Välittäjän vinkit ensiasunnon ostoon Tampereelta

Nuori mies ensiasunnossaan.

Kiinteistönvälittäjä LKV Heidi Hiltunen kertoo vinkit onnistuneeseen ensiasunnon ostoon.

Kiinteistönvälittäjä LKV Heidi Hiltunen Muutos LKV:stä kertoo, että koronapandemia muutti ensiasunnon ostajien toiveet. Aiemmin ensiasunnoiksi hankittiin ennen kaikkea yksiöitä, mutta pandemian myötä moni alkoi viettää kotona enemmän aikaa. Moni ensiasunnon ostaja alkoi kaivata suurempaa asuntoa.

– Nyt ensiasunnoksi etsitään yhä useammin kaksiota tai kolmiota, koska kotiin halutaan erillinen työtila, hän sanoo.

Nyt on hyvä hetki ostaa ensiasunto

Kuten muualla Suomessa myös Tampereella asuntojen hinnat ovat viime aikoina pysytelleet matalalla. Hiltusen mukaan asuntokaupoilla on edelleen ostajan markkinat: hinnat ovat vielä toistaiseksi varsin kohtuulliset ja tarjontaa mukavasti. Hän pitää hetkeä hyvänä ensiasunnon ostajien kannalta.

– Tampereella etenkin pieniä asuntoja keskustasta ja keskustan lähistöltä on saatavilla hyvin. Ensiasunnon ostajia onkin ollut koko ajan mukavasti liikkeellä.

Heidi Hiltusen 7 vinkkiä ensiasunnon ostajalle

 1. Ota yhteyttä pankkiin.

Liian hinnakkaita asuntoja on turha käydä edes katselemassa. Siksi Heidi Hiltunen kehottaa kääntymään pankin puoleen jo hyvissä ajoin ennen asuntonäytöille suuntaamista.

– Pankista saa haarukan sille, minkä hintaluokan asunto on mahdollista ostaa, hän sanoo.

On tyypillistä, että pankki haluaa lisäksi tarkastaa kunkin kohteen erikseen ennen lopullista lainalupausta.

– Kun kiinnostava kohde tulee myyntiin, pankkiin voi saman tien laittaa asunnon tiedot, Hiltunen vinkkaa. Tällä tavalla pystyy jouduttamaan lainalupauksen saamista ja ostotarjouksen jättämistä.

Asuntokaupoilla ei pidä tuijottaa yksinomaan asunnon hintaa, koska asumisen hintaan vaikuttavat paitsi lainanlyhennys korkoineen myös vastikkeet sekä käyttömaksut, kuten vesi, autopaikka ja sauna.

– Ensiasunnon ostajan on tärkeää laskea kuukausittaiset asumisen kustannukset yhteen nähdäkseen, sopiiko tietty asunto omalle lompakolle.

Lue myös: Asumisen lainat.

2. Tutustu taloyhtiöön huolella.

 Pelkästä asunnon hinnasta ei voi asuntokaupoilla päätellä paljonkaan. Hiltunen kehottaa ensiasunnon ostajia tutustumaan huolella taloyhtiön papereihin. Vain niitä tutkimalla pääsee kärryille yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevista remonteista.

– Kannattaa katsoa, ettei yhtiö ole oikein paljon miinuksella. Tiedossa olevista suuremmista remonteista olisi hyvä löytyä kustannusarvio, hän sanoo.

Hiltusen mukaan ensiasunnon ostajan kannattaa katsoa, ettei yhtiössä olisi lähiaikoina alkamassa valtavan suuria korjaushankkeita, mutta muistuttaa, ettei kaikkia remontteja pidä kavahtaa.

– Jos hissiremontin kustannus kaksiolle on muutaman tonnin, ei sen takia kannata jättää hyvää asuntoa ostamatta.

Taloyhtiön papereissa huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, millaisella tontilla yhtiö seisoo. – Viime aikoina täällä Tampereella Kalevassa on uusittu tonttien vuokrasopimuksia, mikä on nostanut hoitovastikkeita monessa yhtiössä, Hiltunen kertoo.

– Jos yhtiöllä on vuokratontti, on hyvä selvittää, milloin vuokrasopimus on uusittu ja miten se vaikuttaa vastikkeeseen.

Lue myös: Julkisivuremontti, LVI-saneeraus ja maalämpö kerrostaloon – taloyhtiön suuret korjaushankkeet ostajan näkökulmasta

3. Hyödynnä välittäjän osaamista.

Heidi Hiltunen muistuttaa, että välittäjän rooliin kuuluu asuntokaupan molempien osapuolten palveleminen.

– Ensiasunnon ostaja ei voi olla perillä kaikesta, joten kannattaa ehdottomasti hyödyntää välittäjän ammattitaitoa ja kysyä asioista, joita ei itse ymmärrä. Kysymistä ei tarvitse missään nimessä hävetä.

Hiltunen on huomannut, että moni ensiasunnon ostaja on arka pyytämään yksityisesittelyä.

– Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä välittäjään, kun kiinnostava kohde löytyy. Yksityisnäytöllä paikalla ei ole muita, joten siellä moni ensiasunnon ostaja kehtaa rohkeammin kysellä mieltä askarruttavia asioita.

Etsi asuntonäyttöjä Tampereelta

4. Osta ensiasunto tämänhetkiseen tarpeeseen.

Hiltunen on pannut merkille, että tänä päivänä monet ensiasunnon ostajat etsivät aiempaa pidempiaikaista kotia.

– Itse ajattelen, että ensiasunto kannattaisi ostaa ennen kaikkea senhetkisen elämäntilanteen mukaan eikä miettiä elämää niin pitkälle, hän sanoo. – Jos asunto jää myöhemmin liian pieneksi, sen voi myydä tai laittaa vuokralle. Ei ensiasunnon tarvitse olla ikuinen koti.

Lue myös: Hakusessa perheelle asunto Tampereelta? 10 parasta asuinaluetta lapsiperheille

5. Satsaa sijaintiin sopivassa määrin.

Moni ensiasunnon ostaja etsii kotia hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Hiltusen mielestä ensiasunto kannattaakin ilman muuta ostaa sellaisesta paikasta, että kotoa on helppo kulkea töihin ja harrastuksiin. – Sijainnin on oltava sellainen, että se sopii omaan elämäntapaan. On tärkeää miettiä, haluaako asua kaupungin sykkeessä vai lähellä vehreitä ulkoilualueita.

Hiltunen kertoo, että Tampere on vahvasti jakautunut itä- ja länsiosiin.

– Koti halutaan siltä puolelta kaupunkia, jolla on totuttu asumaan.

Joskus kriteerit sijainnin suhteen voivat kuitenkin olla liian tiukat tarjontaan nähden.

– On alueita, joista asuntoja tulee tarjolle harvoin – esimerkiksi rivitaloasuntoa Pispalasta, Pyynikiltä tai Tahmelasta voi joutua odottamaan kauan.

Jos sopivaa ensiasuntoa ei ala kohtuullisessa aikataulussa löytyä, voikin olla paikallaan laajentaa hakualuetta.

– Tampereella on paljon mukavia asuinalueita lyhyen matkan päässä keskustasta, Hiltunen muistuttaa. Tarvittaessa kannattaa tutustua myös itselle vieraampiin asuinalueisiin, jos niiden sijainti istuu omaan elämäntilanteeseen. Jos pystyy joustamaan, voi hyvän asunnon löytää piankin.

– Mitä nopeammin asunnon ostaa, sitä nopeammin pääsee lyhentämään lainaa, Hiltunen herättelee.

6. Keskity olennaiseen.

Heidi Hiltunen on huomannut, että jotkut etsivät ensiasuntoa turhan kauan. Jos toiveet asuntoa kohtaan ovat epärealistiset, ei kauppakirjaa pääse välttämättä koskaan allekirjoittamaan. Hän kannustaa ensiasunnon ostajia näkemään asuntojen epätäydellisyyksien yli.

– Ei kannata alkaa liian krantuksi, koska ihan täydellistä kotia on vaikea löytää.

Hän kertoo, että monilla asunnon ostajilla on päähänpinttymiä, jotka hidastavat suotta asunnon hankkimista.

– Ei esimerkiksi haluta sähkölämmitteistä kotia, koska sen ajatellaan tulevan kalliiksi. Tosiasiassa esimerkiksi kaksion lämmityskulut ovat aika pienet. Hoitovastikekin voi olla pieni, koska siihen ei sisälly lämmityskuluja, hän sanoo. Ensiasunnon ostajan kannattaakin ynnätä tarkasti yhteen asumisen kuukausittaiset kulut ennen kuin hylkää muuten mukavalta vaikuttavan asunnon.

Moni ensiasunnon ostaja kääntyy kannoillaan myös asunnon materiaalivalintojen takia.

– Jo pienellä pintaremontilla pystyy vaikuttamaan materiaaleihin yllättävän paljon, joten ei kannata jäädä jumiin johonkin lattian tai keittiön kaappien väriin, Hiltunen sanoo. Hän kehottaa mieluummin miettimään, miten pienillä fiksauksilla asunnosta saisi mieleisemmän.

– Väitän myös, että pelkällä sisustuksellakin asunnosta kuin asunnosta saa kodikkaan.

Jos mieleistä ensiasuntoa ei ala löytyä, kannattaa keskittää huomio kaikkein olennaisimpiin asioihin.

– Omaan elämäntilanteeseen ja -tapaan sopiva sijainti ja hyvä taloyhtiö, Hiltunen kiteyttää. Moni muu asia on muutettavissa.

Lue myös: Missä Tampereella on halvinta asua? Katso Tampereen asuntojen neliöhinnat asuinalueittain

 7. Muista, että asunto on myös sijoitus.

Vaikka ensiasunto ostetaan omaksi kodiksi, Heidi Hiltunen kannustaa miettimään hankintaa myös sijoituksena. Hän kehottaa ostamaan ensiasunnon sellaisesta paikasta, jossa on hyvät palvelut ja liikenneyhteydet, koska tällainen asunto on helpompi myöhemmin myydä tai vuokrata.

– Monessa taloudessa on vain yksi auto, joten hyvät bussiyhteydet helpottavat asunnon myymistä. Lyhyet matkat taittuvat pyörälläkin, hän konkretisoi.

Yleisesti ottaen keskustan läheisyys ennakoi hyvää jälleenmyyntiarvoa. Hiltunen on huomannut, että Tampereella moni ensiasunnonostaja haluaa noin viiden kilometrin etäisyydelle keskustasta.

– Keskusta, Kaleva, Koivistonkylä, Hatanpää, Tammela, Pispala, Amuri, hän luettelee.

– Tällä hetkellä asunnon ostaminen ratikkareitin varrelta on suoranainen buumi täällä Tampereella. Myös asuntosijoittajat ovat kiinnostuneet ratikan varrella sijaitsevista asunnoista.

Hiltunen pitää sijainniltaan hyvinä hankintoina myös 7–8 kilometrin etäisyydellä keskustasta sijaitsevia rivitaloasuntoja.

– Sopivia asuntoja voi löytää esimerkiksi Muotialasta, Hakametsästä, Irjalasta, Pappilasta, Linnainmaalta ja Vuoreksesta. Myös Hervanta on suosittua aluetta.

Jos etsii asuntoa Tampereen sijaan Tampereen lähistöltä, Hiltunen kehottaa hyvien kulkuyhteyksien ja palvelujen vuoksi katsomaan asuntoja esimerkiksi Pirkkalan, Lempäälän, Nokian, Ylöjärven tai Kangasalan keskustan läheisyydestä.

– Etelä-Suomessa on totuttu tunninkin matkoihin, mutta tamperelainen haluaa korkeintaan 20–30 minuutin työmatkan.

Lue myös: Näillä Tampereen asuinalueilla asunnot säilyttävät arvonsa.