Haaveissa sijoitusasunto? Asuntosijoittaminen vaatii pitkän tähtäimen suunnittelua

Asuntosijoittaja Miro Turunen
Joensuulainen Miro Turunen on pitkän tähtäimen asuntosijoittaja.

Haaveiletko asuntosijoittamisesta ja ensimmäisestä sijoitusasunnosta? Kokosimme vinkit, joiden avulla pääset alkuun.

Asuntosijoittaminen kiehtoo yhä useampia eikä vähiten vakaan vuokratuoton vuoksi. Sijoitusasunto tuottaa tasaista kuukausittaista tuloa, kun asunto on vuokrattu. Omaisuuden kartuttaminen sijoitusasunnon avulla on fiksua, pitkän tähtäimen toimintaa. Alkuun pääsee suhteellisen pienellä pääomalla, sillä sijoitusasunto käy vakuudeksi noin 60-70 % osalta, jolloin rahaa tai muita vakuuksia tarvitaan vain 30-40 % asunnon hinnasta.

5 vinkkiä asuntosijoittajalle:

  1. Tärkeintä sijoitusasunnon valinnassa on asunnon sijainti ja kunto. Hyväkuntoinen ja sijainniltaan erinomaisella paikalla sijaitseva asunto menee heti vuokralle ja pystyt vaikuttamaan asuntosijoittamisesta saamiisi tuottoihin. Remontointi myös nostaa asunnon vakuusarvoa.
  2. Asuntosijoittamisen riski on yleensä pieni. Asuntojen hintakehitys on ollut nousussa pitkällä aikavälillä. Myöskään tilapäinen hintojen lasku ei vaikuta vuokratuottoon, jota sijoitusasunnosta saa joka kuukausi.
  3. Asuntosijoittajana voit vähentää lainankorot, hoitovastikkeen sekä remonttikustannukset pääomatuloistasi.
  4. Asuntosijoittaminen vaatii perehtymistä ja sopivan kohteen löytämiseksi saattaa joutua tekemään paljon töitä. Verkostoidu oman alueesi kiinteistönvälittäjien kanssa, niin saat vinkit kiinnostavimmista asunnoista ensimmäisten joukossa. Seuraa aktiivisesti kiinnostavien alueiden asuntotarjontaa sekä myyntihinta- ja vuokratasoja. Tutustu myös alueen palveluihin ja liikenneyhteyksiin.
  5. Laske sijoitusasunnon todellinen tuotto, niin voit vertailla eri sijoituskohteita toisiinsa. Tuotto muodostuu kuukausittaisesta vuokratuotosta ja asunnon arvon muutoksesta. Vuokratuotto on helppo laskea: (vuokravastike) *12 /ostohinta = tuottoprosentti.

Asuntosijoittajaksi pitkällä tähtäimellä

Joensuulainen Miro Turunen aloitti asuntosijoittamisen vuonna 2015. Hän haluaa sijoitusasunnoillaan saada lisätuloa sekä mahdollistaa kassavirtaa eläkeikään. Turunen työskentelee lisäksi kiinteistönvälittäjänä Huoneistokeskuksessa.

Sijoitustoiminnan aloittamiseen oli yksinkertainen syy, saada lisätuloa sekä mahdollistaa tuloja eläkepäiville. Nyt toimiessani kiinteistönvälitysalalla, sijoitustoiminta kulkee ammattini kanssa käsi kädessä. Ostin ensimmäisen sijoitusasuntoni jo vuonna 2015 ja siitä lähtien salkkua on kasvatettu karkeasti parin vuoden välein, Miro Turunen kertoo.

Nuorena asuntosijoittajana Miron perspektiivi on vielä melko rajallinen, mutta erinomaiset sijoituskohteet ovat työn alla.

Sijoitan uudiskohteisiin niiden huolettomuuden takia, en niinkään vuokratuottoprosenttiin peilaten. Hyvissä kohteissa joutuu tekemään nopeita ratkaisuja ja lainatarjous on hyvä olla valmiina, Turunen vinkkaa.

Uudelle sijoittajalle Miro antaisi myös vinkin, että aluetuntemus ja verkostoituminen kannattavat.

Tunne alue johon sijoitat, sillä kaupungin sisälläkin mikrosijainnilla on suuri merkitys vuokrattavuuden kannalta. Mieti itsellesi oma sijoitusstrategia; uudet vai vanhat taloyhtiöt. Ja muista, että asuntosijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Tutustu oman alueesi välittäjiin ja pyydä heitä informoimaan sinua uusista, kiinnostavista kohteista, Miro opastaa.