Top 10: Vuoden 2023 eniten kiinnostusta herättäneet myytävät asunnot

Asuntopalvelussamme vierailee viikoittain noin 1,3 miljoonaa käyttäjää. Tällä hetkellä myytäviä asuntoja on tarjolla lähes 50 000 kappaletta eri puolilla Suomea. Listasimme 10 viime vuoden katsotuinta asuntoa, jotka keräsivät yhteensä 1,97 miljoonaa katsomiskertaa.

Asuntoilmoituksia selataan Oikotiellä monesta eri motiivista. Kotia etsitään tositarkoituksella tai sitten liikkeellä ollaan haaveilu- ja huvittelumielessä. Asunnon ostamisen lisäksi selailijat etsivät inspiraatiota kodin sisustamiseen.

1. Hulppea 500-neliöinen kivitalo Vantaan Martinlaaksossa

Vantaan myytävä omakotitalo.

Tutustu kotiin!

Vuoden 2023 suosituin myytävä asunto oli Vantaalla Martinlaaksossa sijaitseva kolmikerroksinen omakotitalo, jonka pohjakerroksessa on baari ja yökerho. Keskikerroksessa on spa-osasto, josta löytyvät 12 hengen sauna, poreallas ja solarium. Asuntoa katsottiin vuoden aikana lähes 320 000 kertaa.

– Talo kooltaan ja tiloiltaan selkeästi tavanomaisesta poikkeava, minkä lisäksi kiinnostusta varmasti selittää se, että talon myyjä on julkisuudesta tuttu henkilö. Hän on markkinoinut taloaan näkyvästi. Vaikutus on ilmeinen, sillä ero toiseksi eniten huomiota keränneeseen asuntoilmoitukseen on kiinnostuneiden määrässä iso, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

2. Mansardikattoinen paritalo Helsingin Käpylän puutaloalueen idyllissä

Myytävä omakotitalo Helsinki Käpylä.

Tutustu kotiin

Toiseksi katsotuin omakotitalo tarjoilee sopivasti maalaisidylliä kaupungin sykkeen tuntumassa. Asunnolle on kertynyt katsomiskertoja 243 000. Siihen lienevät syinä ensinnäkin sijainti yhdellä Helsingin kauneimmista puutaloalueista, sisustuksessa vilahtava avattu hirsiseinä ja muutoin valoisalta vaikuttava yleisilme.

– Käpylän puutaloalueelta tulee verrattain harvoin myyntiin asuntoja ja siksi ne ovat aina suosittuja. Suosion syytä selittää myös sen, että rakennusmateriaalina on mainittu hirsi, joka on suosittu materiaali. Hirsi nousee hakusanana säännöllisesti Oikotien 10 haetuimman hakusanan joukkoon, Leinonen toteaa.

3. Arkkitehti Bertel Jungin suunnittelema punatiilinen villa Helsingin Kulosaaressa.

Ilmoitus on poistunut.

Kolmanneksi suosituin asunto on Huvilakaupunginosa Kulosaaren punatiilinen villa. Se on uniikki 1900-luvun alun käsityöläismestareiden taidonnäyte. Paksut kiviseinät ja englantilaistyylinen ristimuuraus yksityiskohtineen antanut tälle villalle kartanomaisen hengen. Katsojia villalle on kertynyt lähes 188 000.

– Oikotielle tullaan vakavan asunnon etsimisen lisäksi huvittelemaan, inspiroitumaan ja haaveilemaan. Kulosaaren villan tyyppiset talot ovat asuntohaaveilijoiden unelmakohteita ja keräävät runsaasti suosiota ainutlaatuisuudellaan, Leinonen sanoo.

4. Akvaariomainen lasipalatsi Helsingin Laajasalossa

Ilmoitus on poistunut.

Neljäntenä listalla on Helsingissä merellisessä Laajasalossa sijaitseva vajaa 300-neliöinen lasinen omakotitalo. Se muistuttaa julkisivultaan suurta akvaariota. Rakentamisessa on käytetty paljon lasia ja talon suuret ikkunat tarjoavat näkymät suoraan talon sisätiloihin. Talo ehti kerätä yli 185 000 katsojaa ennen poistumistaan Oikotien asuntopalvelusta.

5. Tilava 150-neliöinen asunto 1900-luvun alun kivitalossa Helsingin Eirassa

Ilmoitus on poistunut.

Viidenneksi suosituin asunto sijaitsee Eiran arvoalueen suojaisassa kulmassa. Kauniin kivitaloasunnon ikkunoista on näkymät merelle. Asunto ehti kerätä reilut 182 000 katsojaa ennen kuin se poistui Oikotieltä.

– Arvoalueiden kohdalla on nähty uusi ilmiö. Kun asuntojen hinnoissa on tultu alas kautta linjan, arvoalueiden vetovoima on kasvanut. Arvoasuntojen koetaan olevan aiempaa helpommin saavutettavissa. Hintojen lasku näkyy Helsingin kantakaupungin alueista selvimmin Ullanlinnan kohdalla, mutta myös muiden perinteisten arvoalueiden kohdalla, Leinonen avaa.

6. Ränsistynyt mökki kätkee sisälleen värikkään ja kristallikruunuilla koristellun kodin Orimattilassa

Orimattilan myytävä omakotitalo sisäkuva.

Tutustu kotiin!

Kuudenneksi suosituimman talon julkisivu pettää katsojan pahasti. Orimattilassa metsäisellä tontilla sijaitseva rähjäiseltä vaikuttava mökki paljastuukin vastikään remontoiduksi ja kodikkaaksi pikkukodiksi. Sisustus on rohkea. Pöydillä on patsaita, seinillä värikkäitä tapetteja ja ikkunoissa runsaasti laskostettuja verhoja. Talo keräsi 177 000 katsojaa Oikotiellä.

– Omakotitalon koko on melko pieni ja kunto tyydyttävä. Mitä luultavimmin tämän maaseudun rauhassa sijaitsevan kohteen vetovoima piilee tontissa, joka on kooltaan yli 6000 neliötä, Leinonen arvioi.

7. Merenrantamiljoonatalo Helsingin Marjaniemessä

Myytävä omakotitalo Helsingin Marjaniemessä.

Tutustu kotiin!

Seitsemänneksi suosituin asunto löytyy Itä-Helsingistä. Etelään aukeavalla 3891 neliömetrin suuruisella rantatontilla sijaitseva vaalea tiililinna on ollut muun muassa suurlähetystökäytössä. Asuinpinta-alaksi on ilmoitettu 729 neliöät. Kaikkiaan tilaa on yli 1000 neliötä. Ainoan sisäkuvan perusteella sisustus on hulppea; valoisa ja vaaleanharmaalla luonnonkivellä vuorattu. 1980-luvulla rakennetun talon pohjakuvissa näkyy melko sokkeloinen huonejako uima-allasosastoineen. Talo keräsi 176 000 kiinnostunutta Oikotiellä.

8. Hirsitalo Ahvenanmaan ulkosaaristossa automatkan päässä Maarianhaminasta

Myytävä omakotitalo Lemland Ahvenanmaa.

Tutustu kotiin!

Kahdeksanneksi klikatuin asunto on harmaa hirsitalo Ahvenanmaalla. Jylhällä rantakalliolla seisovasta hirsitalosta avautuu merinäköala Ahvenanmerelle päin. Saaristolaisromantiikkaa pääsee kokemaan ilman venettä, sillä autotie vie sujuvasti kotiportilta Maarianhaminaan kymmenessä minuutissa. Talossa on elokuvateatteri ja viinikellari. Päämakuuhuoneessa voi nautiskella poreista ammeessa. Talo on kerännyt noin 170 000 katselukertaa Oikotiellä.

9. Erikoisuus: aito kivilinna Kangasniemellä

Ilmoitus on poistunut.

Yhdeksäntenä on listan erikoisuus. Kyseessä on luonnonkivestä rakennettu linna Puulan rannalla. Se soveltuu oman elämänsä linnanherralle tai -rouvalle tai siitä haaveilevalle. Rosoisista luonnonkivistä muurattu linna ja sen torni oli yksi vuoden uniikeimmista Oikotien asunnoista. Sen suosiosta kertoo 169 000 katsojaa.

10. Westendin Kuninkaanniemessä sijaitseva uusi omakotitalo

Ilmoitus on poistunut.

Kymmenentenä Oikotien suosituimpien asuntokohteiden listalla on Westendin arvoalueella sijaitseva, vuonna 2020 rakennettu omakotitalo. Lähes uutukainen talo sijaitsee meren tuntumassa. Nykyaikainen arkkitehtuuri hyödyntää suurten ikkunoiden tuomaa valoa ja ilmavuutta. Omasta pihasta pääsee veneelle ja vesille vaivattomasti. Suosiossa tämä talo on tasoissa Kangasniemen kivilinnan kanssa. Katselukertoja on kertynyt 169 000.

– Kolmisen sataa neliötä sisältävän talon hinnaksi on ilmoitettu 525 000 euroa. Se vaikuttaa kohtuuhintaiselta sijaintiinsa ja kokoonsa nähden. Menneen vuoden aikana Westend on noussut Espoon toiseksi vetovoimaisimmaksi alueeksi. Westendissä näkyy sama ilmiö kuin esimerkiksi Helsingin arvoalueille. Yleinen hintojen lasku on tuonut aiemmin saavuttamattomalta tuntuneen alueen lähemmäs suuremmalle joukolle asunnonetsijöitä, Leinonen sanoo.