Asuntokauppaa inhimillisellä otteella

Vuoden välittäjä 2024 Liisa Kulmala.

Kiinteistönvälittäjä Liisa Kulmala teki hyvän tuloksen poikkeuksellisesta markkinavuodesta huolimatta. Lue, mitkä ovat SKVL:n Vuoden Välittäjäksi 2023 valitun Kulmalan vahvuudet tiukassa markkinatilanteessa.

Vuosi 2023 jää asuntomarkkinoiden historiaan vaikeana ajanjaksona. Korot nousivat, joten ihmiset jarruttelivat niin ostamista kuin myymistä. Jyväskylän alueella toimivan LKV Savolinin kiinteistönvälittäjä Liisa Kulmalalla oli silti sangen hyvä vuosi. – Loppuvuonna kauppaa vauhditti veroedun poistuminen ensiasunnon ostajilta. Ja saattoi siinä matkassa olla vähän hyvää tuuriakin, Kulmala sanoo.

Se on vaatimaton toteamus ammattilaiselta, jonka Suomen Kiinteistönvälittäjät ry eli SKVL valitsi Vuoden Välittäjäksi 2023. Ilman kovaa ammattitaitoa ei tällaista meriittiä ole mahdollista saada. Kysytään siis Kulmalalta, millaisista aineksista hyvän kiinteistönvälittäjän ammattitaito rakentuu, ja millainen merkitys välittäjän osaamisella on poikkeuksellisessa markkinatilanteessa.

Välittäjän on kehitettävä osaamistaan jatkuvasti

Liisa Kulmala kertoo, että välittäjän osaaminen heijastuu niin myyntiaikaan, hintaan kuin siihen, kuinka järjestelmällisesti ja säännellysti kaupankäynti sujuu.

Jos haluaa palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla, koulutus- ja tutkintoasioiden on hänestä hyvä olla kunnossa. Kulmalalla itsellään on LKV- ja KED-tutkinnot sekä SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatti. – En kuitenkaan sano, että välittäjällä pitäisi olla jokin tietty tutkinto, hän toteaa.

Kulmala kokee, että tutkintojen ja muun koulutuksen hankkimisen ohella olennaista on, että välittäjä pitää jatkuvasti huolta ammattitaidostaan. – Asiat muuttuvat, joten osaamista pitää päivittää ihan koko ajan. Hyvää välitystapaa päivitetään jatkuvasti, ja lisäksi digitalisaation kanssa saa olla kärppänä, hän kertoo.

Edellisten lisäksi Kulmala nostaa esiin ajanmukaisen markkinatuntemuksen sekä hinnoittelun osaamisen. – Tilanne on sellainen, että myyntiajat ovat pidentyneet. Välittäjä ei silti saa esimerkiksi lupailla asiakkaille liikoja heitä miellyttääkseen, vaan kohteet on osattava hinnoitella oikein markkinatilanne huomioiden.

Selaa myynti-ilmoituksia

Inhimillisyys puhuttelee asiakkaita ja työkavereita

Liisa Kulmala päätyi mukaan SKVL:n Vuoden Välittäjä -kilpailuun työkaveriensa yllyttämänä. Se on huomionarvoista, sillä välitysalalla kollegojen keskinäinen kilpailu on yleensä kovaa. Kulmala arvelee työkaverien halunneen kannustaa häntä hänen persoonansa vuoksi. – En varmaankaan ole maailman paras välittäjä. Olennaisempaa on se, miten kohtelen toisia ihmisiä – niin asiakkaita kuin työkavereita.

Hän kertoo, että inhimillisyys nousee esiin myös palautteissa, joita hän on saanut asiakkailtaan. Yhdeksi taitavan välittäjän tunnusmerkiksi hän mainitseekin sosiaalisen osaamisen: vaikka työssä ollaan tekemisissä lain ja lukujen kanssa, onnistuminen vaatii sitä, että osaa olla ihmisten kanssa.

Inhimillisyys on Kulmalan valttikortti, mutta samalla hän painottaa, että jokainen välittäjä tekee työtä omilla vahvuuksillaan. – Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla hyvä kiinteistönvälittäjä.