Asumismuodon valinta on ensimmäinen askel sopivan asunnon löytämisessä. Mutta millainen asumismuoto sopii juuri sinulle?
Ennen asuntokauppoja kannattaa selventää itselleen, millaisessa asunnossa haluaa asua ja mitkä asiat vaikuttavat asuinalueen valintaan. Kerros-, rivi– ja omakotitalossa asumisessa on kaikissa omat puolensa.
Kerrostalossa asuminen on huoletonta ja päätökset tehdään yhdessä muiden osakkaiden kesken, rivitalossa omaa päätäntävaltaa tulee hieman enemmän, mutta taloyhtiö on kuitenkin monista asioista yhteisvastuussa. Omakotitalossa asukas on oman kotinsa herra – mutta vapaus tuo myös vastuuta.
Monet käyvät asuntoa etsiessä useissa eri asuntoesittelyissä – ja vertailevat vaihtoehtoja, ennen kuin juuri oikea osuu kohdalle. Koska uuden kodin hankinta on yksi elämän suurimmista päätöksistä, siihen kannattaa käyttää hieman aikaa. Kun etsit asuntoa, huomioi ainakin sijainti sekä asuintalon ikä ja kunto.
Sopiva asumismuoto löytyy näin:
1. Pohdi, mikä asumismuoto sopii juuri sinun tarpeisiisi. Esimerkiksi omakotitalossa olet itse vastuussa kaikista huolto- ja korjaustoimenpiteistä sekä pihatöistä. Omakotitalossa asuminen tuo kuitenkin vapautta ja kaikki asumiseen liittyvä päätösvalta on sinulla eikä taloyhtiöllä. Kerrostaloasuminen on helppo asumismuoto, mutta kaikki suuremmat asumiseen liittyvät päätökset tehdään yhdessä muiden osakkaiden kanssa. Yhtiön huoltovastuu on isännöitsijällä, hallituksella ja huoltomiehellä. Rivitalossa asuminen on ns. kerrostaloasumisen ja omakotitalossa asumisen välimuoto.
2. Selvitä sopiva sijainti. Mieti asuntosi sijaintia valitessa sitä, mikä on juuri sinulle tärkeää. Haluatko luonnonläheisyyttä vai kaupungin vilskettä? Haluatko sujuvat joukkoliikenneyhteydet vai autoiletko mieluummin? Millaisia palveluja tarvitset kotisi lähellä? Entä mikä merkitys hyvillä parkkipaikoilla on sinulle?
3. Ota selvää määrittelemäsi alueen hintatasosta. Tutustu valitsemasi asuinalueen asuntojen myynti-ilmoituksiin. Vaikka hinta samankokoisten ja -kuntoisten asuntojen välillä saattaa vaihdella, saat hieman esimakua siitä, mikä on alueen hintataso.
4. Onko isoja remontteja tulossa? Selvitä kiinnostavan asunnon tilanne suurempien remonttien osalta. Julkisivu- ja putkiremontit ovat kustannuksiltaan suurimpia.
5. Asunnon toimivuus. Onko asunnossa tarpeeksi säilytystilaa? Toimivat ratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja asumisesta miellyttävää. Tarkista myös pistorasioiden riittävä määrä ja järkevä sijoittelu.
6. Pyydä yksityisnäyttöjä. Kun pääset tutustumaan potentiaaliseen asuntoon rauhassa yksityisnäytöllä, voit samalla kysyä mieleesi tulevia kysymyksiä suoraan kiinteistönvälittäjältä. Yksityisnäytöllä saat välittäjän jakamattoman huomion.
7. Älä jahkaile liian kauan. Muista, että asuntoja vertaillessa aika on rahaa eli asunto joka kiinnostaa sinua, kiinnostaa yleensä myös muita. Ole siis nopea ja nappaa itsellesi sopiva koti ajoissa!
Löydä unelmiesi asunto Oikotieltä!
Artikkeli on julkaistu alunperin vuonna 2020 ja päivitetty viimeksi vuonna 2022.