uusi takka ja vanha hormi sopivat yhteen. Hormin pitää kestää tulisijan savukaasut. Takkavalmistaja ilmoittaa yleensä, millaisen kuumuudenkestävyyden tulisija vaatii piipulle.

Myös hormin kunto pitää tutkia, etenkin jos sitä ei ole käytetty pitkään aikaan. Sen voi tehdä nuohooja, muurari tai joku muu kunnan paloviranomaisen valtuuttama tarkastaja.

Samalla voi tarkistaa, tuleeko tarpeeksi palamisilmaa. Vanhoissa taloissa seinärakenteet yleensä vuotavat sen verran, että ilmaa tulee riittävästi. Uudemmissa taloissa paloilmaa saadaan korvausilmaventtiileistä. Jos huoneistossa on ilmanvaihtojärjestelmän aiheuttama alipaine, piippu voi vetää huonosti.

Jos muurattu tiilipiippu ei ole priimakunnossa, sen voi korjata esimerkiksi pinnoittamalla, uudella sisäpiipulla tai vaihtamalla kokonaan uuteen. Harkkopiiput kestävät korkeampia lämpötiloja kuin teräshormit ja ovat siten paloturvallisempia.

Ammattilaisen täytyy myös tarkistaa, kantaako lattia tai välipohja uuden tulisijan vai pitääkö sitä vahvistaa.

Lupa-asiat

TULISIJAN vaihto voi vaatia rakennusluvan, toimenpideilmoituksen tai tulisijaluvan. Määräykset vaihtelevat paikkakunnittain, ja siksi kannattaakin ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan.

Esimerkiksi Helsingissä lupaa ei tarvita, jos uusi takka asennetaan vanhan tilalle saman paikkaan ja hormiin. Espoossa luvan vaatiminen on tapauskohtaista.

Lupaa hakiessa pitää selvittää myös, että suojaetäisyydet tulisijasta palaviin materiaaleihin ovat riittävän suuret.

Vanhan takan purku

VANHA takka pitää myös purkaa. Jos on kätevä ja haluaa säästää, sen voi tehdä itse. Tila on suojattava.

Purkujätteen kuljetus ulos on likaista ja raskasta. Jäte on kuljetettava peräkäryllä rakennusjäteasemalle.

Purkutyön voi myös teettää ammattilaisella. Hänellä on siihen yleensä tarpeeksi tehokkaat työkalut. Pölynpoistokin onnistuu, kun tila alipaineistetaan.

Takkatyypin valinta

MARKKINOILLA on paljon erinäköisiä takkoja, mutta valinta voi mennä pieleen, jos tuijottaa pelkkää ulkonäköä tai hintaa. Kevytrakenteinen designtakka näyttää hienolta ja pikkukamina lasiluukkuineen tuo tunnelmaa. Mutta lämmittävätkö ne?

AMMATTITAITOINEN myyjä osaa esittää oikeat kysymykset. Jos myyjä on hiljaista sorttia, hänelle kannattaa kertoa muutamat perusasiat, jotta saa apua valintaan.

Tuleeko takka rakennuksen ainoaksi lämmönlähteeksi, lisälämmönlähteeksi vai luomaan tunnelmaa? Käytetäänkö sitä jatkuvasti vai satunnaisesti?

Minkäkokoista tilaa lämmitetään? Halutaanko lämpöä pian vai pitkään vai sekä että? Millainen vanha tulisija on?

Neuvontainsinööri Jouko Lommi kertoo muutaman esimerkin:

”Perinteinen varaava tiilitulisija sopii parhaiten jatkuvasti käytössä olevaan taloon lisälämmönlähteeksi. Tulisija voi painaa 2 000–4 000 kiloa, ja kun sen lämmittää kerran vuorokaudessa, saa tasaisesti lämpöä.”

Jos tulisija on sen sijaan tulossa loma-asunnolle, jossa käydään keväästä syksyyn viikonloppuisin, talon saa nopeammin lämpimäksi kaminan tai kevyttakan avulla. Ne eivät ole varaavia.

Jos mökillä ollaan ympäri vuoden, varaava takka soveltuu tasaisen lämmön luovuttajaksi. Mukavuudenhaluinen voi hankkia isoon tilaan myös puuhellan tai pienen kaminan, jos haluaa pikalämpöä, Lommi neuvoo.

Markkinoilla on varaaviin takkoihin myös lisävarusteita, joiden avulla varaavasta tulisijakin luovuttaa lämpöä heti.

Toimitusehdot

TOIMITUSEHDOISSA mainitaan, mitä tilaajan pitää tehdä ennen takan asennusta. Omat ehtonsa on voitu kirjata myös takkaelementtien tarkistuksesta ja säilyttämisestä ennen asennusta.

Ohjeita kannattaa noudattaa, sanoo lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta. ”Jos takka on vahingoittunut väärän säilytystavan takia ja tulisija on jo asennettu, asiaa on jälkikäteen hankala selvittää.”

Kun rekka tulee pihaan, vastaanottajan pitää tarkistaa, että lähetyksessä ei ole puutteita. Valmistaja voi edellyttää, että elementit, kivet, laatat ja luukut siirretään heti sisälle.

Jos et itse jaksa siirtää painavia elementtejä sisään, tilaa työ jo etukäteen takkatoimittajalta.

Noudata tarkasti käyttöohjeita
• Lue käyttöohjeet huolellisesti. Modernin takan käyttö poikkeaa perinteisestä.
• Takan pitää asennuksen jälkeen kuivua ennen kuin se otetaan käyttöön. Kuivumisaika kerrotaan ohjeissa ja samoin se, pitääkö pellit ja luukut jättää auki.
• Kuivatuksen jälkeen takkaa saa lämmittää varovasti pienillä puumäärillä.
• Moderneissa takoissa ei yleensäkään saa polttaa täysiä pesällisiä eikä roskia.
• Anna korvausilmaa ohjeiden mukaan avaamalla savupelti, tuhkaluukku ja sytytyspelti. Kun puut palavat hyvin, pienennä korvausilman määrää.

 

Lisää HS Kotiosan artikkeleita täältä.