Ennen kuin allekirjoitat vuokrasopimuksen, lue tämä

Nuori nainen selaamassa puhelinta.

Vuokrasopimus on vuokra-asuntoon muuttavan tärkein dokumentti. Kerromme tässä artikkelissa, mitä vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta on hyvä tietää. 

Vuokrasopimukseksi ei käy mikä tahansa paperi vuokraamisen ehdoista. Vuokrasopimuksen pitää olla yksiselitteinen ja muutenkin selkeä, ja siihen on kirjattava kaikki ehdot, joista vuokralainen ja vuokranantaja sopivat.

Vuokrasopimusta ei siis pidä koskaan allekirjoittaa hätiköiden, vaan vasta perusteellisen luennan jälkeen. Vuokrasopimuksen ehdot on tärkeää ymmärtää kunnolla – muuten edessä saattaa häämöttää epävarmuutta esimerkiksi siitä, mitä tiloja vuokralaisena saa käyttää tai siitä, mitä kaikkea vuokrasumma itse asiassa pitää sisällään. Huolellinen tutustuminen vuokrasopimukseen pelastaa erimielisyyksiltä ja väärinkäsityksiltä, jotka voivat pahimmillaan koitua kohtalokkaiksi – onhan vuokra-asunto vuokrasopimuksen toisen osapuolen oma koti ja toisen kallisarvoista omaisuutta.

Jos et tiedä, ota selvää

Vuokrasopimusta ei pidä allekirjoittaa, jos sen tekstiä ei ymmärrä sataprosenttisesti. Varmista siis, että ymmärrät kaikki vuokrasopimuksen kohdat ennen kuin laitat nimesi alle.

Jos et ymmärrä kaikkea mitä vuokrasopimuksessa sanotaan, ota selvää. Nyt ei ole oikea hetki hävetä tietämättömyyttään. Vuokrasopimuksen allekirjoittajalla ei ole tyhmiä kysymyksiä.

Jos olet ymmärtänyt vuokrasopimuksen sisällön, mutta huomaat sopimuksessa puutteita, ota asia puheeksi vuokranantajan kanssa. Pyydä vuokranantajaa lisäämään puuttuvat tiedot ennen kuin allekirjoitat. On molempien osapuolten etu, että vuokrasopimus sisältää kaikki vuokrasuhteen ehdot.

Vuokrasopimukseen voi sisältyä liitteitä. Niiden sisällön ymmärtäminen on yhtä tärkeää kuin varsinaisen sopimustekstinkin. Jos vuokrasopimuksessa on liitteitä, varmista että ne kaikki on myös lueteltu itse vuokrasopimuksessa.

Lue myös: Asuntonäyttö tulossa? Näin nappaat haluamasi vuokra-asunnon

Pitääkö vuokrasopimus tehdä kirjallisesti?

Lain mukaan määräaikainen vuokrasopimus on pakko tehdä kirjallisesti. Jos määräaikaista vuokrasopimusta ei tehdä kirjallisesti, sen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi.

Myös toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Suullinen vuokrasopimuskin on kyllä pätevä, mutta kirjalliseen dokumenttiin on huomattavasti helpompi palata, jos jompikumpi osapuolista unohtaa, mitä on sovittu. On yksinkertaisesti turhaa laskea näin merkittävää asiaa suullisen sopimuksen varaan, sillä vuokrasopimuksen allekirjoittaminen ei ole suurikaan vaiva. Jos vuokranantaja ei tarjoa sinulle kirjallista vuokrasopimusta allekirjoitettavaksi, pyydä sitä itse rohkeasti.

Lue myös: Vuokralaisen muistilista

Mitä kannattaa tarkistaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista?

Vuokralaisella on monta tarkastettavaa asiaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Vuokrattavaan kohteeseen tehdään kuntotarkastus tyypillisesti vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä. Kuntotarkastuksessa kirjataan ylös kaikki huoneiston kuntoon liittyvät huomiot. Lisäksi kuntotarkastuksen aikana voidaan ottaa valokuvia asunnosta. Tässä vaiheessa sinun kannattaa syynätä asunto tarkalla silmällä, kertoa kaikista havainnoista vuokranantajalle ja ottaa myös itse kuvia ja miksei videotakin asunnosta. Näin edellisten asukkaiden asunnon pintoihin jättämät jäljet eivät mene sinun piikkiisi eikä vuokranantaja voi myöhemmin kieltäytyä maksamasta vuokravakuutta takaisin edellisten asukkaiden tekemiin jälkiin vedoten. Kuntotarkastuksen päätteeksi tieto asunnon kunnosta kirjataan vuokrasopimukseen.

Ennen kuin vuokrasopimus solmitaan, sinun ja vuokranantajan on osoitettava toisillenne henkilöllisyytenne luotettavalla tavalla. Kun siis lähdet tekemään kuntotarkastusta ja allekirjoittamaan vuokrasopimusta, pakkaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi tai muu dokumentti, jolla osoitat vuokranantajalle, että olet sinä etkä kukaan muu.

Älä allekirjoita vuokrasopimusta ennen kuin olet varma siitä, että vuokranantajalla on oikeus vuokrata asuntoa. Vuokranantajalla on velvollisuus kertoa sinulle, mihin asunnon vuokralleanto-oikeus perustuu. Se voi perustua esimerkiksi siihen, että vuokranantaja omistaa huoneiston tai siihen, että hänellä on omaan vuokrasopimukseensa perustuen oikeus jälleenvuokrata huoneistoa. Tarkista siis vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä, ettei vuokranantaja vuokraa luvatta jonkun toisen omistamaa asuntoa.

Lue myös: Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet käytännönläheisesti

Mitä asioita vuokrasopimuksessa tulee olla?

Yhteystiedot

Vuokrasopimukseen kirjataan molempien osapuolten yhteystiedot: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Sinun on tärkeää tietää, mistä tavoitat vuokranantajan, jos esimerkiksi vuokrasopimukseesi sisältyvä jääkaappi hajoaa tai jos päätät muuttaa pois asunnosta. Vuokranantajan puolestaan on pystyttävä tavoittamaan sinut voidakseen tiedottaa esimerkiksi tulevista taloyhtiön remonteista.

Vuokra-aika

Vuokrasopimus voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy vasta, kun jompikumpi irtisanoo sen kirjallisesti. Toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta ei siis voi irtisanoa suullisesti. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan lakisääteistä irtisanomisaikaa, mikä tarkoittaa, että vuokra-asunnossa asuminen ei suinkaan lopu irtisanomisen hetkellä. Tässä asiassa laki on vuokralaisen puolella: vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen saat jäädä asuntoon kolmeksi tai kuudeksi kuukaudeksi riippuen siitä, oletko asunut asunnossa vähintään vuoden vai alle vuoden. Jos itse irtisanot vuokrasopimuksen, on irtisanomisaika kuukauden mittainen vuokrasuhteen kestosta riippumatta.

Määräaikaiseen vuokrasopimukseen vuokrasuhteen päättymispäivä kirjataan jo sopimusta tehtäessä. Määräaikaista vuokrasopimusta kumpikaan osapuoli ei voi yksin keskeyttää, mutta yhteisellä sopimuksella määräaikainenkin sopimus on mahdollista katkaista. Puntaroi siis ennen määräaikaisen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, pystytkö sitoutumaan sopimuksen ehtoihin koko määräajaksi.

Vuokra

Vuokrasopimusta solmittaessa on tietenkin tärkeää kirjata sopimukseen vuokran suuruus. Lisäksi vuokrasopimuksesta pitää löytyä tieto mahdollisista erilliskorvauksista, kuten vesimaksusta. Taloyhtiölle maksettavia korvauksia, kuten autopaikka-, sauna- tai pesutupamaksuja ei yleensä tarvitse kirjata vuokrasopimukseen.

Vuokranmaksukausi ja eräpäivä

Vuokranmaksukausi on yleensä yksi kuukausi ja eräpäivä kuukauden toinen päivä. Nämä ovat kuitenkin vuokralaisen ja vuokranantajan sovittavissa. Olennaista on, että tiedot sovitusta kirjataan vuokrasopimukseen.

Mahdollinen ennakkovuokra eli vuokraennakko

Jos vuokralaisen täytyy maksaa vuokranantajalle ennakkovuokraa, vuokrasopimukseen kirjataan ennakkovuokran määrä, maksupäivä ja hyvityspäivä. Ennakkovuokraa kutsutaan toisinaan vuokraennakoksi; molemmilla kuitenkin tarkoitetaan etukäteen maksettavaa vuokraa. Huomaa, että ennakkoon maksettava vuokra on eri asia kuin vuokravakuus.

Vuokran tarkistaminen

Vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa esimerkiksi kuluttajahintojen kehitykseen perustuen. Vuokrasopimukseen pitää kirjata selkeästi, millaisissa tapauksissa vuokranantaja voi korottaa vuokrasummaa. Lisäksi vuokrasopimukseen kirjataan vuokrankorotuksen ajankohta.

Vuokravakuus eli takuuvuokra

Yleensä vuokranantaja vaatii vuokralaista maksamaan vuokravakuuden heti vuokrasuhteen alkaessa. Vuokravakuus tuo vuokranantajalle taloudellista turvaa siltä varalta, että vuokralainen aiheuttaa vahinkoa asunnolle. Jos vahinkoja täytyy vuokrasuhteen päätyttyä korjata, käyttää vuokranantaja takuuvuokraa remonttikuluihin. Vuokrasopimukseen kirjataan vuokravakuuden määrä ja maksamisen viimeinen määräpäivä. Vuokravakuutta kutsutaan toisinaan takuuvuokraksi.

Vuokrattavan kohteen tiedot

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista kannattaa varmistaa, että sopimukseen on kirjattu

vuokrattavan kohteen osoite, suuntaa antava pinta-ala ja huoneistotyyppi (esim. 4h + k + s) sekä tarvittaessa tarkempi tieto kohteesta. Tarkempaa täsmennystä tarvitaan esimerkiksi silloin kun vuokrattavana on vain yksi makuuhuone kokonaisesta huoneistosta, omakotitalon yläkerta tai muu kokonaisuuden osa.

Itse asunnon perustietojen lisäksi vuokrasopimuksesta pitää löytyä tieto mahdollisista muista tiloista, joita vuokralaisella on oikeus käyttää. Tällaisia ovat esimerkiksi varastokoppi tai piha-alue. Jos taas vuokralaisena aiot käyttää asuntoa asumisen lisäksi myös muuhun kuin asumiseen, pitää tieto tästä kirjata vuokrasopimukseen. Tällainen kirjaus tarvitaan, jos esimerkiksi pidät asunnossa yrityksesi vastaanottoa.

Muut sopimusehdot

Jos vuokrasopimus pitää sisällään muita sopimusehtoja, voidaan niistä tehdä erillinen liite. Vuokrasopimuksen muita sopimusehtoja voivat olla esimerkiksi se, että vuokralaisen täytyy ottaa kotivakuutus sekä tehdä itselleen oma sähkösopimus ja maksaa käyttämänsä sähkö. Vuokrasopimukseen voidaan kirjata myös tieto siitä, saako asunnossa pitää kotieläimiä tai tupakoida.

Kun kaikki on kunnossa, on aika allekirjoittaa vuokrasopimus. Onnea uuteen kotiin!

Selaa asuntoilmoituksia ja löydä unelmiesi vuokra-asunto