Asiantunteva kiinteistönvälittäjä on kullan arvoinen tietopankki ja tuki, kun ollaan etsimässä uutta omaa kotia tai laittamassa vanhaa myyntiin. Isoissa kaupungeissa hyvistä asunnoista on pulaa, joten selvittele asioita rauhassa ja ole tarvittaessa valmis nopeisiin päätöksiin. Ota yhteyttä välittäjään, pyydä arvio ja selvitä kaupunkisi asuntomarkkinatilannetta yhdessä asiantuntijan kanssa. Asuntojen kysynnässä ja kaupankäynnin vilkkaudessa on isoja alueellisia eroja.
– Helsingin seudulla on ollut koronapandemian alusta lähtien suurta kysyntää omakotitaloilla ja muilla isommilla asunnoilla. Etätyöt muuttivat tilantarvetta oleellisesti. Sijoittajakysynnän vaimeus puolestaan on alueellisesti hidastuttanut yksiöiden ja kaksioiden kauppaa merkittävästikin, kuvailee kiinteistönvälittäjä Toni Swanljung Sp-Kodista.
Pääkaupunkiseudulla muutos onkin selvempi, kun ihmisiä on paljon ja on asuttu pienemmissä neliöissä. Edullisemmilla asuinkustannuksilla pienemmissä kaupungeissa tarve ei ole aivan samanlainen.
Tampereen seudulla on kasvatettu ostotoimeksiantojen määrää huomattavasti entisestä. Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Johanna Peltonen puhuu myyjän markkinoista.
– Omakotitaloista poismuuttajia on paljon ja yksi työkaluistamme on ostotoimeksianto. Kaikenlaisiin tilanteisiin löydetään kyllä keinonsa.
Ostotoimeksianto tarkoittaa sitä, että ostajaehdokas kertoo välittäjälle, minkälaisesta kohteesta on kiinnostunut ja välittäjä käyttää omia verkostojaan niistä kohteista, jotka eivät ole julkisessa myynnissä.
– Oman talon myyntiä harkitseva voi lähteä liikkeelle myös ihan siitä, että juttelee välittäjän kanssa ja tiedustelee, olisiko sopivia ostajaehdokkaita. Väyliä on niin monia, Peltonen muistuttaa.
Kun asuntokauppoja lähdetään tekemään, hän suosittelee ensimmäisenä laittamaan laina-asiat kuntoon. Tällöin valmius ratkaisujen tekoon helpottuu.
– Julkisessa myynnissä voi hyvin käydä niin, että on löytänyt itselleen juuri oikean kohteen, mutta se myydäänkin nenän edestä sille, jonka lainapaperit ovat allekirjoittamista vaille valmiit.
Kun sopivia kohteita on tarjolla niukasti, kiinteistönvälittäjien havaintojen mukaan ostajat voivat olla valmiita tinkimään esimerkiksi sijainnista.
– Ainakin pääkaupunkiseudulla näin on ollut selvästi havaittavissa. Tiedostetaan, että halutaan etätyötä varten tietynlainen tila kodin yhteyteen ja jos sellaista ei löydy ykkösalueelta, katsotaan kauempaa, Swanljung kertoo.
Hän kuitenkin huomauttaa, että koronan tuomat muutokset eivät välttämättä ole pysyviä.
– Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa voidaan nähdä tietynlaista paluumuuttoa, kun tarpeet jälleen muuttuvat. Pienemmät tilat riittävät tai ylipäätään kaivataan takaisin urbaanimpaan ympäristöön, hän pohtii.
Molemmat ammattilaiset tunnistavat ääneen puhumisen tärkeyden. Toiveista ja tarpeista pitää puhua ja eri välittäjiltä kannattaa pyytää tarjouksia. Se laajentaa näkökantaa ja vahvistaa omia ajatuksia.
– Asunnon myyntiä miettiessä omasta kodista kannattaa pyytää hinta-arviota päätöksenteon tueksi. Mikäli myyntiaikeita vielä harkitsee, saattaa oman talon arvon kuultuaan hämmästyä positiivisesti, Peltonen huomioi.
– Samoin se, että tietäessään oman talonsa arvon voi lähteä haarukoimaan, minkä hintaista seuraavaa kotia on varaa lähteä ostamaan, hän jatkaa.
Paikalliset Sp-Kodin kiinteistönvälittäjät tuntevat alueensa markkinan, joten tätä ammattitaitoa kannattaa hyödyntää. Sp-Koti tarjoaa ympäri Suomea kiinteistönvälityspalveluja kaikenlaisiin asunnonvaihtotilanteisiin. On tärkeää, että asunnonvaihtoprosessissa on mukana asiantunteva kiinteistönvälittäjä, joka neuvoo ja tukee.