Alkamaisillaan on opiskelijoiden muuttoliike, joka on vuoden kuumin vuokra-asuntosesonki. Kesästä on ylipäätäänkin tullut aktiivinen asuntojen ostamisen ja vuokraamisen vuodenaika. Opiskelijoilla on nyt kissanpäivät, sillä vuokra-asuntoja on tarjolla poikkeuksellisen paljon. Kyse on koronailmiöstä. Etenkin pieniä asuntoja on ollut paljon työasunto- ja AirBnB-käytössä sekä ulkomaalaisilla opiskelijoilla. Nyt niitä on vapautunut tarjolle.
On kuitenkin tarpeen huomioida, ettei opiskelijoille suunniteltuja asuntoja ja oppilaitosten läheisyydessä sijaitsevia yksiöitä sekä kaksioita ole nyt saatavilla sen helpommin kuin aiemminkaan. Määrä on rajallinen ja niihin on aina tunkua – varsinkin suosituimmilla opiskelupaikkakunnilla Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Siksi ohessa on 5 vinkkiä opiskelijalle parhaan mahdollisen asunnon löytämiseksi.
Alkamaisillaan on vuoden kuumin vuokra-asuntosesonki eli opiskelijoiden muuttoliike. Sekä toisen että kolmannen asteen koulutuksen yhteishaun tulokset selviävät kesäkuun alkupuolella, joten suurella määrällä opiskelijoita on seuraavina viikkoina tarve uudelle kodille.
Nyt tilanne on tavanomaisesta poikkeava siten, että Suomessa on monin paikoin tarjolla vuokra-asuntoja aiempaa enemmän.
– Vuokra-asuntojen poikkeuksellisen suuri tarjonta on yksi koronapandemian seurauksista. Varsinkin pieniä asuntoja on ollut paljon työasunto- ja AirBnB-käytössä sekä ulkomaalaisilla opiskelijoilla. Nyt niitä on vapautunut tarjolle etätöiden yleistymisen sekä matkailun vähentymisen vuoksi, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.
Uutta kotia tarvitsevien kannattaa kuitenkin huomioida, että hyvästä tarjonnasta huolimatta eritoten opiskelijoiden on syytä olla ripeästi liikkeellä. Uusien opiskelijoiden kannattaa etsiä kotia jo ennen opiskelupaikan ratkeamista.
– Opiskelijoille suunniteltuja asuntoja ja oppilaitosten läheisyydessä sijaitsevia yksiöitä sekä kaksioita ei ole nyt saatavilla sen helpommin kuin aiemminkaan. Niiden määrä on rajallinen ja niihin on aina tunkua – varsinkin suosituimmilla opiskelupaikkakunnilla. Kokonaismarkkinatilanne on ehdottomasti vuokraajille suotuisa, mutta se ei asuntojen koon, vuokratason ja sijaintien osalta suoraan palvele opiskelijoita, Leinonen kertoo.
Kesästä on tullut aktiivinen vuodenaika
Kesä on ylipäätäänkin tullut aktiiviseksi asuntojen ostamisen ja vuokraamisen vuodenajaksi. Viime vuoden heinäkuussa Oikotie Asunnot -palvelusta katseltiin myytäviä asuntoja 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Helsingin osalta vastaava kasvu oli 20 prosenttia.
– Myytävien asuntojen hakumäärät kasvoivat viime kesänä kaikissa talotyypeissä, joita ovat omakotitalot, paritalot, rivitaloasunnot ja kerrostaloasunnot. Kesää voi kuvailla jo kuumaksi asuntomarkkinaksi. Kesäkuu on vuokraamisen ja kiinteistökaupan eli omakotitalojen sekä kesämökkien aikaa. Heinäkuussa ihmisillä on vapaata asuntokaupoille ja elokuussa lämpenee taas vuokramarkkina, Leinonen toteaa.
Oikotie Asunnot -palvelusta katsottiin Helsingin vuokra-asuntoja viime vuoden kesäkuukausina 33 prosenttia edelliskesää aktiivisemmin. Tampereen alueella kävijöitä oli viime kesänä 22 prosenttia viime vuotta enemmän ja Turussa 14. Nämä kolme ovat suurimmat maakuntakeskukset sekä maan suosituimmat opiskelukaupungit.
– Tänä keväänä Oikotien vuokra-asuntopalvelun käyttäjämäärä on kasvanut noin 10 prosenttia viime kevääseen verrattuna. Suosituimmat hakukriteerit vuokra-asuntojen kohdalla ovat sijainnin, hinnan ja neliömäärän lisäksi sauna, parveke ja astianpesukone. Kalustettua vuokra-asuntoa etsittiin tänä keväänä 40 prosenttia viime kevättä useammin. Liikkeellä on selkeästi ollut paljon lemmikkien omistajia, sillä asuntohauissa on tänä vuonna käytetty “lemmikit sallittu” -hakukriteeriä 100 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän, Leinonen luettelee.
Tilanne lienee väliaikainen
Vuokra-asuntoja on tarjolla poikkeuksellisen paljon, mutta on tarpeen huomioida, että tilanne on todennäköisesti väliaikainen. Koronatilanne näyttää onneksi etenevän myönteiseen suuntaan, mikä ennakoi muutosta.
– Sitä mukaa kun elämä normalisoituu, vuokra-asuntomarkkinan uskotaan palaavan totutunlaiseksi. Se on tärkeää muistaa niin vuokraajien kuin vuokranantajienkin. Vuokraajien kannattaa ehdottomasti ottaa nyt ilo irti tarjonnasta, Leinonen korostaa.
Oikotie tutki toukokuussa kyselytutkimuksella suomalaisen asumisen tämänhetkisiä trendejä. Kyselytutkimukseen vastasi 1002 vastaajaa. Piha ja ulkoilu korostuvat trendeinä tämän kesän kotoilussa. 35 prosenttia suomalaisista kertoo grillauksen ja pihalla olemisen tärkeimmäksi ajanviettotavaksi tänä kesänä. 18 prosenttia valitsee tärkeimmäksi ystävien kutsumisen kylään. Toiset 18 prosenttia aikoo remontoida. Myös puutarhatyöt, maalaus ja pienet pintaremontit ovat monen suomalaisen listalla tänä kesänä.
5 vinkkiä opiskelijan asuntojahtiin
1. Aloita vuokra-asunnon hakeminen ajoissa. Kun löydät sopivan vaihtoehdon, sovi näytöstä heti, sillä vuokra-asunnot etenkin halutuilla alueilla ja oppilaitosten läheisyydessä menevät erittäin nopeasti. Oikotien mobiilisovellus tarjoaa hakuvahdin, joka hälyttää halutun kaltaisten vuokrakohteiden tullessa tarjolla.
2. Selvitä paikkakunnan joukkoliikenneyhteydet. Hyvien yhteyksien ansiosta voi olla mahdollista asua kauempanakin oppilaitoksesta tai keskustasta, mikä taas yleensä laskee asumiskustannuksia.
3. Tarkkaile haluamasi alueiden vuokrailmoituksia laajalti jo etukäteen. Siten opit tämänhetkisen vuokratason ja tarjonnan, mitä pystyt sitten hyödyntämään asuntoa valitessasi.
4. Vakuuta vuokranantaja siitä, miksi juuri sinun kannattaa ottaa vuokralaiseksi. Opiskelijoiden vuokrasesonkiin on syytä suhtautua kilpailuna. Etsijöitä on paljon ja useimmat haluavat samoille alueille. Mieti jo etukäteen, millä asioilla luot hyvän mielikuvan. Kaikki toivovat esimerkiksi pitkäaikaista ja luotettavaa vuokralaista. Usein tarkistetaan luottotiedot.
5. Hanki kotivakuutus, kun sopiva asunto löytyy. Muista myös, että muutos- ja korjaustöihin tarvitaan aina vuokranantajan lupa.