Helsingin iso trendi ovat nyt arvoalueet – Tampereella ratikan tenho kutistuu

Kauniita kerrostaloja Helsingissä.

  • Omistusasumisen vetovoimassa Helsingissä voittajia ovat tällä hetkellä perinteikkäät arvoalueet.
  • Helsingin halutuimmat asuinalueet ovat nyt Lauttasaari, Töölö, Munkkiniemi, Ullanlinna, Punavuori ja Kruununhaka.
  • Helsingissä Oulunkylän Raide-Jokeri-trendi näyttää ehtyvän.
  • Tampereella ratikkabuumia kauan kuvastanut Hervanta on alkanut nyt vajota. Samalla kasvaa keskustavetoisuus.
  • Oulussa vetovoima on siirtynyt vielä aiempaakin voimakkaammin kaupunkialueen ulkopuolelle. Nyt Jääli nostaa suosiotaan.
  • Omistusasunnoilta on haluttu viime kuukausina eniten autotallia, loft-tyyliä ja hirsirakentamista.
  • Alla ovat top10-listat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun tämän hetken vetovoimaisimmista kaupunginosista.

Kaupunginosien vetovoimassa on Helsingissä nyt käynnissä perinteisten arvoalueiden uusi tuleminen. Tampereella puolestaan näkyy omistusasumisessa nyt ratikan vetovoiman vaikutuksen hälveneminen. Oulussa taas vetovoima suuntautuu yhä voimakkaammin kauas keskustasta.

Asuntohauissa autotalli on haetuin yksittäinen ominaisuus omistusasunnoissa. Uima-allas yltää kärkikymmenikköön. Oikotien huhti–kesäkuun 10 haetuinta asiaa myytävistä asunnoista olivat autotalli, loft, hirsi, uima-allas, takka, piha, parveke, sauna, ranta ja kaukolämpö. Listalle nousivat keväällä uusina sauna, ranta ja parveke.

Omistusasumisen vetovoimaisimmat kaupunginosat selviävät Oikotien hakumäärien perusteella. Suomen 6 suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Vetovoimavertailu kertoo, mistä kaupunginosista haetaan omistusasuntoja eniten. Vertailu ei kerro, mistä asunnot ostetaan, vaan mistä asunnot haluttaisiin ostaa. Oikotie Asunnot -palvelua käyttää viikoittain yli 1,4 miljoona käyttäjää.

Arvoalueet ovat nyt Helsingin iso trendi

Helsingissä vetovoimaisimpien kaupunginosien kärkiseitsikko koostuu nyt perinteisistä arvoalueista. Valtaosin Etelä-Helsingistä ydinkeskustan ympäriltä. Helsingin omistusasumisen suosituimpien kaupunginosien suurimmat nousijat ovat viime kuukausilta Punavuori, Eira ja Ullanlinna.

– Etelä-Helsingin kaupunginosien, kuten Eiran ja Ullanlinnan, kaupunkikehitys ja palvelujen monipuolistuminen näkyvät niiden suosiossa. Ullanlinna on noussut jo Helsingin 4. vetovoimaisimmaksi alueeksi. Yleisesti asuntojen viime aikojen hintataso nostaa arvoalueiden vetovoimaa, koska niillä asuntojen arvon palautuminen on kaikkein todennäköisintä. Ja aiempaa matalampi hintataso antaa yhä useammalle mahdollisuuden tavoitella omistusasuntoa klassisesti arvokkailta alueilta, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

Omistusasumisen hintataso on ollut yleisesti matala jo yli vuoden yleisen taloustilanteen vuoksi. Raitiotieliikenteen laajeneminen trendikkäälle rantaravintola-alueelle, palveluiden monipuolistuminen sekä uudet liikunta- ja ulkoilupaikat lisäävät Etelä-Helsingin houkuttelevuutta.

Oulukylä-trendi hiipuu

Suurin muutos on tapahtunut Oulunkylän suosiossa. Raide-Jokeri-pikaraitiolinjan vetovoimasta huolimatta Oulunkylän suosio on hiipunut, ja se on pudonnut sijalta 4 kärkikymmenikön viimeiselle sijalle. Raide-Jokeri-pikaraitiolinjan pysäkeistä kolme on Oulunkylässä. Kun omistusasumisen hintataso on ollut yleisesti matala, Etelä-Helsingin arvoalueiden hintojen tasaantuminen on voinut tehdä niistä houkuttelevampia.

– Oulunkylä-trendin suurin salaisuus on ollut pikaraitiolinjan tuomat uudet yhteydet. Nyt se vetovoima näyttää ehtyvän. Sellainen ei ole ole epätavallista, kun yksittäin kehityshanke vetää alueelle uusia ihmisiä. Kun uusista mahdollisuuksista innostuneet ovat tehneet omat asuntoratkaisunsa, tilanne saattaa normalisoitua. Siltä näyttää Oulunkylässä, Leinonen toteaa.

Suurimpia häviäjiä ovat Vuosaari ja Laajasalo, jotka ovat pudonneet kokonaan kymmenen suosituimman kaupunginosan listalta. Itäisen Helsingin kaupunginosien pois putoaminen korostaa entisestään Etelä-Helsinki ilmiötä.

Lauttasaari on ollut jo vuosia Helsingin halutuin kaupunginosa ja pitää yhä kärkisijaa Helsingin omistusasuntojen suosituimpien listalla. Alueen suosio perustuu sen perhekeskeisyyteen, tilavuuteen, kahteen metroasemaan, hyviin palveluihin sekä rauhalliseen ilmapiiriin. Lisäksi Lauttasaaren hintataso on hieman maltillisempi verrattuna perinteisiin arvoalueisiin.

Hervanta kuvastaa Tampereen muutosta

Tampereella keskustavetoisuus kiihtyy. Yksittäisistä kaupunginosista se näkyy eniten Hervannan vetovoimassa, joka on nyt pitkästä aikaa näkyvästi laskussa.

– Hervannan suosion hiipuminen on merkittävä muutos Tampereella, koska se kuvastaa raitiotien merkityksen vähenemisen vetovoimaa ohjaavana tekijänä. Tampere on ollut viime vuosina poikkeus suomalaisten kaupunkien joukossa siinä, miten alueellinen vetovoima paikkakunnan sisällä jakautuu. Nyt tilanne on muuttunut, Leinonen sanoo.

Hervanta on pitkään lukeutunut kaupungin vetovoimaisimpiin asuinalueisiin, vaikka sijaitsee kaukana keskustasta ja on historialtaan värikäs. Se on hyötynyt sinne rakennetuista ratikkapysäkeistä.

Ratikka vetää Härmälänrantaa

Ratikkareitin merkityksen kaventuminen vetovoimatekijänä näkyy Tampereella siinäkin, että kevään aikana Niemenranta putosi pois kaupungin 10 vetovoimaisimman omistusasumisen alueen joukosta. Niemenranta on yksi kaupunginosista, joihin ratikkareitti leviää ensi vuoden alussa.

– Toisaalta Härmälänranta on nyt palannut Tampereella 10 vetovoimaisimman alueen joukkoon ja se liittynee sinne mahdollisesti rakennettavaan raitiotielaajennukseen. Laajennus on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta asuntokaupan arvonnousun kannalta tämä on hyvä hetki kiinnostua Härmälänrannasta, Leinonen kommentoi.

Amuri nousi kevään aikana 10 kärjen ulkopuolelta sijalle 6. Amuri on lukeutunut aiemminkin 10 suosituimman alueen joukkoon, muttei ole aikoihin ollut yhtä korkealla kuin nyt. Amuri voi olla Tampereen kantakaupungista pariskuntien ja lapsiperheiden suosiossa, sillä siellä palvelut ovat kattavasti saatavilla läheltä, mutta miljöö on säilynyt rauhallisena.

Oulussa maaseutuvetoisuus kasvaa yhä

Oulussa on koettu tänä vuonna merkittävä muutos, sillä vetovoima on siirtynyt voimakkaasti kaupunkialueen ulkopuolelle. Keskusta on silti yhä kaupungin halutuin omistusasumisen alue, mutta nyt jo toiseksi halutuimmaksi on noussut Kiiminki.

Erityisesti pohjoispuolen omistusasuntojen kysyntä on kasvanut, ja suosittuja alueita ovat Kello, Pateniemi, Ritaharju, Jääli ja Hiukkavaara. Juuri nyt erityistä suosiota omistusasuntosuunnitellussa saavista kaupunginosista Metsokangas on Oulussa sikäli poikkeava, että se sijaitsee keskustan eteläpuolella.

Jääli sijaitsee 17 kilometrin päässä Oulun keskustasta mutta on silti noussut nyt uutena alueena vetovoimassa kärkikymmenikössä.

– Oulun vetovoima on pitkään rakentunut kantakaupungin ympärille, mutta nyt maisema on muuttunut radikaalisti. Ritaharju, Metsokangas ja Jääli ovat kaikki nousemassa kaupungin houkuttelevimpien alueiden joukkoon, Leinonen sanoo.

Oulun keskustan pohjoispuolella sijaitseva Ritaharju kapusi uutena sijalle 7. Asuinalue koostuu pientaloista sekä rivi- ja kerrostaloista. Lähialueisiin kuuluvat Risuniitty, Pateniemi, Itä-Patela ja Rajakylä.

Turussa keskusta ja Hirvensalo yhä suosituimpia

Turun sisäinen kamppailu suosituimmista kaupunginosista on nyt pysynyt suhteellisen samannäköisenä kuin ennen. Alkuvuoden aikana nousua tehneet Nummi ja Port Arthur ovat yhä suosituimpien joukossa mutta kärkipaikkoja pitävät yhä keskusta, Martti ja Hirvensalo.

Nummi on sahannut suosiossa edes takaisin koko vuoden ajan. Se on ollut parhaimmillaan sijalla 6, mutta nyt se on 9. suosituin. Suurin putoaja on Pääskyvuori, joka valui nyt ulos kärkikymmeniköstä antaen sijaa Vasaramäelle.

– Turun ydinkeskusta säilyttää asemansa, koska sen monipuoliset palvelut, hyvät liikenneyhteydet ja elävä kaupunkikulttuuri houkuttelevat jatkuvasti asukkaita. Yliopistokaupunkina Turku tarjoaa maltillisesti hinnoiteltua keskusta-asumista opiskelijoille, Leinonen sanoo.

Suomen suurimpien kaupunkien suosituimmat kaupunginosat

Oikotie seuraa 6 suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimaa 3 kuukauden välein. Suurimpien kaupunkien suosituimpien – eli maan suosituimpien – kaupunginosien vetovoiman seuraaminen on tapa jäsentää kaupunkiasumisen trendejä. Alla ovat vuoden 3. neljänneksen rankingit. Rinnalla ovat myös edellisen neljänneksen listat. Listat ovat Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista.

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.4.–25.6.2024
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Ullanlinna
Punavuori
Kruununhaka
Kamppi
Kallio
Eira
Oulunkylä

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.1.–31.3.2024
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Oulunkylä
Kallio
Ullanlinna
Kruununhaka
Laajasalo
Punavuori
Vuosaari

Katso Helsingin myytävät asunnot!

 

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.4.–25.6.2024
Tapiola
Westend
Haukilahti
Matinkylä
Mankkaa
Olari
Leppävaara
Laaksolahti
Niittykumpu
Lintuvaara

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.1.–31.3.2024
Tapiola
Westend
Haukilahti
Olari
Matinkylä
Mankkaa
Leppävaara
Laaksolahti
Saunalahti
Soukka

Katso Espoon myytävät asunnot!

 

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.4.–25.6.2024
Keskusta
Pyynikki
Kaleva
Tammela
Pispala
Amuri
Ranta-Tampella
Hervanta
Vuores
Härmälänranta

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.1.–31.3.2024
Keskusta
Kaleva
Pyynikki
Tammela
Hervanta
Vuores
Pispala
Ranta-Tampella
Niemenranta
Linnainmaa

Katso Tampereen myytävät asunnot!

 

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.4.–25.6.2024
Tikkurila
Ylästö
Myyrmäki
Kivistö
Martinlaakso
Hiekkaharju
Kartanonkoski
Tammisto
Korso
Rajakylä

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.1.–31.3.2023
Tikkurila
Kivistö
Ylästö
Myyrmäki
Martinlaakso
Kartanonkoski
Hiekkaharju
Korso
Pähkinärinne
Rajakylä

Katso Vantaan myytävät asunnot!

 

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.4.–25.6.2024
Keskusta
Kiiminki
Oulunsalo
Kello
Tuira
Pateniemi
Ritaharju
Jääli
Karjasilta
Metsokangas
Hiukkavaara

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.1.–31.3.2024
Keskusta
Oulunsalo
Kiiminki
Tuira
Kello
Hiukkavaara
Pateniemi
Välivainio
Ylikiiminki
Heinäpää

Katso Oulun myytävät asunnot!

 

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.4.–25.6.2024
Keskusta
Martti
Hirvensalo
Uittamo
Kupittaa
Varissuo
Runosmäki
Vasaramäki
Suikkila
Nummi

Turku halutuimmat kaupunginosat 1.1.–31.3.2024
Keskusta
Hirvensalo
Martti
Uittamo
Varissuo
Suikkila
Pääskyvuori
Nummi
Runosmäki
Port Arthur

Katso Turun myytävät asunnot!