Kiinteistönvälityksen alalla toimii monenkirjava joukko tekijöitä, joten välittäjällä on väliä. Kysyimme Hyvän välitystavan lähettiläältä vinkkejä avoimen, reilun ja ammattitaitoisen osaajan valintaan.
– Välitysalalla toimii monenlaisia tekijöitä, kertoo RE/MAXin kiinteistönvälittäjä Pilvi Yli-Opas. Vuoden 2025 ajan Yli-Opas toimii yhtenä Hyvän välitystavan lähettiläistä. Tässä luottamustoimessa hän haluaa auttaa kuluttajia erottamaan hyvät kiinteistönvälittäjät huonoista.
Yli-Opas on huomannut, että moni ryhtyy kiinteistönvälittäjäksi väärin motiivein, ilman koulutusta tai vailla aitoa halua auttaa asunnon ostajia ja myyjiä. – Tälle alalle voi hypätä ilman virallista tutkintoa ja tarvittavaa osaamista. Jotkut ryhtyvät välittäjiksi, koska ajattelevat, että tässä työssä voi tienata helppoa rahaa, hän sanoo.
Kiinteistönvälittäjän työ ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin päälle päin voi näyttää. Se on vaativaa asiantuntijatyötä, jossa pitää tuntea lait, säännöt ja eettiset ohjeet. Lisäksi välittäjän on ymmärrettävä rakennusten tekniikkaa; vaikka alan ammattilaiset välittävät kotiunelmia ja tunnelmia, rakennuksissa on kyse ennen kaikkea tekniikasta.
Työ vaatii erityistä perehtymistä ja huolellisuutta, ovathan asuntokaupat monelle elämän suurimpia kauppoja. Siksi pelkillä hyvillä puheenlahjoilla ei pitkälle pötki, jos mielii tehdä välitystyötä eettisesti ja oikein.
Yli-Opas kertoo, että välittäjien epäeettinen toiminta murentaa luottamusta alaan ja samalla kaikkiin niihinkin ammattilaisiin, jotka menettelevät työssään reilusti ja oikein. Hyvän välitystavan lähettiläänä hän haluaa tuoda esiin yhtäältä välittämisen epäkohtia ja toisaalta eettisesti toimivien ammattilaisten osaamista.
Tässä artikkelissa hän antaa vinkkejä eettisesti toimivan kiinteistönvälittäjän valintaan.
Lue myös: 5 syytä käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä
Hyvän välitystavan keskeisiä piirteitä
- Lainsäädännön ja sääntöjen noudattaminen
- Rehellisyys ja avoimuus
- Asiakaslähtöisyys ja luottamuksellisuus
- Tasapuolisuus ja reiluus
- Ammattitaito ja pätevyys
- Vastuullisuus ja huolellisuus
- Asiakaspalvelu ja asiakastyytyväisyys
Jos haluat pureutua tarkemmin hyvän välitystavan yksityiskohtiin, lue lisää Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton sivuilta.
Lue myös: Jos saisit valita, remppaisitko vai muuttaisitko?
Paperihommia ja jatkuvaa oppimista
Moni välittäjän pestaava on ensimmäistä kertaa elämässään tekemisissä asunnon myymisen ja välittäjän kanssa. Miten ihmeessä tavallinen pulliainen osaa valita välittäjän monien vaihtoehtojen joukosta?
Pilvi Yli-Opas kehottaa aina tarkistamaan välittäjän koulutustaustan. Verkkosivuilla välittäjän nimen perässä saattaa seistä pitkä liuta lyhenteitä, jotka eivät kerro tavalliselle ihmiselle mitään. – Kannattaa katsoa, että välittäjä on suorittanut LKV-tutkinnon, koska tutkinto antaa hyvän pohjan tähän ammattiin, hän vinkkaa.
Koska lait ja säännöt muuttuvat, hyvä välittäjä on valmis myös päivittämään osaamistaan jatkuvasti. – Ei viisi vuotta vanhalla tiedolla tee enää mitään, hän herättelee.
Juuri tarve opetella jatkuvasti uutta ja ”pysyä liikkeessä” tekeekin Yli-Oppaan mielestä alasta kiinnostavan. Kaikille jatkuva opiskelu ja oman ammattialan seuraaminen ei kuitenkaan ole yhtä luontevaa. – Kun pyydät välittäjän arviokäynnille, ota samalla selvää, ovatko hänen tietonsa ja taitonsa ajan tasalla, Yli-Opas vinkkaa.
Lue myös: Isännöitsijäntodistus asuntokaupassa
Kun etiikka pettää
Yli-Opas kertoo törmäävänsä epäeettiseen toimintaan ”vähän väliä”. Asuntoja ennakkomarkkinoidaan tai niitä saatetaan jälkimarkkinoida ostajalta ja myyjältä kysymättä. Ostajille maalaillaan vääränlaisia kuvia kohteesta. Tietoja jätetään kertomatta – tai vastaavasti puhutaan ohi suun asioita, joista ei olla täysin varmoja. Yhtiön yhteisiä tiloja ei esitellä yksityisnäytöllä, vaikka ostajaehdokas pyytäisi. Väitetään, että asunnosta on tehty muitakin tarjouksia, vaikka se ei olisi totta. Puhutaan sellaista, mikä ei pidä paikkaansa. Nämä kaikki ovat Yli-Oppaan mukaan jopa melko tyypillisiä välittäjien toimintatapoja – ja kaikki vastoin hyvän välitystavan periaatteita.
Välittäjä on velvollinen toimimaan avoimesti ja reilusti kaikkia kaupan osapuolia kohtaan. – Vaikka toimeksiantaja olisi asunnon myyjä, välittäjä on aina hommissa myös asunnon ostajalla. Tämä tahtoo unohtua joiltain välittäjiltä, Yli-Opas kertoo. – Ostajan on tiedettävä, mitä on ostamassa. Jokaiseen ostajaan on suhtauduttava kuin hän olisi ensimmäistä kertaa elämässään asuntokaupoilla eikä tietäisi asioista mitään, hän summaa eettisen välittämisen perusperiaatteita.
Yli-Opas muistuttaa, että ostaja voi perua koko asuntokaupan tai hakea hinnanalennusta, jos huomaa, ettei ole saanut kaikkia tarvittavia tietoja esimerkiksi taloyhtiön tulevista remonteista. Siksi ammattitaitoisen, hyvää välitystapaa noudattavan välittäjän valintaan kannattaa panostaa.
Näin löydät ammattitaitoisen välittäjän – Pilvi Yli-Oppaan viisi vinkkiä
- Kutsu välittäjä kotikäynnille. Herättääkö henkilö luottamuksen?
- Tarkista välittäjän koulutustausta. LKV-tutkinto tarjoaa hyvän pohjan välittäjänä toimimiselle.
- Selvitä, onko välittäjän osaaminen ajan tasalla. Seuraako hän aktiivisesti alan muutoksia?
- Älä anna välittäjän puhujanlahjojen hämätä. Supliikki ulosanti ei tee kenestäkään hyvää välittäjää.
- Tutustu välittäjän asiakkailta saamiin arvioihin.
Lue myös: SKVL:n Vuoden Välittäjä Jutta Nevala on perehtyvä tutkijaluonne
Hyvän välitystavan lähettiläät
Hyvän välitystavan lähettiläät toimivat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton luottamustehtävässä. Heidän tavoitteenaan on edistää alan korkeaa osaamista ja maineen kehitystä. Vuonna 2025 Hyvän välitystavan lähettiläinä toimivat RE/MAXin Pilvi Yli-Opas, Bo LKV:n Johanna Willberg, Kiinteistömaailman Tiina Laulainen, OP Kodin Terhi Heikkilä, Sp-Kodin Jeanette Mäkinen-Malmberg, Huoneistokeskuksen Mika Bono sekä Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL:n edustaja Tomi Alapartanen Ala LKV Oy:sta.
Teksti: Liina Hurri
Kuva: Roope Permanto / Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto